Пам'ятник співробітникам карного розшуку в Одесі

Історія

Пам'ятник одеським оперативникам післявоєнних років біля ГУ МВС Пам'ятник одеським оперативникам біля ГУ МВС

Народжений в передвоєнному 1913-го він напевно і не припускав, що його пересічна доля одеського опера пройшовшого разом з українською землею всі вісім десятиліть випробувань ХХ століття, стане надбанням широкого екрану і зачарує мільйонну аудиторію, яка буде скрупульозно вивчати факти його життя через призму кінематографічного образу.

Реально ж передісторія пам’ятника біля головного входу одеського УГРО почалася в 1943-ому, коли до рядов правоохоронних органів у віці двадцяти років від народження прийшов Давид Михайлович Курлянд (1913 – 1993). Потім була оборона Одеси, відрядження в Узбекистан по службовій лінії та служба в прифронтових оперативних групах НКВС.

У післявоєнній чорноморській перлині кар’єра Курлянда пішла як по накатаній в гору від простого оперативника до заступника начальника відділення карного розшуку Одеської області, хоч і був відправлений на пенсію у віці всього лише п’ятдесят років через розбіжності з начальством.

Пам'ятник головному герою серіалу "Ліквідація" Давиду Гоцману в Одесі Пам'ятник Давиду Гоцману в Одесі

А через чотири з половиною десятиліття він воскрес, нехай і не зовсім в автентичному вигляді на телевізійному екрані з легкої руки режисера Сергія Урсуляка, в образі начальника відділу по боротьбі з бандитизмом Одеського карного розшуку Давида Гоцмана, вдало зіграного Володимиром Машковим. Серіал вийшов на екрани в 2007-ому.

Саме з подачі харизматичного Давида Гоцмана і величезної популярності серіалу у тодішнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка з’явилася ідея відобразити в пам’ятнику збірний образ міських правоохоронців в непрості повоєнні роки, яскравим представником яких і був Давид Курлянд. Хоча сам автор проекту пам’ятника, скульптор Олександр Токарєв, усіма силами намагався абстрагуватися від кіношного образу і його фізичного прототипу.

Урочисте відкриття пам’ятника біля центрального входу Головного управління міністерства внутрішніх справ України в Одеській області відбулося 14 грудня 2008 року в присутності свого “хрещеного батька” Юрія Луценка та вищих представників міської влади, втіливши всю силу подяки одеситів за мир і спокій рідного міста.

Архітектура

Пам'ятник одеським правоохоронцям післявоєнного часу Пам'ятник одеським правоохоронцям

Бронзова фігура в повний зріст молодого підполковника в міліцейській формі зразка 1940-х, що легкою ходою спускається з імпровізованої сходинки будівлі Головного управління МВС, як уособлення миру повоєнних одеських вулиць в символічному зображенні голубів, що кружляють біля лівої руки скульптури під поблажливим і разом з тим суворим її поглядом.

Видимими атрибутами, які змушують одеситів наполегливо називати асоціювати пам’ятник з кінематографічним персонажем Давида Гоцмана, не дивлячись на відсутність кадрів “Ліквідації” з головним героєм в такій формі, крім збігу звання, є кобура з пістолетом ТТ, планшетка зліва, кирзові чоботи, колодка ордена і знак за поранення.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Одеська обл., м. Одеса. вул. Єврейська, 12.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е95 (Київ – Одеса), Е87 (Одеса – Ізмаїл – Рені), Е58 (Тирасполь – Одеса – Миколаїв – Херсон – Мелітополь – Маріуполь). По місту: спуск Маринеско – вул. Софійська – вул. Преображенська – вул. Єврейська, де біля ГУ МВС Одеської області розташований пам’ятник повоєнним оперативникам.

Громадським транспортом до Одеси, а потім міським, що прямує по Преображенській до зупинки “Площа Тираспольська”. Далі один квартал по Єврейській до пам’ятника Давиду Гоцману.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник співробітникам карного розшуку в Одесі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram