Золотий Колодязь

Глибинка донецької землі, де вольний вітер гуляв по безкраїх степах Дикого Поля задовго до того, як людина прийшла сюди, щоб залишитися назавжди. Віками корчові племена зупинялись в затишній улоговині верховин річки Грузької, щоб перевести дух на довгому шляху між народженням і смертю. Потім будуть гарячі баталії за володіння цією непокірною землею господярів-українців та османів, котрі рік за роком, століття за століттям намагалися відвоювати для себе хоч клаптик цього квітучого раю.

Коли в східноєвропейську політику почали втручатися північні варвари на чолі із їхніми царями, боротьба за українську землю вийшла на новий рівень, де козаками відводилась основна войовнича роль, як фактичним обивателям цієї землі, а всі лаври приписувались Московії, яка на той момент вже де-факто присвоїла її історію, хоча де-юре ще не окупувала її. Жага московських правителів прибрати до рук ці плодородні землі ставала тим сильніше, чим більше вони дізнавалися про їхні багатства. Секрет майже магічної привабливості цього надзвичайного місця закарбований в кришталевих крапельках води, які джерелами і колодязями рятувала все живе навкруги з давніх-давен.

Однією з крапель на додачу в цій хворобливій любові стали Азовські походи царя Петра I 1695 – 1996 років, коли від на власні очі побачив безкраю блакить теплого моря, торкнувся рукою м’якого килима запашних трав, скуштував смачної місцевої води. Кажуть, що лише один ковток з Козацького колодязя Сарматської паланки так вразив східняка, що він не пожалів золотого карбованця (за іншими відомостями зняв з руки важкий дорогий перстень із коштовним каменем), щоб кинути в темні артезіанські глибини з надією ще раз повернутися сюди і випити солодкої живильної вологи, або з потаємним бажанням стати володарем цієї землі.

Пройдуть часи, зміниться з примхи тимчасових володарів ім’я невеличкого поселення серед зеленої розкоші українських степів, але народна пам’ять назавжди закарбує чи-то легенду, чи-то бувальщину про петровський вчинок, тому назва Золотий Колодязь збережеться крізь віки, врешті-решт набувши офіційного статусу. Кмітливі місцеві вдало використають цей факт для перетворення назви на модний бренд, який буде приваблювати сюди туристів з усіх куточків України, звернувшись на золоту монету.

04-12-2019 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.