Дрогобицький Юнак

Футбол з’явився в повітовому Дрогобичі під прапором Польської республіки в 1922-ому разом із філією львівської команди “Чарні”, хоча своїм складом клуб був зобов’язаний не стільки основній команді, скільки українському патріотичному тіловиховному товариству “Сокіл”. Саме з-за непрофесійної орієнтації на початковому відрізку існування команда вісім років грала на других ролях.

Після розриву відносин з Чарні, змінивши назву на Стшелєц, дрогобицький клуб в перший рік не показав скільки-небудь гідних результатів, бо чого можна було очікувати від гравців, для яких футбол був лише одним із видів гарного проведення дозвілля. Це спонукало її засновників в наступному році змінити назву на “Юнак” при значному оновленні складу, що принесло свої перші плоди вже сезону 1931 – 1932 років – команда зайняла в своїй групі “С” лідируюче положення.

Вже через сезон дрогобицька команда стала головним претендентом на вихід до групи “А” Львівської окружної ліги, а ще за три – здобула титул її абсолютного переможця. На хвилі успіху “юнаків” клуб очолює Мєчислав Млотек, військовий командира районного відділення, котрий при підтримці місцевого керівництва одного з найбільших нафтових центрів Європи починає купувати гравців у самих сильних команд країни (“Краковія” та “Висла”). Результат не забарився – сьоме місце в турнірний таблиці 1937 / 1938 років і чемпіонство окружної ліги в наступному сезоні з тренером Т. Красонею.

Вдалий старт в серпні 1939-ого обіцяв скорий перехід команди до вищої ліги. Все мало вирішитися 10 вересня в матчі Юнак (Дрогобич) – Шмігли (Вільнюс). Але 1 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу, в місто увійшли німці, потім була радянська окупація згідно пакту Ріббентропа – Молотова. Фактично в тому ж році команда припинила своє існування.

І хоча при радах Дрогобич деякий час був обласним центром, який номінально міг би мати достойну команду, навіть було дві спроби відродити команду під різними іменами (“Нафтовик” та “Галичина”), але обидві скінчилися без буд-яких вагомих досягнень. Остання з цих команд припинила своє існування вже після здобуття Україною незалежності, відігравши всього декілька сезонів, хоча зараз місто прикладає зусилля до її відновлення в якості муніципальної.

26-12-2019 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.