Нічниці — безсонні ночі немовлят

Нічне безсоння дитини — то жахіття для кожної матусі, яке крає її серце кожною сльозинкою, що котиться по маленькій щоці, надривним плачем до гикавки, який не спинити ніжними дотиками та лагідними вмовами. Відсутність видимих причин зводить з розуму, виснажує до останньої краплини матінку і дитину — кажуть, що то чорна справа нічниц, душ за життя проклятих за відьмування та розпусту бездітних жінок.

З давніх-давен в Україні вірили, що ці неприкаяні демони мстяться за своє невдале земне життя та неприкаяність після нього. Вони шпиняють, смикають, щипають, лякають нещасне дитя, просочившись до хати через вікно чи двері разом вечірніми сутінками у вигляді птаха, кажана, черв’яка чи примари злої жінки з довгим волоссям у чорному вбранні. Вони невидимою тінню стоять біля узголів’я колиски або під нею, весь час дошкуляючи немовляті по злобі своєї души. А ще їм приписують викидання яєць та пташенят з гнізд за відсутності мами-пташки.

Кажуть, щоб захистити сон від нічниць, або як їх ще звуть плакси чи крикси, треба покласти металеві гострі предмети (голка, ніж, ножиці) під дитячим ліжком. А ще дитину перед сном треба викупати у чистій теплій воді з відваром з нічника, опівночника, м’яти чи любистку. Киць у колисці під ніжний матусин спів замуркоче всі дитячі страхи, і сон невидимою хмаринкою тихо спочиватиму на дитячому чолі. Щоб не злякати його треба поводитися дуже обережно — не можна торкатися, навіть цілувати сплячого, щоб не сталося “чорної хвороби” (епілепсії).

До превентивних мір появи нічниці у хаті народний поголос відносить заборону на відчиняння вікон та дверей в будинку після заходу, прання та вивішування пелюшок на ніч, гойдання порожнього ліжка, купання дитини у простоялій ніч на дворі воді, перебування дитини на вулиці після сідання сонця, ходіння по воду надвечір, згадувати зайця (бо він ніколи не спить).

А коли вже нічниця завелася, то існував цілий набір магічних засобів, щоб її позбутися і повернути немовляткові спокійний сон, а разом з ним і життєві сили. Так можна віднести дитинку до дуба, щоб обміняти дрімниці та сонливці дерева на нічниці дитини з Божою поміччю. Можна здійснити обряд передачі дитини від бабусі до матусі через поріг кімнати з промовою “Нічниця-сестриця, даю тобі кросна берда ткати, а моїй дитинці дай спати”. Ще робили з ганчір’я ляльок та ставили на ніч на кожне вікно, а потім викидали на перехресті шляхів.

У вкрай важких випадках, коли самотужки родина не могла впоратися з пануванням нічниці в будинку, зверталися до ворожки, яка проводила спеціальний обряд з литтям окропу на веретено, гребінь, ніж або голку та відрізанням пасма у дитинки з промовою магічних слів з метою знищення злих чар та визволення її з чіпких кістлявих пальців страхів та безсоння. Зазвичай після цього обряду всі крикси назавжди зникали з щасливого життя немовляти.

31-03-2020 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.