Уманське Вище початкове училище

Історія

Вище народне училище в Умані Уманське Вища народне училище

Умань була світочем знань ще з тих давніх часів, коли в 1765-ому Францішек Селезій Потоцький (1700 – 1772) заснував тут василіянський монастир із школою на вісімсот учнів. Хоча пройде ще століття, перш ніж окупаційна московська влада прийме новий статут для навчальних закладів з відміною практики тілесних покарань (1864), який відміняв попередній (1828), де вони були введені в освітні норми.

Так 12 жовтня 1869 року дійшла черга і до народної освіти – в п’ятнадцятитисячному місті з’явилося перше двокласне училище для хлопчиків і дівчаток, яке мало на меті додати на лави писемних громадян дітей звичайних обивателів (містян і селян), хоча станом на 19 грудня 1860 року (момент передачі Умані в підпорядкування Міністерства юстиції) тут вже існували Духовне та Єврейське училище перейменовані на казенні після передачі до фонду держмайна, а потім ще з’явилося недільна школа (11 квітня 1861-ого).

Той же статут від 1864 року фактично заклав основи підготовки педагогічних кадрів із введенням семирічних гімназій та прогімназій з обов’язковою наявністю в них бібліотек та кабінетів природознавства (хімії, фізики, біології, географії), що при окремому навчанні залежно статі дало підґрунтя до створення перших дівочих навчальних закладів, першим з яких в місті стала приватне училище ІІ розряду Розалії Семенцової, відкрите 1 грудня 1877-ого.

Північний фасад Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу Північний фасад Уманського педагогічного коледжу

Наприкінці XIX – на початку ХХ століття освітні заклади на українських теренах з’являлися одне за одним. Не була виключенням і Умань. В числі інших в 1904-ому було організовано і двокласне народне училище з п’ятирічним терміном навчання у цій власній будівлі в класичному стилі на тодішній Миколаївській поруч із василіянським монастирем. А в 1913-ому в рамках чергової реорганізації початкової освіти Умані воно перетворилося на Вище початкове училище №1.

Після чергової московської окупації на цей раз під червоними прапорами замість двоголового орла, в 1923 році училище було реорганізоване в трирічні вищі педагогічні курси з основною спеціалізацією – підготовка вчителів для початкової школи, завдяки чому за рік освітній заклад вже отримав категорію технікуму педагогічної орієнтації.

У такій якості уманське заклад середньої спеціальної ланки протримався, готуючи кадри для Міністерства освіти від дитячого садка до середньої школи, тринадцять років, після чого його було реорганізовано в педагогічне училище. А ще через два десятиліття і після розв’язаної радянським союзом і Німеччиною Другої світової 1939 – 1945 років, коли країна вже оговталася від поствоєнній руїни, – переорієнтований на музичний напрямок. Фактична в такому статусі навчальний заклад проіснував весь радянський період до самого падіння тоталітарного режиму.

Українська незалежність подарувала йому ім’я Тараса Шевченка та назву Комунальний вищий навчальний заклад “Уманський гуманітарно-педагогічний коледж” (2005), де зараз готують спеціалістів за фахом Дошкільна та початкова освіта, Соціальна та спеціальна освіта, Музичне мистецтво.

Архітектура

Південний фасад Вищого народного училища Умані Південний фасад Вищого народного училища

Стримана класична архітектура, застигла в т-подібному двоповерховому цегляному з північною прибудовою спортивного залу периметрі колишнього Вищого початкового училища, розташована поруч із будівлею Василіянського монастиря в самому серці Старого міста лицьовим фасадом на мальовничу Алею Героїв.

Урівноваженість архітектурного декору русту центральної частини фасаду, візуально відокремленого лопатками французького русту – пілястрами доричного ордеру прикрашеного високим стілобатом, фільонками та масивним архітрава, які повторюють малюнок кутових, підкреслюють аркові вікна в профільованих архівольтах із замковим каменем і профільованим ж підвіконням на кронштейнах та прямокутним сандриком основної площині стін, які відтіняють прямокутні вікна з трикутним сандриком центру. Вінчають центральний фасад витончені кронштейни та профільований лобовий карниз.

Перпендикулярний же корпус прикрашають великі коробові вікна на першому поверсі прибрані прості прямокутні лиштви із замковим каменем, які на другому замінюють комбіновані лиштви-архівольти.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Небесної Сотні, 33.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів, яка в районі площі Свободи проходить поруч із колишнім Вищім початковим училищем.

Громадським транспортом до Умані, а потім – міським до головної Соборної площі, поруч з якою по Небесної Сотні міститься Гуманітарно-педагогічний коледж.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Уманське Вище початкове училище на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram