Прибутковий будинок Векслера в Умані

Історія

Прибутковий будинок Векслера в Умані Прибутковий будинок Векслера

Десь на зламі культурних епох ХІХ та ХХ століть великі панські садиби по уманській Садовій, які довгий час знаходилися у одноосібній приватній власності, спадкоємці задля отримання більшого прибутку почали ділити на менші частини та одна за одною продавати приватним господарям. Але питання хто саме став першим господарем та побудував будинок на куту з Нагорним провулком досі залишається відкритим.

За відсутності документальних джерел, більша частина яких згоріла разом із будівлею уманського архіву ще в 1941-ому, відома лише невеличка частина історії будівлі в стилі українського модерну: здача в найом приміщень паном Векслер та лікарі-орендатори, ім’ям одного з яких було Барац.

Після окупації радянською Москвою українських земель в 1920-ому нова влада оголосила націоналізацію всієї приватної власності. Не був виключенням і прибутковий будинок Векслера – його, як розташований неподалік від міського центру, пристосували під адміністративно-соціальні потреби.

Південно-західний фасад прибуткового будинку Векслера Південно-західний фасад будинку Векслера на Садовій

Чудом встояла у вогняному смерчі розпочатої Москвою та нацистською Німеччиною Другої світової війни 1939 – 1945 років архітектурна перлина на розі Садової та Нагорного, хоч і не дуже влаштовувала радянський окупаційний режим, але на той час вибирати не приходилося – до середини 1950-х будинок займав районний комітет комуністичної партії більшовиків України, який раніше розташовувався в спалених стінах колишнього готелю Савой вище по вулиці.

Із закінченням процесу переїзду основної радянської ідеологічної установи до більш гідної цього високого статусу будівлі в 1957-ому влада віддала спустілі приміщення під розташування бібліотеки, хоча затрималася остання тут ненадовго – вже в 1960-х для неї підшукали більш придатну будівлю, а кутову споруду віддали в житловий фонд.

Наприкінці 1980-х всі жильці колишнього прибуткового будинку Векслера були відселені у зв’язку із аварійним станом будівлі, яка на своєму віку не разу не ремонтувалася. Доки робилася проектно-кошторисна документація черговий московський проект будівництва країни в 1991-ому лопнув як мильна бульбашка, лишивши по собі фінансово-політичну руїну.

Декор другого ярусу прибуткового будинку по уманської Садовій 15 Декор другого ярусу будинку по Садовій 15

Перші важкі десятиліття відновлення української незалежності надовго відклали питання реставрації архітектурного об’єкту в далеку скриню, а тим часом вік брав своє. Зваживши всі за та проти при усвідомленні величезних витрат на відновлення будівлі, міська адміністрація 20 липня 2013 року продала її місцевому приватному підприємцю А.М. Азізову за умовою реконструкції.

Підприємцеві знадобилося два роки, щоб повернути архітектурній перлині парадний вигляд з розміщенням на її теренах торгівельно-відпочивального закладу, який діє тут і донині, приваблюючи відвідувачів духу старої Умані в ярких фарбах новомодної фарби та затишку респектабельних залів.

Архітектура

Майже квадратний в плані із скошеним кутом на розі Садової та Воїнів-інтернаціоналістів двоповерховий цегляний тинькований після реконструкції колишній прибутковий будинок має асиметричні парадні фасади в стилі українського модерну з розташуванням входів із скошеного та північно-східного кутів.

Відновлений балкон будинку Векслера Відновлений балкон будинку по Садовій 15

Поліфарбний декор парадних фасадів лише підкреслює чітке їхне членування по горизонталі широким між’ярусним поясом з плетеним орнаментом, карнизом з дентикулами, широким фризом з рослинним малюнком та профільованим лобовим карнизом, а по вертикалі – лопатками зі стилізованими зображеннями віночків та стрічок. Додаткового шарму додають підвіконні дентикули, декоративний ступінчастий фронтон багаторазово окреслений горизонтально з круглимв отвором в центрі, коване мереживо кутового балкону та грат парапету.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Садова, 15.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів – Соборності до повороту на вул. Садову, на куті третього кварталу якої розташований прибутковий будинок Векслера.

Громадським транспортом до Умані, а потім – міським до площі Слави, в третьому кварталі по вулиці Садовій розташований зараз торгівельно-відпочивальний заклад.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Прибутковий будинок Векслера в Умані на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram