Господар морів та океанів Водяник

Він не випускає із рук свій золотий тризуб, символ володарювання над всією земною живильною вологою, щоб мати змогу вмить доказати всьому світові свою силу, під якою тремтить земля і все живе навкруги. Інколи абриси його головної зброї можна навіть побачити у відблиску сонячних променів на водній гладі під заколискуючий плескіт рівних хвиль, коли його господар знаходиться в благодушному настрої та благоволінні до всесвіту.

Народний поголос малює водяника у вигляди підстаркуватого дядька чи сивого старця, зеленкувата шкіра якого фосфорує потойбічним сяйвом у блідому світі місяця, коли він з темних сирих глибин піднімається на поверхню, щоб трошки просушити своє довге волосся та бороду. Його навряд чи сплутаєш с простим смертним, адже зябра та плавці одразу видають жителя водних глибин, а трохи повільний погляд риб’ячих очей магнетизує та сковує рухи жертви.

І при тому в житті цар водойм – доволі активний, хитрий та підступний, а ще, не дивлячись на поважний вік, палкий шанувальник жіночої статі, тому дівчатам не варто одним ходити купатися на річку чи став, бо володар води може закохатися та втягти її в своє царство, перетворивши на русалку. До його каверз відносять також вири, в які затягують людей та навіть невеличкі судна, та підступні хвилі, що перевертають кораблі.

Хоча насправді жити в мирі та спокої з водним повелителем людям доволі просто – не смітити та не бруднити воду (за легендами саме цим можна викликати його гнів), бо покаранням за це може бути може бути смерть з його рук. А ще йому можна пожалітися на свої негаразди над текучою водою, і вона забере весь їхній важкий тягар із собою назавжди.

Водяник за характером своїм доволі спокійний, тому постійним місцем перебування обирає дно глибоких ставів чи нешвидких річок, а для відпочинку надає перевагу заболоченим та замуленим водойми подалі від людей, де первісну тишу природи переривають лише крики нічних птахів та гра вітру на очереті. Море-океани з їхньою корабельною метушнею та великою кількістю жителів для нього скоріше робота, якою він часто нехтує, але завжди пильнує здалека готовий втрутитися в разі потреби.

Однак від всіх перепадів настрою духу води можна вберегтися полином чи другими травами-оберегами, які треба посипати над водою перед купанням, та дотримуватися двох простих правил: не купатися вночі та не бруднити воду, і тоді Водяник втамує твою жагу, а купання подарує справжню насолоду тілу та душі.

04-07-2020 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.