Прибутковий будинок по Садовій 21

Історія

Прибутковий будинок по Садовій 21 в Умані Прибутковий будинок по Садовій 21

В нечисельних вцілілих у вогняному смерчі 1941-ого архівних документах споруда за нинішньою адресою Садова 21 виступає як прибутковий будинок 1860-х років споруди, але лише приблизне вказання місцерозташування без нумерації, яка була відсутня на міських планах до початку ХХ століття, дають підстави деяким експертам оскаржувати цей факт на користь більш пізнього часу.

Наступні п’ятдесят років достеменні відомості про цю одноповерхову будівлю відсутні, а з’являється вона лише після озброєного встановлення в 1920-ому на українських землях влади московського люмпену, який експропріювавши всю приватну власність на підконтрольних територіях, пристосував її під житловий фонд з розміщенням чотирьох сімей. Тоді ж ліворуч від неї була відкрита станція із заправки сифонів.

Щасливо переживши вогняне пекло розпочатої Москвою та нацистською Німеччиною Другої світової війни 1939 – 1945 років споруда так і залишилася б виключно у житловому фонді, якби в наприкінці 1960-х на тій самій станції із заправки сифонів не стався потужний вибух, який зруйнував її споруду, завдавши колишньому прибутковому будинкові значної шкоди.

Центральний фасад будинку по уманської Садовій 21 Центральний фасад будинку по Садовій 21

Після ремонту будівлі частина її приміщень була пристосована під контору Державного страхування, яка діяла тут до відновлення незалежності України в 1991 році, а потім була перетворена на товариство “Оранта”. Позднее і інші приміщення в невеличкому неоготичному замку знайшли своїх нових власників з комерційних структур, які діють в його стінах і донині.

Архітектура

Одноповерхова прямокутна будівля на невисокому фундаменті з двома прибудовами тамбурів дворового фасаду фарбована по нетинькованій цеглі вздовж червоної лінії забудови вулиці Садової являє собою яскравий взірець неоготики в переосмисленні еклектичного напрямку у всій красі асиметричності форм.

Доволі багате як для такого невеличкого периметру архітектурне оздоблення прибуткового будинку виконане методом об’ємної цегляної кладки і складається з двох стилізованих під середньовічні вежі ризалітів в обрамлені пілястрів доричного ордеру, прикрашених стрілчастими архівольтами аркових віконних отворів, масивною аркатурою, круглою розеткою та декоративним фронтоном складного контуру з арковим слуховим вікном. Площину ж стін прикрашають декоративні віконні лиштви із замковим каменем та профільований лобовий карниз на кронштейнах. Центральний вхід доповнюють ковані сходи на два всходи.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Садова, 21.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів – Соборності до повороту на вул. Садову, в третьому кварталі якої розташований колишній прибутковий будинок під №21.

Громадським транспортом до Умані, далі – міським, що прямує в центр до зупинки “Педуніверситет”, а далі три квартали по Садовій в напрямку Софіївки до офісу страхового товариства.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Прибутковий будинок по Садовій 21 на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram