Талмуд-тора в Умані

Історія

Південний фасад будівлі уманської автошколи ТСОУ Південний фасад уманської автошколи ТСОУ

Його історія, як і багатьох інших із знищенням уманського міського архіву в 1941-ому, губиться в імлі часу, хоча історики сходяться на думці, що сама будівля за адресою тоді ще по Старій 1 (з 1902-ого вулиця перейменована на Шевченка) з’явилася, як частина міського ландшафту, десь в другій половині ХІХ століття. При цьому ні ім’я власника, ні точна дата спорудження допоки що не відомі.

Забуття тривало аж до 1910-х, коли на сторінках Адресної книги за цією адресою з’являється єврейська школа Талмуд-тора з ремісничим класом для дітей з бідних родин та сиріт, що містилася у будинку власника Ново-Європейського готелю, купця Войко Файнштейна, а головою закладу на 260 учнів виступав Ізраїль Герненгорн.

На час чергової імперської авантюри Москви з Першою світовою війною 1914 – 1918 років, коли весь мирний український життєустрій полетів шкереберть, Талмуд-тора була закрита, а будівлю пристосували під засідання Уманського з’їзду мирових суддів. В декількох приміщеннях на цокольному поверсі діяло одне з відгалужень польського клубу “Огнісько”, головний офіс якого містився в готелі Савой далі по вулиці Садовій.

Колишня будівля Талмуд-тори в Умані Будівля Талмуд-тори в Умані

Після першої радянської окупації 1919-ого зручну адміністративну будівлю в затишку, неподалік від міського центру нова влада пристосувала під потреби комісаріату соціального забезпечення, одно з відділень революційного комітету та повітову селянську спілку.

1934 рік, коли її було передано Товариству сприяння обороні, авіаційному і хімічному будівництву, став доленосним в історії колишньої школи, бо визначив її майбутнє на століття вперед, хоч і з перервою на бойові дії розв’язаної Москвою та нацистською Німеччиною Другої світової війни 1939 – 1945 років, коли протягом трирічної німецької окупації будівля виступала штаб-квартирою головного карального центру гестапо.

Друга радянська окупація, яка прийшла на поруйновані уманські українські землі в 1944-ому, опинилася перед страшною нестачею приміщень для своїх установ, але дивом вцілілий будинок по Шевченка 1 повернувся до підготовки водійських кадрів для народного господарства, яке з постановою центрального комітету партії від 14 травня 1974 року перейшло під егіду Добровільного товариства сприяння армії, авіації та флоту з розширеною підготовкою водіїв-електромеханіків.

Після повернення української незалежності в 1991-ому товариство було перекваліфіковане на сприяння обороні України (ТСОУ), яке діє тут і донині, віддаючи частину своїх приміщень в оренду комерційним структурам, що дозволяє утримувати архітектурну перлину старої Умані в досить непоганому стані.

Архітектура

Зовнішній кут будівлі по Шевченка 1 в Умані Зовнішній кут будівлі по Шевченка 1

Цегляний тинькований будинок колишньої Талмуд-тори представляє собою г-подібний півторарівневий периметр (зумовлено особливостями рельєфу) в стриманому класичному стилі з невеличкою прибудовою еркеру з боку зовнішнього кута по Садовій під двосхилим дахом на розі вулиць з центральним входом з північного заходу.

Архітектурними прикрасами будівлі, окрім двокольорового забарвлення, слугують прямокутні віконні отвори цокольного та першого ярусів, ряд слухових вікон північного фасаду та різбленні кронштейни даху великого виносу, але головний акцент зосереджено на зовнішньому куті, який відкреслений канельованими пілястрами доричного ордеру: високі арки вікон в архівольтах на імпостах з простими лиштвами, а також великий архівольт над подвоєними вікнами та дерев’яний різьблений фронтоновий фартух еркеру.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Шевченка, 1.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів – Соборності до повороту на вул. Садову, по якій прямувати в напрямку Софіївки, автошкола ТСОУ розташована на перетині з вулицею Шевченко.

Громадським транспортом до Умані, а потім – міським до площі Слави. Далі – по вулиці Садовій, в четвертому кварталі якої ліворуч розташована будівля колишньої Талмуд-тори.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Талмуд-тора в Умані на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram