Пам’ятник ліквідаторам аварії ЧАЕС в Умані

Історія

Уманський пам'ятник чорнобильцям Пам'ятник чорнобильцям в Умані

26 квітня 1986 року став одним з найтрагічніших днів в новітній історії України, який ще десятиліттями буде збирати свою криваву жертву передчасними смертями старих і малих, а в першу чергу тих, хто першими прибули на місце страшної аварії на Чорнобильській атомній станції, до кінця не розуміючи всього масштабу та наслідків цієї трагедії.

Столиця окупаційної радянської влади Москва мовчала тиждень, доки світове товариство не підняло інформаційну хвилю, як наслідок на розповсюдження смертельної радіації на територію Європи. При цьому, попри смертельну небезпеку, був відданий наказ на проведення в розташованому всього в сотні кілометрів від епіцентру вибуху Києві широкомасштабного параду на честь святкування чергової річниці 1 травня — Дня праці за участі десятків тисяч українців.

А тим часом звичайні пожежні команди, частини солдатів строкової служби були кинуті на ліквідацію техногенної катастрофи фактично без необхідних засобів захисту та абсолютно не інформованими про наслідки радіаційного ураження. Лічильник жертв безглуздих дій радянської влади було запущено.

Загалом променева хвороба тільки в перші два роки забрала тисячі людських життів в першу чергу з чверті мільйона ліквідаторів, які першими стали на захист майбутнього України. Загальна кількість жертв у тому числі від супутніх хвороб та ускладнень і досі наразі не відома, та аварія на ЧАЕС досі збирає свої жнива живими і ненародженими.

Пам'ятник ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС в Умані Пам'ятник ліквідаторам аварії на ЧАЕС в Умані

Умань не була виключенням в числі всіх українських сіл і містечок, які відправили своїх синів на ліквідацію наслідків техногенної катастрофи в Чорнобилі, в операції приймали участь біля семисот городян. Ось тільки міській адміністрації знадобилося більше двох десятків років після падіння чергового тоталітарного московського режиму з його державними таємницями та відновлення незалежності України 1991-ого для прийняття рішення про спорудження на “Алеї Героїв”:/uk/3134/aleya-geroyiv-v-umani меморіалу на їхню честь.

Пам’ятник ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС був відкритий 13 грудня 2013 року поруч із центральним входом “колишнього Вищого початкового училища”:/uk/3090/vishche-umanske-narodne-uchilishche, і з тієї пори він став місцем паломництва від вдячних городян та адміністрації міста, яка кожного року в день шанування пам’яті загиблих від наслідків трагедії проводить біля нього поминальні заходи.

Архітектура

Розташований в затишному куточку східної частини алеї пам’ятник ліквідатором представляє собою невисоку гранітну арку на двосходинковому стилобаті, до якої підвішений мідний дзвін над гранітною ж кулею. Постамент прикрашає лаконічний напис “Чорнобиль 1986”.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Небесної Сотні.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів, передостання з яких проходить повз пам’ятника ліквідаторам аварії на ЧАЕС на Алеї Героїв.

Громадським транспортом до Умані, а потім – міським до площі Слави, поруч з якою, навпроти педагогічного коледжу знаходиться меморіал чорнобильців.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Алея Героїв в Умані на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram