Комплекс прибуткових будинків по Шевченко 2

Історія

Прибутковий будинок в класичному стилі по Шевченка 2 в Умані Прибутковий будинок в класичному стилі по Шевченка 2

Цікаво, але на початку свого існування, коли уманська Садова та прилеглі до неї вулиці в тому числі Стара активно забудовувалися в останній чверті XIX століття, єдина на зараз споруда була двома окремими прибутковими будинками з різними господарями, власними земельними ділянками, не пов’язаними архітектурними проектами різного авторства та навіть дуже не схожим стилем.

Станом на 1885 рік приміщення обидвох прибуткових будинків, хоч і під різним керуванням, фактично знаходилися в міському житловому фонді бо здавалися в оренду різним приватним особам.

Такий стан речей з відмінностями у фаміліях власників та орендарів (документальні данні зникли в полум’ї пожежі уманського архіву 1941 року) продовжував діяти до першої радянської воєнної окупації 1920 року, в наслідок якої вся приватна власність була націоналізована на користь нової влади, а з нею з’явилися і нові тимчасові господарі.

Уманський комплекс прибуткових будинків по Шевченка 2 Комплекс прибуткових будинків по Шевченка 2 в Умані

Але немає нічого більш постійного, ніж тимчасове — дві будівлі на початку парного боку Шевченко у зв’язку із зручністю місця розташування (в кварталі від колишньої земської лікарні) віддали під заклад охорони здоров’я, а логіка одного закладу підказала місцевій владі об’єднати будівлі в єдиний комплекс в 1922-ому.

В рік закінчення модернізаційних робіт тут облаштувалася центральна уманська амбулаторія для робітників нової країни рад, тоді ж до неї приєдналися санітарно-освітні курси, а ще за два роки — центральна поліклініка із стоматологією, жіночою та дитячою консультаціями, молочною кухнею.

Після об’єднання селянської та міської поліклінік в 1934 році медзаклад отримав статус районного, що посприяло відкриттю при ньому станції швидкої допомоги. В день початку Москвою та нацистським Берліном кровопролиття Другої світової (1 вересня 1939 року) поліклініка офіційно стала уманською центральною.

Східний фасад комплексу по Шевченка 2 в Умані Східний фасад комплексу по Шевченка 2

За німецької окупації, коли московські війська кинули Умань в серпні 1941-ого, якийсь час всі міські медичні заклади були зачинені, але з відновленням інфраструктури в наступному році відновили свою роботу. Саме тут проходили медичний огляд ті, кого відправляли на примусові роботи до Німеччини.

Після другої радянської окупації доросла поліклініка оновила свою роботу в стінах свого комплексу, тим більше що він майже не постраждав в період бойових дій 1944-ого. Свою високу місію вона виконувала до початку літа 1988 року, коли переїхала в нову будівлю, поступившись своїм місцем дитячому представництву, яке продовжує свою роботу в приміщеннях колишніх прибуткових будинків і зараз.

Архітектура

Фактично червоноцегляний з тинькуванням парадних фасадів та внутрішнім двором комплекс по Шевченка 2, що розташовується на куту з Садовою з парного боку — це дві окремих будівлі дуже не схожих за своїм архітектурним стилем — південно-східна є представником класичних форм, а західна відноситься до епохи народження українського модерну.

Еркер східного прибуткового будинку комплексу Дитячої поліклініки в Умані Еркер східного прибуткового будинку Дитячої поліклініки в Умані

Класичний г-подібний двоповерховий периметр із стилізованим під грановану вежу еркером зовнішнього північного кута прикрашений рустом першого поверху з акцентованим замковим каменем, профільованими карнизами, нешироким фризом, кутовиви канельованими пілястрами доричного ордеру, профільованими лиштвами прямокутних вікон другого поверху, лінійними сандриками на модильйонах та намистинами-зірочками. Окремого слова потребує декор другого поверху еркеру з його кутовими лопатками французького русту, ширинками, розбивкою на дзеркала, великими арковими вікнами в профільованих архівольтах та замковим каменем у вигляді стилізованої літери “т”.

Модерновий прямокутний двоповерховий об’єм з витягнутими прямокутними вікнами відрізняють міжвіконні лопатки з українським етнічним трикутним орнаментом та напівкруглими завершеннями-тумбами даху, вікна прикрашають характерні стилізовані під стрічки лиштви геометричних форм, фриз акцентовано парними тригліфами, а розташований асиметрично центральний вхід із стилізованими зображеннями українських віночків на лопатках – ширинки, складної форми портал входу та коробова арка вікна другого поверху.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Шевченка, 2.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів – Соборності до повороту на вул. Садову, по якій прямувати до перетину з вул. Шевченко, де розташована зараз дитяча поліклініка.

Громадським транспортом до Умані, а потім – міським, що прямує по Садовій — Шевченко до комплексу прибуткових будинків на їхньому перетині.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Комплекс прибуткових будинків по Шевченко 2 на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram