Готель Брістоль в Умані

Історія

Уманський готель Брістоль Готель Брістоль в Умані

Коли Умань увійшла в еру свого економічного процвітання початку ХХ століття у земельної ділянки, що зараз значиться за адресою вулиця Небесної Сотні 14, з’явився приватний господар в обличчі пана Ольховського, який вздовж червоної лінії почав будівництво двоповерхової будівлі з відкриттям в 1903-ому перед вибагливою публікою дверей фешенебельного готелю “Брістоль” з панорамним видом.

Напередодні Першої світової війни 1914 – 1918 років на перший поверх будівлі з Пассажу переїхав магазин музичних інструментів та фотографічних аксесуарів І.М. Свідського, а потім буде падіння економіки та розвал чергової імперії в наслідок Першої світової війни 1914 – 1918 років, яку спровокували непомірні імперські зазіхання Москви на роль одного з лідерів Європи.

Перша радянська окупація 1919 року привела в стіни готелю Ольховського після його націоналізації в межах ліквідації всієї приватної власності новою владою швейну майстерню з виготовлення товарів для армійських потреб, на первинному етапі існування якої персонал налічував п’ятдесят майстринь. В той самий час тут розміщувалася контора військового коменданта Умані, в обов’язки якого також входило стягування контрибуції з населення захопленого

Верхні яруси центрального фасаду готелю Брістоль в Умані Верхні яруси центрального фасаду готелю Брістоль

З лютого наступного року частину приміщень колишнього Бристолю пристосували для квартирування вартової роти Уманського повітового військкомату, до якого в 1922-ому приєднався штаб 2-ого кавалерійського корпусу червоної армії, що знаходився на другому поверсі.

Після зняття актуальності тимчасових військових установ готельна будівля почала приміряти на себе суто мирні ролі, спочатку перетворившись на радянський державний банк Уманської округи (з 1927-ого), потім Інститут соціального виховання (з 1930-ого), який на рік з 1933-ого змінили аудиторії місцевого педагогічного інституту, нарешті поступившись місцем швейній фабриці.

Попит на продукцію фабрики в країні тотального зубожіння після руїни розпочатої Москвою та Берліном кривавої Другої світової війни 1939 – 1945 з кожним роком збільшувався, тому виробництво потребувало все нових і нових площ. Тому в квітні 1954 року було прийнято рішення про тотальну модернізацію комплексу із значною розбудовою – прибудова чотириповерхового корпусу на високому цоколі з південного сходу, триповерхового – з півдня, надбудова третього поверху Бристолю.

Південний парадний фасад готелю Брістоль Парадний фасад Брістолю

Всі роботи були закінчені за чотири роки, і Уманська швейна фабрика розпочала роботу на повну потужність задля задоволення своїх споживачів. Вона продовжувала тут свою діяльність весь радянський період до розпаду чергового радянського проекту Москви та два десятиліття після відновлення української незалежності, а в 2012 році була переведена в інші будівлі задля зменшення виробничих витрат.

Станом на зараз комплекс колишнього готелю знов повернувся під крило вільної комерції, з чого і починав свою кар’єру в далекому 1900-ому – його чисельні приміщення винаймають різні торгівельно-підприємницькі контори, які ведуть свою діяльність з різним рівнем успішності.

Архітектура

Фактично уманський Бристоль – це два нижніх поверхи будівлі за №14, які зараз майстерно добудовані верхнім ярусом. Прямокутний фарбований по червоноцегляній кладці периметр первинної будівлі виконано в стилі неокласики з використанням техніки фігурної кладки.

Готель Ольховського в Умані Готель Ольховського

Центральний фасад розташованої вздовж червоної лінії будови прикрашений напів-рустованими лиштвами вікон першого поверху, арками в обрамлені архівольтів із акцентованим замковим каменем на імпостах – другого та прямокутниками в нішах із замковим каменем – верхнього, складнопрофільними карнизами з ширинковим поясом, простими і французького русту лопатками, широкий з поребриком фризом та сходинковими модильйонами лобового карнизу великого виносу. Асиметрії фасаду надають два входи та балкони з кованими ґратами над ними.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Небесної сотні, 14.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів, яка прямує повз Бристоль.

Громадським транспортом до Умані, а потім – міським до Алеї Героїв (площа Слави), на протилежному боці вулиці від якої розташований колишній готель Ольховського.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Готель Брістоль в Умані на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram