Тризуб в храмі святого Петра

Знаменитий римський собор святого Петра – найвеличніша та найвпізнаваніша споруда католицького світу. Хоча і для християн усіх інших конфесій він залишається найшанованішою реліквією, як існуючий з дорозкольних часів на місці, де прийняв свою мученицьку смерть за віру святий апостол Петро в садах нейронового цирку ще на зорі існування Християнства.

Головний храм Ватікану, де з другої половини IV століття проходили папські коронації, залишався серцем єдиної церкви аж до Великої схизми 1054 року, тому святі визнані до тієї трагічної дати фактично на зараз є єдиними для всіх християнських течій. Серед цього пантеону золотими літерами вписані і величні постаті українців, княгині Ольги та Володимира Хрестителя, ім’я яких моляться, заклинають, вірують та сподіваються.

Тернистим був шлях віри Русі-України з татаро-монгольським нашестям, московським привласненням історії, утисками царського режиму української мови богослужінь, комуністичними атеїстичними заборонами… Але генетична пам’ять українців, куди б не закинула їх доля, надійно зберігла десь глибоко в потаємних куточках души код великої нації. Саме тому український греко-католицький священик Василь Лостен з американського Стамфорда після узгодженням із Ватиканом на честь вшанування тисячолітньої річниці Хрещення замовив італійському художнику Уго Маццеі мозаїки святих Ольги та Володимира.

Виконання тонкої роботи сповідальні за знаменитою статуєю святого Петра під керівництвом технічного директора Ватиканської студії мозаїки, професора Вірджиліо Кассіо тривали аж до 17 серпня 1989 року. Хоча насолодитися красою шедевру зараз мало кому дозволено – ця крипта завжди закрита для туристів і не вказана в путівниках. Саме тому факт, що тризуб – єдине зображення державного герба у головному католицькому соборі світу, мало кому відомий з необізнаних.

Розташований в віньєтці кольорової ікони святого Володимира на лівій стіні крипти тризуб фактично є однією з чотирьох (обличчя князя, київський собор святої Софії, хрест) візуальних домінант мозаїки. Виконаний в традиційних кольорах, жовтий символ української волі на блакитному тлі, він замкнений в ромбоподібний чотирикутник в жовтому ж обрамлені. Кольорова гама герба співзвучна із зображенням святого хреста на посоху в правій руці князя, що підсилює сакральний зміст взаємоповязанності цих двох головних символів України.

09-12-2020 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.