Кав'ярня "Росіні юніор" Тесажа

Історія

Кав'ярня "Росіні юніор" Тесажа в Чернівцях Кав'ярня "Росіні юніор" Тесажа

Впритул до прадавніх пагорбів, де десятиліттями росли шовковицеві дерева садів-плантацій шовкопряду, в середині XVIII століття підійшла міська межа швидко розбудованого центру Чернівців. Саме тому там, де ще вчора росли старезні дерева один за одним почали з’являтися невеличкі дерев’яні одноповерхові будівлі, хоча вулиця ще довго зберігала за собою народну назву «та, що веде до лісу».

Однак витончена столиця австрійської Буковини через століття вимагала кардинальних змін зовнішнього вигляду, тому невеличкі дерев’яні будівлі швидко почали йти в небуття, поступаючись місцем монументальній мурованій архітектурі. Ділянка на розі Молодіївської в епоху перебудов належала А. Тесажу, коштом якого в 1858-ому і була збудована двоповерхова споруда округлої форми з характерними колонами.

Після закінчення всіх оздоблювальних робіт на першому поверсі новобудови господар відкрив власну кав’ярню «Росіні юніор», яка згодом переросла в ресторанний бізнес «Ла орієнт». Взагалі ж будівля приносила господареві непоганий прибуток, адже заклад користувався не абиякою популярністю. Через два десятки років у спорожнілих на той час залах Бернгард Зільбер відкрив своє власне кафе Cafe de l’Europe, що згодом переїхало до новозбудованої будівлі навпроти в 1885-ому.

Західне крило чернівецького будинку Тесажа Західне крило будинку Тесажа в Чернівцях

Після розпаду Австро-Угорської імперії внаслідок Першої світової війни 1914 – 1918 років ця територія опинилася під румунською окупацією. Колишня кав’ярня Тесажа перетворилася на великий торгівельно-розважальний центр (який до того ж був перебудований в 1937-ому), під крилом якого діяли стоматологія Йосифа Піценгера, музикальний магазин Краса і Гросангера, філія французько-румунського банку, більярдна, а його велика овальна зала другого поверху служила місцем проведення міських культурно-масових закладів…

І звичайно ж заклад такого рівня аж ніяк не міг обходитися без того, з чого починалася історія будівлі і що здобуло їй любов чернівчан – в різні часи інтербелуму (1918 – 1939) тут діяли кафе «Європа», на зміну якому прийшли кав’ярня та ресторан Якова Спервача, а поряд з ними (з внутрішнього двору) діяв нічний клуб Якоба Шнербера.

Центральний колонний портик кав'ярні Тесажа Колонний портик кав'ярні Тесажа

Розпочата Москвою та Берліном Друга світова війна 1939 – 1945 років майже не завдала шкоди комерційно-дозвільному центрові по Кобилянської №3 на відміну від радянської влади, яка з мовчазної згоди світової спільноти окупувала українські землі за підсумками Ялтинської мирної конференції – Хрущов наказав в межах боротьби з «буржуазною надлишковою розкішшю» знищити головні перлини споруди – чотири мармурових статуї грецьких богинь (за неможливості демонтувати, їх просто розтрощили сокирами та лопатами).

В радянський період будівля так і продовжувала свою кар’єру тільки з творчим ухилом та під управлінням державного Міськпромторгу: перший поверх та цоколь займали швацька майстерня для привілейованих представник країни рад, тканинна крамниця, галантерея, годинникова майстерня (пізніше в її приміщеннях – художній салон) та банк, а другий – ділили представники місцевої Феміди (Чернівецька адвокатура та юридична консультація) та улюбленці Афіни (художні майстерні з офісом та складом).

Після відновлення української незалежності 1991 року та проведеної в 2010-х повної реставрації вже в статусі пам’ятки архітектури місцевого значення приміщення будівлі поділили між собою приватні комерційні структури (в тому числі кав’ярня та ательє мод) та Департамент розвитку Чернігівської міської ради.

Архітектура

Південно-східне крило кав'ярні Тесажа Південно-східне крило кав'ярні

Асиметрична кутова будівля колишньої кав’ярні Тесажа, що має характерний заокруглений центральний фасад, різні за довжиною крила (їхній контур зумовлений червоною лінією забудови вулиць Ольги Кобилянської та Олександра Доброго) та високий цоколь з південного сходу, замикає візуальну перспективу перетину двох пішохідних зон.

Зважений пізньокласичний декор її парадного фасаду складають руст тонкої та глибокої промальовки звичайний та французький першого поверху та лопаток, профільовані лиштви прямокутників вікон другого поверху, тригліфний пояс фризу та профільований лобовий карниз. Головним же акцентом слугує двоярусний шестиколонний портик композитного ордеру, який на другому ярусі утворює відкриту панорамну терасу-лоджию, а на першому підкреслює портал центрального входу з балконними консолями та нішами по боках.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Ольги Кобилянської, 3.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці) до вулиці Руської, якою прямувати до Центральної площі, в одному кварталі від якої по вул. Ольги Кобилянської (пішохідна) розташована колишня Кав’ярня «Росіні юніор».

Громадським транспортом залізницею до Чернівців, а потім міським – доЦентральної площі, в одному кварталі південніше від якої розташований будинок Тесажа.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Кав'ярня "Росіні юніор" Тесажа на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram