Готель "Бель в'ю" в Чернівцях

Історія

Готель "Belle Vue" в Чернівцях Чернівецький готель "Belle Vue"

Колись на зорі розбудови міського центру навколо торгівельно-адміністративного серця з ратушею та Ринковою площею на чолі тут були розкішні буковинські ліси, які поступово здавали свої позиції забудові з активним ростом Чернівців наприкінці 1850-х – початку 1860-х років. Станом на кінець ХІХ тут містився будинок Германа Глаубарта пристосований під потреби Австро-Угорського банку.

Але іміджу фешенебельного європейського міста, на яке швидко перетворювалися Чернівці з будівництвом митрополитської резиденції, замикаюча південний кут центральної площі споруда відповідала мало. Виправляти ситуацію господар взявся за допомогою архітектора Макса Моргенштерна, якому в оформленні декору допомагав відомий художник Євген Максимович (1857 – 1928).

Урочисте відкриття представницького закладу, якому господар відвів роль розкішного готелю під назвою «Belle Vue»(Бель в’ю – фр. прекрасний вид) відбулося 31 липня 1900 року. Заклад, що займав два верхніх поверхи, з його рестораном, де подавали вишукані страви, новомодним вар’єте та кав’ярнею на критій терасі склав гідну конкуренцію вже існуючим на той час місцевим закладам проведення дозвілля подібного типу.

Східний фасад готелю Глаубарта в Чернівцях Східний фасад готелю Глаубарта

Окрім того для підвищення своїх прибутків перший поверх Глаубарт віддавав в оренду різним комерціям, зусиллями яких тут з’явилися книгарня з виставковим залом Ромуальда Шаллі, торгівельний будинок весільних та модних товарів «Дермер і Вебер», крамниця жіночого одягу фірми «Кет і Бассе».

Такий стан речей існував до початку Першої світової війни 1914 – 1918 років, внаслідок якої Австро-Угорська імперія припинила своє існування, а українську Буковину окупувала румунська влада, за якої готель «Бель в’ю» припинив своє існування, а приміщення першого поверху пристосували під магазин радіотоварів Гельберштейна та цукерню Дреккера.

Однак період інтербеллуму тривав не довго – в 1939 році Москва і Берлін розпочали поділ Європи через найкривавішу в новітній історії Другу світову війну, на гарматах якою на Прикарпаття прийшла радянська окупація, а разом з нею і експропріація всієї приватної власності – так розкішна будівля готелю залишилася без господаря.

Центральний фасад чернівецького готелю "Бель в'ю" Центральний фасад готелю "Бель в'ю" в Чернівцях

Під радянською окупацією перший його поверх пристосували під потреби спочатку канцелярської (з 1949 року), а потім – букіністичної крамниці, в якості якої він існував до розвалу штучного мілітаристського утворення під червоним прапором.

Українська незалежність разом з відновленням всіх прав і свобод демократичного суспільства 1991-ого, і готель «Бель в’ю», вже в якості пам’ятки архітектури місцевого значення, повернувся до виконання свого первинного соціально комерційного призначення. Зараз його перший поверх орендують різні торгівельні організації, а верхні після капітального ремонту 2017 року (проведений за підтримки австрійського Міністерства закордонних справ) – були прилаштовані під Буковинський медіа-центр, навколо якого гуртується небайдужі чернівчане через різні безкоштовні культурно-масові заходи.

Архітектура

Кутова споруда колишнього готелю, що вінчає собою розу Центральної площі, вулиць Центральної та Ольги Кобилянської представляє собою триповерховий цегляний тинькований неправильний чотирикутний периметр (зумовлений особливостями ландшафту та міської забудови) в стилі неокласики (австрійської сецесії).

Декор бокового фасаду Буковинського медіа-центру Декор бокового фасаду

При цьому цікавим є авторське рішення архітекторів акцентувати декор на бокових фасадах профільованими лиштвами прямокутних вікон та масивними трикутними профільованими ж сандриками на кронштейнах другого поверху. Окрасами центрального слугують балкони (другого ярусу у всю ширину стіни, третього – кутові), глухий лобовий атик з колонами доричного ордеру та табличка з відновленою назвою колишнього готелю.

Загалом зовнішні фасади «Belle vue» прикрашають складнопрофільні міжярусний та лобовий великого виносу карнизи з рослинним орнаментом, під- та надвіконні таблички з квітковими розетками, прямокутні сандрики на кронштейнах верхнього ярусу.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Ольги Кобилянської, 2.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці) до вулиці Центральній, на куту якої з головною міською площею розташований колишній готель Глаубарта.

Громадським транспортом залізницею до Чернівців, а потім міським – до Центральної площі, південний кут якої замикає «Бель в’ю».

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Готель "Бель в'ю" в Чернівцях на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram