Прибутковий будинок №7 по вул. Кобилянської

Історія

Прибутковий будинок №7 по вулиці О. Кобилянської в Чернівцях Прибутковий будинок №7 по Кобилянської Чернівців

До другої половини XVIII століття на місці майбутньої найфешенебельнішої вулиці буковинської столиці був самий лише ліс на околиці, через який пролягала дорога на Мелодію. Це в останні десятиліття польського панування, коли міська межа поступово почала відсуватися на південь, тут з’явилися поодинокі приватні дерев’яні будиночки.

Приєднання краю до Австрійської імперії в 1774 році стало моментом відліку новітньої чернівецької історії, коли на розі Молодіївської з Імперським шляхом через десятиліття після цієї знаменної події починається будівництво першої кам’яниці, що стало першим кроком на шляху реалізації ініціативи Йосипа ІІ щодо благоустрою нового міського центру з Ринковою площею, започаткованої під час першого імператорського візиту 1783-ого.

Один за одним йдуть в небуття ті перші дерев’яні будинки вже Панської (колишня Молодіївська), поступаючись місцем багатоповерховим мурованим будинкам нової плеяди підприємців-рентарів, які викуповували землю нового центру і забудовували кожен її клаптик, доходи від оренди якого потім роками забезпечували їм чималий прибуток та надзаможне існування на покоління вперед.

Бароково-рокайловий декор третього поверху будинку 7 по вул. О.Кобилянської  Чернівців Бароково-рокайловий декор прибуткового будинку 7 по Кобилянської

Комерційні інвестиції дісталися ділянки №7 в середині 1880-х, коли одночасно разом з будівництвом кутової споруди майбутнього кафе Європа на ділянці поруч зводиться триповерхова споруда. При чому фактично вони мали спільний центральний фасад, складаючи візуально єдиний комплекс, і лише наявність двох бічних крил-перемичок з боку внутрішнього двору свідчило, що це дві окремі споруди.

Так прибутковий будинок по Панський 7 згідно традиційного планування для такого типу побудов мав перший торгівельно-комерційний поверх, який свого часу був на візитівках кав’ярні, товариств «Буковинська лампа» та «Преведере І.Ф.», адвокатської контори, стоматологічного кабінету, крамниць з продажу товарів для мистецтва, готового одягу, меблів, бакалії.., а верхні – були прилаштовані під приватне житло.

При чому Перша світова війна 1914 — 1918 років і перехід в румунське підданство мало, що змінили в долі ошатної споруди – лише імена одних орендарів на вивісках змінили інші, та попит на приватні житлові апартаменти в самісінькому центрі змусив господаря затіяти надбудову додаткового третього поверху в 1929-ому; роботи розтяглися на три роки і збільшили його прибутки на чверть.

Проїзна арка лівого ризаліту центрального фасаду споруди №7 по вул. О. Кобилянської Проїзна арка лівого ризаліту споруди №7 по вул. Кобилянської

А потім буде Друга, розв’язана Москвою та Берліном, світова війна 1939 — 1945 років, за підсумками якої Україна опиниться на десятиліття під радянською окупацією з її забороною на приватну власність, хоча приміщення споруди так і будуть продовжувати виконувати свої первинні функції тільки під жорстким керівництвом влади.

Відновлення української незалежності в 1991-ому та повернення країни в правове поле для колишнього прибуткового будинку означатиме появу реальних, а не номінальних господарів його, все таких ж фешенебельних та престижних апартаментів з числа поважних державних установ таких, як Міське управління юстиції (Відділ реєстрації актів цивільного стану), газета «Зоріле Буковіней», Управління державної служби України в Чернівецькій області.

Архітектура

Чотириповерхова (верхній поверх — більш пізня надбудова) на початку непарного боку червоної лінії забудови пішохідної нині вулиці Ольги Кобилянської представляє собою п-подібну цегляну тиньковану споруду, розвернену бічними крилами у двір. Основним стилем оформлення її центрального фасаду є нестаріюча класика.

Центральний фасад прибуткового будинку №7 по Кобилянської Центральний фасад будинку №7

Загальний декор споруди складається з французького русту (окрім першого поверху, який зазнав чисельних модернізацій), профільованих віконних лиштв (другого поверху з рослинним орнаментом на стилобатах та підвіконнми табличками, третього — із замковим каменем, на консолях, четвертого — прості), полога арка сандрику на барокових кронштейнах та гірлянди (другий), прямий сандрик з рокайловим листом (третій).

Окрему увагу привертають кутові ризалити входів, лівий з яких представлений великою аркою в обрамленні глибоко промальованому русту із домінантою замкового каменю, а той, що знаходиться праворуч — еркером другого поверху на прямокутних колонах з розеткою в стилобаті та балконом третього поверху за витонченою балюстрадою.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Ольги Кобилянської, 7.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці) до вулиці Руської, якою прямувати до Центральної площі. В одному кварталі від неї по вулиці Ольги Кобилянської розташований прибутковий будинок №7.

Громадським транспортом залізницею до Чернівців, а потім прямуючим до Центральної площі — міським. Третя споруда від площі по Кобилянській — РАЦС.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram