Румунський культурний центр в Чернівцях

Історія

Чернівецький румунський культурний центр Румунський культурний центр в Чернівцях

Як і більшість тих, хто ось вже друге століття (зведений в 1880-х) височиє поруч з ним в одному ряду на вулиці-візитівки Чернівців, №9 по Кобилянській з’явився на світ суто як комерційний проект — прибутковий будинок з першим торгівельним і двома верхніми житловими поверхами. Відмінністю його серед інших слугують доволі значні габарити (тільки вздовж центрального фасаду наявні тринадцять вікон).

Першими орендарями приміщень нижнього поверху споруди виступали такі неординарні служителі бога комерції, як крамниці музичних інструментів та супутньої літератури «Розенцвайг» (остання заснована в 1864-ому), а також страхова та туристична агенції. Але з часом склад орендарів дещо змінився на догоду тогочасним віянням, і на заході австро-угорського панування ці презентабельні вітрини вздовж Панської (тогочасна назва вулиці) прикрашали вже новомодні сукні та сюртуки відомих брендів.

Перша світова війна 1914 — 1918 років та румунська окупація мало позначилися на долі головної торгівельної вулиці Чернівців та її прибуткового будинку №9 — тільки вишукане вбрання поступилися місцем більш прагматичним товарам: побутовій хімії, парфумам, будівельним та фотографічним матеріалам.

Балконні консолі прибуткового будинку №9 по вул. Ольги Кобилянської в Чернівцях Балконні консолі прибуткового будинку №9

А згодом, коли затяжний період інтербелуму набув свого розквіту, і мир, здавалось, буде тривати вічно, відновлення цікавості до культури повернуло в ці стіни світ музики, коли в 1923-ому тут відчинила свої двері крамниця з продажу музичних інструментів, партитури та книг. Може саме ця подія стала вирішальною для оселення на верхньому поверсі споруди №9 по вже перейменованій на честь Янку Флондора вулиці піаніста Густава Гутера п’ять років по тому.

За цією ж адресою протягом десятиліття значилися цукерня, книгарня, фотоательє, крамниці, друкарня Розенштока (благо розбудова 1932-ого дозволила отримати жаданий вихід на центральну вулицю одразу кільком орендарам)… поки в імперському угарі Москва та Берлін в 1939-ому не розпочли Другу світову війну, що паламала весь старий світоустрій Чернівців і віддала Прикарпаття на десятиліття під радянську окупацію, хоч самому місту і вдалося пройти цей тривалий період руїни майже без архітектурних втрат.

З поверненням Україною своєї незалежності в 1991 році та відновленням дії цивілізованого права у житлових приміщень з’явилися нові приватні господарі, а нижній поверх все такої ж найфешенебільнішої вулиці буковинської столиці став жаданим для комерсантів, які пристосовували його під різні види крамниць, поки ліве крило не стало притулком румунської діаспори на українській землі — тут розмістився офіційно зареєстрований в 2013 році Румунський культурний центр Eudoxiu Hurmuzachi та кафе національної кухні «Bucuresti», які і донині вважають ці стіни (вже з офіційним статусом пам’ятки архітектури місцевого значення) своєю домівкою.

Архітектура

Ліве крило сучасного Румунського культурного центру в Чернівцях Ліве крило Румунського культурного центру

Триповерховий п-подібний прибутковий будинок №9 вздовж червоної лінії забудови вулиці Ольги Кобилянської — є одним з взірців пізньокласичного архітектурного стилю з його мінімалізмом в поєднанні акцентованих деталей. При цьому на тлі сусідів його виділяє більш розлогий центральний фасад візуально розчленований центральним ризалітом на три частини та центральна проїзна арка за чавунними ґратами, що веде до внутрішнього двору.

Симетричний центральний фасад споруди витриманий і витончений одночасно: французький руст двох нижніх поверхів повторюється в пілястрах верхнього, мотиви балясин балюстради балкону на барокових консолях перегукуються з підвіконним декором другого поверху, профіль фільонок пологих арок та трикутних сандриків двох верхніх вторять один одному. Окремо увагу привертають ліпний декор коринфських пілястрів, лиштв, розеток та модульйонів профільованого лобового карнизу великого виносу.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Ольги Кобилянської, 9.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці). В місті центральною вулицею (Руська — Головна — Героїв Майдану) до Центральної площі, від якої по вул. О. Кобилянської до прибуткового будинку №9.

Міжміським транспортом до Чернівців, а потім міським – до Центральної площі, поруч із якою по вул. Ольги Кобилянській зараз міститься Румунський культурний центр.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram