Генеральський будинок в Чернівцях

Історія

Чернівецький Генеральський будинок Генеральський будинок в Чернівцях

Провінційно-мляві Чернівці другої половини XVIII століття, ані за суцільною дерев’яною архітектурою… ані за містечковим устроєм життя яких аж ніяк не можна було сказати, що це – серце Буковини. Докорінно сколихнути це сонне царство змогли лише зміна підданства в наслідок анексії на австрійське після першого поділу Річи Посполитої 31 серпня 1774-ого (формалізація нового громадянства тривала ще чотири роки) та енергія нової влади.

Пройде всього шість років, і новий голова військової адміністрації Чернівецького Дистрикту барон Карл фон Енценберг зачне той амбітний проект перебудови міста в камені, який через століття перетворить його на справжню вишукано-ошатну європейську столицю. І першим дорогоцінним мурованим архітектурним об’єктом на цьому довгому шляху стала побудована в 1780 році резиденції барона, яка об’єднувала під своїм дахом його приватні апартаменти, частину апарату управи провінції та місцевий суд.

Центральний ризаліт першої чернівецької кам'яниці на площі Святого Хреста Центральний ризаліт першої чернівецької кам'яниці

Черговий приїзд імператора Йосипа II (1741 — 1790), і Буковинський Дистрикт в 1786-ому припинить своє існування, його рішенням перетворившись на округ в складі Королівства Галичини та Володимирії з керуванням зі Львову, що разом з тим скасувало посаду голови військової адміністрації. Генеральський будинок перейшов у підпорядкування місцевої окружної управи, роль якої виконував до зміни буковинського статусу на крайовий шістдесят три роки по тому, а його житлова частина в той час використовувалась для розміщення найсановніших гостей міста.

Після отримання Чернівцями столичний статусу герцогства в січні 1849-ого і відповідних змін територіально-адміністративних органів, звільнені з цього приводу приміщення за сучасною Шкільною №1 зайняли інстанції крайового суду.

Не оминула першу кам’яну будівлю буковинської столиці страшна пожежа 1859 року, коли фактично був знищений весь старий дерев’яний центр міста. Можливо саме після тих руйнувань, споруда в ході реконструкції отримала прямокутні вікна замість первинних більш вишуканих аркових на другому поверсі центрального ризаліту.

Центральний фасад першої кам'яниці Чернівців Центральний фасад першої чернівецької кам'яниці

Фактично до кінця австрійського періоду Буковини (закінчився з Першою світовою війною 1914 — 1918 років) Генеральський будинок виконував невеличку частину міських аміністративно-канцелярських функцій, хоч смугасті будки охорони перед входом на той час вже прибрали, адже його зали використовувалися для вистав та урочистих святкувань, а просторий внутрішній двір служив притулком для школи верхової їзди.

Румунська окупація у міжвоєнний період ХХ століття та радянська 1944 — 1991 років привели в стіни першої чернівецької кам’яниці, яку на щастя бойові дії оминули боком, представників богу торгівлі та комерції Гермеса, з тим, щоб вони залишилися тут назавжди з тією різницею, що під час першої — вони діяли від свого імені, а другої — від імені державного режиму.

Повернення Україною свого суверенітету в 1991-ому та відновлення дії верховенства законодавчого права передало приміщення будівлі по Шкільній 1 до рук приватних господарів, які пристосували їх під різноманітні бізнес-потреби, що перетворило її на цілком комерційний об’єкт. І хоча на зараз офіційний статус пам’ятки архітектури не зміг повністю захистити її від нововведень підприємницьких ініціатив, але забезпечив ремонт екстер’єру із заміною даху в 2010-х. Тому зараз будинок виглядає гідним свого статусу наріжного каменю сучасних Чернівців.

Архітектура

Південний кут Генеральської кам'яниці в Чернівцях Південний кут Генеральської кам'яниці

Розташований на розі сучасних вулиць Шкільної та Шолом-Алейхема Генеральський будинок представляє собою п-подібну в плані (курдонер з просторим внутрішнім двором) двоповерхову цегляну тиньковану споруду під вальмовим дахом з просторим внутрішнім двором в стилі стриманої класики притаманної європейській архітектурі кінця XVIII століття. Причому характерний зовнішній декор першої міської кам’яниці складали проїзна арка до внутрішнього двору та три відповідні її контуру вікна центрального ризаліту в архівольтах (останні зникла під час реставрації початку 1860-х років).

Зараз кутова будівля з центральним симетричним фасадом на площу Святого Хреста, до південного крила (вздовж червоної лінії по Шкільній) якої в більш пізній час була зроблена добудова, все також прикрашена простим міжярусним та складнопрофільним лобовим карнизами (останній — великого виносу) і прямокутними вікнами в профільованих фільонках. Головний ж акцент зроблений на центральному ризалиті проїзною аркою в простому архівольті та балконом на п’яти консолях.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Шкільна, 1 / Шолом Алейхема, 2.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці). В місті ентральною вулицею (Руська — Головна — Героїв Майдану) до рози Головної з вулицею Шкільною, де розташована перша міська кам’яниця.

Громадським транспортом до Чернівців, а потім – міським до Центральної площі, в двох кварталах північніше від якої на перетині з Шкільною знаходиться Генеральський будинок.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram