Будинок з Гебою в Чернівцях

Історія

Чернівецький будинок з Гебою Будинок з Гебою в Чернівцях

В часи інтенсивної розбудови буковинської столиці першої половини ХІХ століття, коли віковий карпатський ліс відступав все далі і далі на південь перед впевненою ходою його величності прогресу, за одним помахом руки якого на цьому місці одна за одною з’являлися новобудови, щоб разом перетворитися на найвідомішу вулицю буковинської столиці, примхою долі на цьому місці залишилася невеличка частка дикої природи зовсім трохи облагороджена людською рукою до стану скверу.

Однак на досягнутому місто спинятися не збиралося, і через кілька десятиліть ласа ділянка землі на найфешенебельнішій вулиці Чернівців була віддана під забудову, як і всі інші сусідні поруч. Саме тоді, в 1892-ому (мозаїковий медальон з пам’ятною датою центрального холу знищений вандалами), маленька зелена перлина міського ландшафту зникла, поступившись місцем виконаній в вишуканому класичному стилі двоповерховій споруді, перший поверх якої традиційно для Панської був призначений під храм бога комерції Гермеса, а другий — приватне житло. Головною ж прикрасою його стала статуя Геби в ніші на другому поверсі бокового фасаду.

Статуя Геби на фасаді будинка в Чернівцях Статуя Геби на фасаді

Першим орендарем торгівельних площ став пан Крижановський, знаменитий фотосалон з облаштованим для фотосесій інтер’єром якого хоча б раз в житті вважали за обов’язок відвідати всі поважні містяни, серед них була і видатна українська письменниця Ольга Кобилянська з подругою Лесею Українкою (світлина від 1901 року).

Пройде зовсім не багато часу, і презентабельні приміщення винайме крамниця з продажу швейних машин всесвітньовідомої американської корпорації «Singer» (станом на 1910 рік). Можливо саме через умовний «спадок» через пару років вони перетворяться на офіс агенції «Hamburg-America-line» (хоч і така якість не триватиме довго), встигнувши до 1914-ого побути ще й поважним Німецьким консульством.

Перша світова війна 1914 — 1918 років змінила весь світовий порядок, перемалювавши кордони Східної Європи. Чернівці після розпаду Австро-Угорської імперії опинилися під румунами, а для будинку з Гебою по Панській (яку нова влада ще не встигла перейменувати на Янку Флондора, що станеться через пару років) це означатиме появу нових орендарів: модного салону дамських капелюшків із країни-законодательниці світової моди, Франції.

Центральний фасад будинку по Кобилянський (колишній Панській) в Чернівцях Центральний фасад по Кобилянський в Чернівцях

Весь період інтербелуму стане для вишуканої архітектурної перлини, в так вигідно відрізняючих її суто класичних шатах на тлі модернових та еклектичних сусідів, чергою перебудов (1925, 1931, 1936) та зміни тимчасових власників апартаментів (Промисловий банк, ательє, крамниця радіотоварів, управління«Портінал», майстерня з ремонту швейних машин).

За результатами Другої світової війни 1939 — 1945 років Україна разом з Буковиною знов опиниться під окупацією, на цей раз – радянською, в наслідок чого вся приватна власність та комерція новою владою буде оголошена поза законом, перейшовши в державну власність. Не уникла цієї сумної долі і будівля №16 по вулиці вже перейменованій на честь Ольги Кобилянської.

Повернення Україною незалежності в 1991 роки відновило дію на українських теренах норм демократичного права, що повернуло чарівну перлину під покровительствомом Геби вже у статусі пам’ятника архітектури місцевого значення у приватні руки, щоб бог комерції Гермес міг запанувати у своєму храмі (тут у різний час розміщувалися приватні магазини та заклади харчування), який не раз буде реставрований.

Архітектура

Фронтон кутового ризаліту будинку по чернівецькій Кобилянській 16 Фронтон кутового ризаліту будинку по Кобилянській 16

Двоповерховий цегляний тинькований п-подібний будинок з внутрішнім двором на розі Кобилянської та Кохановського є одним з найпрекрасніших взірцева пізньокласичного стилю Чернівців, хоч і в доволі скромному від початкового виді – адже за часи радянської окупації з інтер’єрів будівлі зникли біломармурові скульптури і вазони, позолочені канделябри, великі дзеркала, газові лампи, лишився лише стельовий розпис в стилі ампір.

Дисгармонію в зважений колись центральний фасад з акцентованим боковими та центральним ризалітами (перший поверх останнього прикрашений кованими ґратами, за якими ховається проїзна арка до внутрішнього двору) вносить велике прямокутне вікно, яке з’явилося внаслідок пізніших перебудов місці двох первинних аркових.

Загалом ж екстер’єр споруди складають руст стін (глибокої промальований на першому поверсі та різноширокий — другого), високі арки в архівольтах на імпостах вікон та дверей (проїздна арка додатково декорована замковим каменем) першого ярусу, ширинки підвіконного простору, профільовані лиштви прямокутних вікон, прямі та аркові сандрики на кронштейнах у вигляді барокових закрутків, балкони за чавунними гратами, що відтворюють малюнок брами, та профільований лобовий карниз.

Боковий фасад будинку по Кохановського 11 Боковий фасад будинку

Родзинкою дизайну слугують зовнішній кут, виконаний у вигляді тричетвертної колони з рустовими перехопленнями на другому поверсі з тумбою та кулею на чолі, статуя чарівниці-Геби, декоративні фронтони кутових ризалітів в фільонках на аркатурі та трилопасним слуховим віконцем в тимпані, розірваний сандрик з картушем над здвоєним вікном центрального ризаліту і його люкарною в барокових спливах, центр якої підкреслений арковим отвором між пілястрами доричного ордеру та рокайлом в арці увінчаної шаром.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Ольги Кобилянської, 16.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці). З Чернівецької об’їзної по вулицям Руські — Головній до міської Центральної площі, а далі пішохідною Кобилянської до будинку з Гебою.

Громадським транспортом залізницею до Чернівців, а потім міським – до Центральної площі, в одному кварталі від якої по вул. О. Кобилянської розташована пам’ятка архітектури №16.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram