Галицький банк в Чернівцях

Історія

Напевно протягом XIX століття ця земельна ділянка, як і всі сусідні поруч була забудована після вирубки старого буко-грабового лісу та щільних тутових рукотворних насаджень другої половини XVIII століття (використовувалися для розведення шовкопряда), хоч історія і не зберегла відомостей ані про ім’я її власників тих часів, ані про характер самої забудови.

Перше на зараз достеменно відоме ім’я її господаря було пан Лангенхан, який в 1883 році став власником новозбудованої на його замовлення скромної двоповерхової кам’яниці в п’ять вікон по фасаду в другому кварталі тодішньої Верхньої Панської. Вона стала законодавицею стилю для двох сусідніх двоповерхових будівель інших господарів зведених в класичному стилі кількома роками пізніше, як еталон вишуканої краси. А разом вони склали єдиний гармонійний архітектурний ансамбль.

Після здачі в експлуатацію прибуткового будинку (бо саме такою, з огляду на місце розташування на головній комерційно-торгівельній вулиці буковинської столиці, був офіційний статус споруди) на довгі десятиліття в одному його крилі першого поверху оселилася філія Галицького іпотечного банку, а інше – зайняла приватна друкарня та крамниця з продажу будівельних матеріалів. Двоє останніх успішно вели свою діяльність в цих стінах до початку Першої світової війни 1914 — 1918 років.

Зі зміною підданства на румунське за підсумками війни, офіціальне положення будівлі №13 вже по Янку Флондора не змінилося, навіть головний орендар-банк лишився той самий, лише друкарня пішла в небуття, поступившись місцем після перебудови 1921-ого крамниці під вишукано-гламурною назвою «Аврора» на честь першої світанкової зірки.

Але проект бога торгівлі у зв’язку із тодішніми надвисокими орендними ставкан на комерційну нерухомість проіснував тут всього кілька років, як духовна спадкоємиця друкарні йому на зміну прийшла редакція «Чернівецько-німецької газети» (1925), а потім — видання «Глобус» (1928). На місці ж будівельної крамниці з того ж року діяв еспофірма «Дім тисяч новинок», яка знайомила буковинців з новинками науково-технічного прогресу в різних сферах життя. Для прилаштування під потреби останніх орендарів колишня будівля Лангенхана пережила в 1930-х дві масштабні реконструкції, зберігши недоторканим свій центральний фасад.

А потім Москва і Берлін в 1939-ому занурять світ в пекло Другої світової війни, з жерла якої на щастя споруда колишньої чернівецької філії Галицького банку вийде не ушкодженою, але значно пошарпаною, до того ж по факту разом з іншими українськими теренами опинившись під московською окупацією. Нова влада після експропріації (примусового відьєму всього приватного майна до державної власності) розмістила в цих стінах районний відділок свої правоохоронних органів (міліції).

Відновлення українського суверенітету 1991 року поверне приміщенням будівлі №13 приватних власників, які пристосували їх під свої комерційні проекти, хоч частина її так і продовжить стояти на службі у місцевого суспільства в якості державної нотаріальної контори та чернівецького осередку міжнародного фонду «Взаєморозуміння та толерантність».

Архітектура

Двоповерховий прямокутний цегляний периметр з тинькованим центральним фасадом, центр першого поверху якого прикрашає наскрізний прямокутний проїзд за чавунними двостворчастою брамою, яка веде до внутрішнього двору, вздовж червоної лінії забудови непарного боку забудови другого кварталу пішохідної вулиці Ольги Кобилянської представляє собою один з взірців стримано-класичного стилю з мінімальним використанням архітектурних деталей та прийомів.

Декор центрального фасаду складають: стінний руст (більш крупний на першому поверсі), канельовані прямокутні віконні лиштви (правого крила першого ярусу демонтовані), акантовий ліпний декор брами, ширинковий малюнок з розетками та без підвіконного простору та рослинні гірлянди вікон з прямокутним сандриком на барокових консолях другого поверху, профільований лобовий карниз великого виносу на чисельних кронштейнах-модульонах. Головним візуальним акцентом, що підкреслює вертикальну вісь симетрії, служить балкон за чавунними ґратами на масивних кронштейнах у вигляді барокового закрутка з розеткою в центрі.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Ольги Кобилянської, 13.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці) до вулиці Руської, якою прямувати до Центральної площі, в другому кварталі вздовж вулиці О. Кобилянської (пішохідна) розташовувалась колишня філія Галицького банку.

Громадським транспортом до Чернівців, а потім міським – до Центральної площі, від якої два квартали по пішохідній Кобилянській до колишнього прибуткового будинку Лангенхана.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram