Біла альтанка в Полтаві

Історія

Біла альтанка на Івановій горі Полтави Біла альтанка Полтави

Передумовою появою цієї надзвичайної полтавської пам’ятки була трагічна для українського народу поразка в битві шведсько-українського війська та ледь не єдина реальна, а не вигадана німецькими псевдонауковцями другої половини XVIII століття, в московській історії перемога на полі бою кремлівського війська 8 липня 1709 року. Наслідки тієї давньої Північної війни на століття вперед визначила в історичній п’єсі обороняючуся роль для України та агресивно-домінантну партію ката для Московії.

Для візуалізації-підтвердження своєї влади сюзерена над українськими теренами за відсутності інших військово-політичних досягнень за два століття свого панування (окрім закріпачення та вилучення у народу споконвічних земель на користь своїх поплічників) на святкування двохсотрічного ювілею Полтавської вікторії царський будинок Романових не поскупився, виділивши чималі кошти на пишні урочистості у всіх окупованих містах та селах.

Одним з пам’ятних символів того святкування на місці подій мала стати монументальна кам’яна ротонда на самісінькому гребні полтавської Іванової гори, поруч з величним Свято-Успенським (там де здавна височив Подільський укріпрайон козацької фортеці) – символ підкореності українського міста волі московських імператорів. Восьмиколонний портик фонтану під назвою «Біла альтанка» урочисто був відкритий якраз вчасно, 8 липня 1908 року, на місці своєї дерев’яної попередниці, що з’явилась тут за чверть століття до того.

Перша світова війна 1914 — 1918-х, нетривалий період відновлення української незалежності, що пройшов у боротьбі за волю рідної землі, і нова московська окупація вже під червоними прапорами два роки по тому мало вплинула на долю архітектурної домінанти Іванової гори. Тільки стан її залишав бажати кращого через неувагу радянської влади до отриманого задарма спадку минулих часів.

Біла ротонда поруч з Успенським собором Полтави Біла ротонда в Полтаві

Два десятиліття інтербелуму промайнуть над українською землею, як одна мить, і ось вже гуркіт артелерійських залпів лунатиме над Ворсклою. Під час активних бойових дій Другої світової, що точилися на Полтавщині в 1941 — 1943 роках, дарунок царизму зник, поступившись місцем німецькому артилерійському пункту, чому посприяло домінувальна позиція його висоти.

Ідея ж відродження Білої альтанки з’явилася в надрах нетривалого радянського періоду так званої «Хрущовської відлиги», коли зросійщення окупаційної московської влади трохи призупинило свій тиск. До розробки проекту навіть був залучений головний міський архітектор Лев Вайнгорт (1912 – 1994), а ідеологічним підґрунтям став так званий трьохсотрічний ювілей міфічного «єднання» московського і українського народів. Зведення (на реставрація, адже проект був спрощеною версією попереднього) було закінчено в 1954-ому і офіційно проходила в радянських документах під назвою «Ротонда дружби народів».

З відновленням української незалежності 1991-ого, коли нав’язані прийшлою владою штучні міфи розвіялися, альтанка була реставрована з поверненням первинної назви і прикрашена в антаблементі цитатою класика української літератури, музей-садиба якого розташована поруч, Івана Котляревського: «Де злагода в сімействі, де мир і тишина, щасливі там люди, блаженна сторона».

Архітектура

Панорама полтавської Білої альтанки Панорама Білої альтанки

Сучасний восьмиколонний круглий тричетвертний критий портик, що височіє над полтавськими Поділлям та Ворсклою, є цегляною тинькованою спорудою, виконаною у традиційному стилі сталінського ампіру з переважанням класичних рис: додатково декоровані намистинним поясом в капітелі доричні колони на невисокому парапеті-стилобаті в полірованій гранітний плитці, широкий двочастинний фриз з надписом з внутрішнього боку, карниз великого виносу на модульонах та невисокий гладкий вінчальний атик. Разом вони утворюють відкриту, візуально врівноважену вгору терасу, яка при всій своїй монументальності виглядає доволі легкою завдяки білому кольору фарбування та гармонійності сілуета.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Полтавська обл., м. Полтава, пл. Соборна.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Е40) (Київ – Полтава – Харків). В місті вулицями: Європейська — Небесної Сотні — Конституції — Соборності до початку пішохідної частини останньої з Успенським собором, поруч з яким східніше розташована Біла альтанка.

Громадським транспортом до станції Полтава, далі міським – до Соборної площі (центр). Ротонда розташована за собором.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram