Гран-готель в Полтаві

Історія

Гранд-готель Гінсбурга в Полтаві Полтавський Гранд-готель Гінсбурга

Разом з початком робіт з організації нового полтавського архітектурного абрису на європейський манер наприкінці XVIII століття, ця земельна ділянка також не залишилася на узбіччі історії, як розташована впритул до адмінстративно-громадського серця-домінанти Круглої площі. Хоча точна інформація про її перших власників тих часів до сьогодні схована десь на пожовклих архівних сторінках під шаром пилу віків.

На світ будівля на розі тодішніх Олександрівської та Кобеляцької виходить в 1860-х разом з ім’ям свого власника, купца 1 гільдії Абрама Варшавського (1821 — 1888), місцевого уродженця, мецената та видатного діяча єврейської громади. За деякими відомостями ця його власність (сім’ї відомого фінансиста належали також ще кілька міських прибуткових будинків) деякий час використовувалася в якості притулку для класів місцевого комерційного училища.

Однак піку своєї відомості споруда набула після продажу спадкоємцями Варшавського полтавському купцю Іллі Гінсбургу, який реконструював її згідно бізнес-канонів того часу під один з найфешенебельніших готелів Полтави з вишуканими номерами «Гранд-готелю» на другому поверсі і першим — призначеним під ресторан та інші торгівельно-комерційні потреби.

Західний фасад полтавського Гранд-готелю Гінсбурга Західний фасад Гранд-готелю Гінсбурга в Полтаві

Перша світова війна 1914-1918 років, що поховала під своїми руїнами Романівську Московію разом з правлячою династією, привела на українські землі озлоблений червоний люмпен зі сходу, який в кілька років встановив свою диктатуру пролетаріату з експропріацією всього приватного майна окупованих теренів. І хоча «Гранд-готель» ще якийсь час виконував свої функції, належав він вже окупаційній владі.

Друга, розв’язана Москвою та Берліном, світова війна 1939 — 1945 років залишила на пам’ять свій руйнівний полум’яний поцілунок майже на кожній будівлі полтавського центру, не був виключенням і колишній готель Гінсбурга, від якого залишився самий лише остов стін, адже всі дерев’яні міжповерхові перекриття, дах та внутрішнє оформлення біли знищені пожежею.

У зв’язку з великим масштабом руйнувань будівля в повоєнний час потребувала повної реконструкції, а з огляду на її історико-естетичну цінність для містобудування було вирішено відновити об’єкт в первинному вигляді з добудовою ще одного поверху із дотриманням стилістичного виконання.

Північний фасад колишнього будинку Варшавського на Соборності 29 Північний фасад колишнього будинку Варшавського

В результаті, станом на початок 1950-х розу Жовтневої прикрашала триповерхова споруда в майстерно виконаному класичному стилі, два верхні поверхи якої використовувалися в якості житлових, а нижній — займала крамниця «Укркоопторгу». Таким стан речей залишався до падіння окупаційної радянської влади і відновлення українського суверенітету в 1991-ому.

Українська незалежність вже 24 лютого 1993-ого принесла колишньому Гранд-готелю статус пам’ятки історії та архітектури, як подарунок від Полтавської міськради, в якому він існує і донині з виконанням попередніх функцій, з тією відмінністю, що на першому поверсі свою комерційну діяльність зараз веде ціла низка підприємств різних форм власності.

Архітектура

Величний перебудований колишній готель на розі Соборності та Європейської зараз представляє собою триповерховий фарбований по нетинькованій цеглі замкнений периметр з власним внутрішнім двором та скошеним зовнішнім кутом, що в своїх класичних шатах виступає однім з візуальних акцентів ансамблю другого оперізувального кільця головної полтавської площі.

Зовнішній кут колишнього Грант-готелю на Європейській 15 Зовнішній кут колишнього Грант-готелю

Створений спільними зусиллями давніх і сучасних майстрів зовнішній декор будівлі складається з лопаток глибокого русту доповненого акцентованим замковим каменем отворів без лиштв першого поверху, лінійними сандриками на консолях та без – двох верхніх, розеток, ширинкових міжярусних поясів та профільованих карнизів (між другим та третім – на дентикулах та консолях).

Кутові та центральні ризаліти осей прикрашені пишним оздобленням колонних портиків та пілятр (тригліфні північного фасаду) доричного ордеру з перехопленнями та без, розірваними сандриками пологих арок та трикутників на їхньому чолі, архівольтами з замковим каменем та без нього, глухими складнопрофільними парапетами увінчаними трикутними та полого-арковими завершеннями. Всі архітектурні елементи виконані методом фігурної цегляної кладки.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Полтавська обл., м. Полтава, вул. Соборності, 29 / Європейська 15.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Е40) (Київ – Полтава – Харків). Містом: вул. Європейська — Корпусний сад — вул. Соборності до колишнього Гранд-готелю.

Громадським транспортом до станції Полтава, а далі — міським до Корпусного саду, поруч із яким розташована реконструйована будівля Абрама Варшавського.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram