Торговий дім Токарєвої в Полтаві

Історія

Полтавський Торговий дім Токарєвої Торговий дім Токарєвої в Полтаві

Ще з прадавніх часів ця безпосередньо прилегла до географічно-адміністративного центру Полтави місцина була забудована в той чи інший спосіб. Ось тільки на сторінки сучасної історії вона виходить лише наприкінці ХІХ століття разом з ім’ям своєї неординарної власниці, Серафими Яковлевни Токаревої. Однієї з небагатьох тогочасних жінок-підприємців, що мала офіційний статус купчихи 2-ї, а згодом і 1-ї (вищої) гільдії (і це в патріархальні часи московської окупації з монументальним упередженням гендерної нерівності і підпорядкованості жіночої статі ролі домогосподині).

Цій воловій жінці не тільки належала Харківська кольорова друкарня, а й будівля Полтавського губернського управління в сквері Бєлухи-Кохановського (нині Березовий гай). Тому цілком закономірно, що один з п’яти полтавських міських Торгових домів (пращури сучасних торгівельних центрів) з’явився на Мало-Петровській в 1903-ому саме з її легкої руки, там де вона десятиліттям раніше починала свою полтавську підприємницьку діяльність з продажу на Міських рядах шпалер та взуття, а пізніше і шкіряної галантереї для подорожей.

Південний кутовий ризалит Полтавського кооперативного коледжу Південний кутовий ризалит Кооперативного коледжу Полтави

Будівля по Малій-Петровській була лише одним, але наймасштабнішим, з полтавських проектів пані Токаревої. Комерційно вигідне розташування та земельна ділянка довжиною в квартал дали можливість реалізувати проект двоповерхової будівлі з максимальним пристосуванням для зручної торгівлі. Недарма ж саме ці стіни міська управа обере в якості домівки новоствореного Полтавського міського громадського банку.

Причому і банківська установа з виходом на вулицю Котляревського, і взуттєва крамниця господині на розі з вже Ново-Миколаївською, і жильці верхнього поверху не покинули своєї домівки і продовжували свою буденність, не дивлячись на всі гіркі події Першої світової війни 1914 — 1918 років.

Перший двадцятирічний період радянської окупації з його експропріацією (а по факту загарбання без суду та слідства) всього приватного майна українців, і Торговий дім Токаревої продовжує виконувати протягом 1921 1941 років свої торгівельні та адміністративні функції в якості державної установи.

Друга розв’язана Москвою та Берліном світова війна ХХ століття, на жаль, не оминула боком історичну пам’ятку, залишивши від будівлі самі лише стіни після масштабної пожежі 1943-ого.

Центральний ризаліт з балконом Полтавського кооперативного коледжу Центральний ризаліт з балконом кооперативного коледжу

Повторна ж повоєнна радянська окупація диктувала свої пріоритети відновлення пошкодженого під час бойових дій, і найближчій перспективі колишня комерційна споруда №9 в ній не значилася. У червоно-московського режиму руки дійшли до неї лише в 1957-ому, та й то відновленням Торговий дім завдячував своїй новій місії — пристосуванню під потреби постійного розміщення новоствореного Полтавського кооперативного технікуму, духовного спадкоємиця місцевого комерційного училища 1900 року заснування в стінах тодішнього будинку Сарафа (зараз школа №4).

За час існування навчальний заклад кілька разів був модернізований і зараз продовжує свою діяльність в цих стінах вже під офіційною назвою Полтавського фахового кооперативного коледжу (з 2016-ого) в будівлі з офіційним статусом пам’ятки архітектури (з 1993-ого).

Архітектура

Торгівельні ряди Токаревої вздовж червоної лінії забудови полтавської сучасної Небесної Сотні для збільшення комерційної привабливості площ були побудовані у вигляді двоповерхового п-подібного периметру, що займав цілий квартал між вулицею Котляревського та Театральним сквером. Для його спорудження були використані цегла, техніка фігурної кладки та елементи класичного архітектурного стилю.

Західний кут Торгового дому  Токарєвої в Полтаві Західний кут Торгового дому

Останній на трьох парадних фасадах споруди представляють: французький руст доричних та іонічних пілястрів (другі — двошарові), тригліфи капітелей з трикутними китицями, ширинкові над та підвіконний пояси, високі віконні арки в архівольтах другого поверху, профільовані міжярусний та лобовий карнизи (останній на триступінчастих кронштейнах), дахові тумби парапету з’єднані між собою снігозахисними кованими ґратами. З втраченого у вирії часу – чотирисхилі зімкнені куполи з круглими люкарнами та гострими шпилями кутових та центрального ризалітів.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Полтавська обл., м. Полтава, вул. Небесної Сотні, 9/17.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Е40) (Київ – Полтава – Харків). Містом: вул. Європейська — Корпусний сад — вул. Соборності — вул. Небесної Сотні, вздовж якої розташований колишній Торговий дім Токаревої.

Громадським транспортом до станції Полтава, а далі — міським до Корпусного саду, від якого два квартали по вул. Небесної Сотні до Кооперативного коледжу.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram