Осина та Осинавець. Оберіг чи прокляття

Дерево, як дерево. Складні відносини людства з осикою почалися з давніх-давен, ніхто вже напевно не скаже що передувало в історії негативний фльор дерева в народному епосі чи євангельське самогубство Іуди через самоповішання на одній з його гілок. І хоча роль осини в останній події буле опосередкованою, за нею назавжди закріпилась репутація з негативним підтекстом.

В українському фольклорі ж осика — двоякий персонаж: з одного боку слугує засобом покарання / побажанням такого за гріхи (наприклад: пек та осина на тебе, тремтіти як осиковий лист) або захисту від тих ж чорних сил (осиковий паль забитий в серце опиря служив гарантією неповернення його в земний світ, хрестик-оберіг для тільки-но народженого немовляти виготовлявся саме з цієї деревини), з іншого — виступає ототожненням зла в царстві Флори, чортовим деревом (її образ використовується в якості синоніму крайньої ступені досади, а часом підміняє собою самого чорта).

Саме останній під іменем осинавець присутній в українських повір’ях та легендах від самого створення світу, коли серед ще мирної зелені пейзажу він пас кіз, а Бог — овець. Хоч опис його в народі кардинально відрізняється: за однією версією це крилатий чорт з баранячими рогами, коров’ячим фостом, цаповими борідкою та ратицямиі, що прикутий у пеклі за свої провини на ланцюгу як головний каратель грішників (наприклад тих, хто робив по п’ятницях напуватиме до скон світу золою), згідно іншої — велетенський дідько, якому підкоряється вся нечиста сила найнижчого ранжиру. Часом м’яка котяча хода чи незнайомець на полонині — це теж біс, що виййов на полювання по людські душі. А ще кажуть, що осинавець — це невеличкий домашній хованець, що робить мілкі капості, псує майно та малих дітей.

До речі подейкують, що різки зміни в поведінці немовляти на гірше може бути наслідком підміни осинайчихою людського дитя на плід свого кохання з чортом, щоб своє капризне та вередливе створіння залишити на муку сім’ї, а самій втекти за вітром, прихопивши лагідну та слухняну людську кровиночку, щоб виховати в служінні вселенському злу. Вважалося, що кращою запорукою запобігання підміні є якнайшвидше хрещення немовляти та натільний хрестик на шиї впродовж життя.

Хоча за іншими переказами новий осинавець з’являється на світ з яйця знесеного куркою в ніч на Благовіщення, варто лише донести його неушкодженим до хати під лівою пахвою та покласти на стіл. І якщо навколо того яйця почнуть коїтися незрозумілі речі, з нього буде чутно дивні звуки, воно почне швидко-швидко обертатися навколо себе поки не впаде на підлогу та не розіб’ється, тоді-то з нього вистрибне маленьке чортиня, яке можна змусити виконати три своїх побажання.

12-05-2023 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.