Вінницький прибутковий будинок на розі

Історія

Вінницький прибутковий будинок на розі Грушевського та Петлюри Вінницький прибутковий будинок на розі

Він починав свій шлях на вінницькій Єрусалимці як один з чисельних комерційних проектів на піку місцевого будівельного буму, здійнятого на хвилі стрімкого економічного росту кінця ХІХ — початку ХХ століття викликаного проривом науково-технічного прогресу після століть забуття. Вінниця в лічені десятиліття перетворилася з сонного провінційного містечка на справжнісіньку кокетку в архітектурних шатах за останньою європейською модою.

Триповерхова значно менша за сучасні розміри будівля на розі Великої Дворянської (нині Грушевського) та Поштового провулку (Симона Петлюри) з’явилася на початку ХХ як прибутковий будинок зі здачею приміщень в оренду приватним особам і комерційним установам. В такій якості воно пережило не тільки епоху розквіту, а й всі лихоліття Першої світової та Визвольної війни 1918 — 1920 років.

Ризаліт вінницької будівлі по Грушевського 2 Ризаліт будівлі по Грушевського 2 в Вінниці

Чергова московська зброєна окупація українських теренів 1920-х, і будівля на куті в числі іншого приватного майна опиняється в реєстрі державної власності на підставі «експропріації експропрійованого» (фактично силового відйому майна громадян без будь-яких нормативно-юридичних підстав червоним люмпеном).

А поки нова влада протягом періоду інтербелуму підшукувала прибутковому на розі гідне застосування, в стінах колишньої жіночої гімназії тулилася створена в 1921-ому акушерська школа. Вона перші тринадцять років свого існування фактично була безхатьком і лише в 1934-ому (вже як державна медична професійна з акушерським, фельдшерським, санітарно-гігієнічним відділеннями, єдина подібного профілю на Правобережжі) отримала свою першу власну домівку по сучасною адресою Отамановського 17, а ще були окремі зали-кабінети на Соборній 74, Хлібній 10, Магістратській.

Об’єднання два роки по тому з новоствореним вінницьким психоневрологічним технікумом ще більше загострив проблему нестачі і так розкиданих містом приміщень навчального закладу, але протягом двох наступних десятиліть проблема з місця не зрушила і лише погіршилася з пошкодженням даху по Соборній 74 та знищення споруди по Хлібній 10 протягом бойових дій розв’язаної Москвою та Берліном Другої світової війни.

Західне крило прибуткового будинку на Грушевського 2 в Вінниці Західне крило прибуткового будинку

Нарешті в 1956-ому вже в статусі медичного училища присвоєному двома роками раніше колишня фельдшерсько-акушерська школа отримує в своє розпорядження колишній прибутковий будинок на розі, який після розбудови змог дати притулок всій учбовій частині світоча середньої медичної освіти.

Училище імені академіка Данила Заболотного (з 1958-ого) через три роки після повернення Україною незалежності було перепрофілювано на коледж з відкриттям в його стінах медико-біологічного ліцею, бакалаврським ступенем для медичних сестер та підготовкою допоміжного персоналу для військових лікарів Зброєних Сил України.

Вінницький медичний коледж господарював в історичній будівлі по Грушевського 2 до 2015-ого, коли у зв’язку із початком московсько-української війни вимушено поступився тільки-но відреставрованими стінами юридичному факультету евакуйованого до міста Донецького національного університету, а сам компактно розмістився в спорудах по Пирогова 57 на Поділлі. Донецький вищий навчальний заклад і зараз є власником просторої споруди в затишному куточку в двох кварталах від міського центру, продовжуючи виконувати свою високу просвітницьку місію.

Архітектура

Колишня будівля Медичного навчального закладу по Грушевського 2 в Вінниці Колишня будівля Медичного навчального закладу

Триповерхова цегляна тинькована кутова споруда колишного прибуткового будинку, периметр якої зумовлений міським плануванням рози вулиць Грушевського — Петлюри -Червонохрестенської представляє собою асиметричний об’єм в неокласичному стилі з еклектичними елементами, більш пізньою добудовою західного крила та акцентованими ризалітами входів парадних фасадів.

Перший більш темної кольорової гами поверх споруди прикрашений французьким рустом підкресленим масивними архівольтами входів в шатах клинчастого рустування на імпостах з домінантою замкового каменю, а також вставками над та підвіконного простору. Два верхніх, об’єднаних двоярусними пілястрами доричного ордеру – декоровані арковими та трикутними сандриками на імпостах, тригліфами, табличками-вставками гладкими, дентикульними та «дикого каменю». Вінчають споруду профільований лобовий карниз, розірваний глухий парапет з тумбами (частково втрачені) та трикутний фронтон над профільованим архівольтом з замковим каменем центрального входу.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Грушевського 2.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль) або по трасі Е50 (М12) (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кропивницький). В місті головною, яка в тому числі проходить по Соборній. Далі по вулицях Магістратській – Симона Петлюри, до перетину останньої з Грушевського до учбового корпусу.

Громадським транспортом до Вінниці, а потім міським в бік центру — до зупинки «Вул. Соборна» звідки пішки Червонохрестівською до колишнього прибуткового будинку на розі.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram