Німецьке консульство в Чернівцях

Історія

Будівля колишнього німецького консульства в Чернівцях Колишнє німецьке консульство в Чернівцях

Місцина на південній околиці тогочасних Чернівців виходить під світло софітів історії з початком забудови майбутньої Панської на місці прадавніх мочар та буково-грабового лісу десь в другій половині ХVIII століття. Тоді тут один за одним з’являються дерев’яні тоді ще будинки з великими присадибними ділянками приватних власників.

І хоча історія ділянки, де зараз міститься споруда по Вірменській 14 ґрунтовно не описана через брак тогочасних достеменних документальних джерел, виходячи з її власної архітектури та біографії сусідніх будівель можна зробити висновок, що перебудова в камені сталася десь в другій половині ХІХ століття. За переказами місцевих старожилів замовником проекту та робіт був місцевий лікар-психіатр, якому вони належали.

Чи залишився той лікар або його спадкоємці господарями двоповерхового особняку станом на початок Першої світової війни 1914 — 1918 років наразі не відомо, але за румунської окупації з 1 лютого 1923-ого він виступав офіційною резиденцією німецького консулу П.Друбба, а так за адресою його проживання значилося і саме німецьке консульство, яке опікувалося потребами своєї національної громади.

Центральний ризаліт чернівецької будівлі по Вірменській 14 Центральний ризаліт будівлі по Вірменській 14 в Чернівцях

З передачею державних представницьких повноважень Німеччини в Чернівцях 18 квітня 1934-ого Фрітцу Шелльгорну у в межах зміни зовнішньої політики НСДАП на активізацію місцевих німецьких націоналістичних рухів з будівлі був знятий консульський статус, але не надовго — на деякий час в період інтербелуму тут облаштувалося бельгійське представництво.

Початк Другої світової війни, і Буковина на рік стає притулком для керівництва Республіки Польша в екзилі, а будівля на Вірменській 14 — її офіційним консульством (до того воно змінило кілька адрес з 1920 року). За дев’ять місяців ці стіни перетворилися на потужний логістичний центр допомоги біженцям від радянських окупантів, а також – притулок одного з таємних постів польської розвідки. А 28 червня 1940 року самому димпредставництву довелося евакуйовуватися з Чернівців до Сучави, тікаючи від московської навали, яка захопила місто разом з Північною Буковиною.

Після другої московсько-радянської окупації Буковини 26 листопада 1944 року вцілілу затишну будівлю в самому центрі буковинської столиці пристосували під потреби місцевої дитячої поліклініки на довгі десятиліття, до побудови для потреб закладу нової спеціалізованої споруди за сучасною адресою проспект Незалежності 109а.

Центральний вхід Науково-медичної бібліотеки в Чернівцях Центральний вхід Чернівецької науково-медичної бібліотеки

Так зали колишнього німецького консульства знов спустіли, але не надовго — в 1989-ому особняк колишнього німецького консульства (статус отриманий 18 лютого за два роки до того) був переданий в розпорядження Чернівецької науково-медичної бібліотеки, яка і зараз міститься в цих стінах, слугуючи осередком наукової медичної думки, шарму і сучасності якій надають впровадження її колективом новітніх засобів комунікації зі своїми користувачами.

Проведена на початку 2020-х капітальна реставрація фасадів особняку, і 18 червня 2021 року на центральному його фасаді урочисто була відкрита пам’ятна табличка з нагоди сторіччя появи польського консульства в Чернівцях.

Архітектура

Двоповерховий на високому цоколі цегляний тинькований складнопрофільний з дворового фасад за рахунок ризалітів-прибудов будинок №14 розташованний головним розвиненим фасадом (асиметрії йому надає розташований праворуч центральний вхід) в вздовж червоної лінії забудови вулиці Вірменської являє собою один з самобутніх чернівецьких шедеврів нестаріючої класики в доповненні барокових елементів.

Центральний фасад колишнього консульства Республіки Польща в Чернівцях Центральний фасад колишнього чернівецького консульства Республіки Польща

Декор центрального фасаду складається з вдало скомпонованих архітектурних елементів: французького русту, профільованих архівольтів з квітковими розетками в тимпані та акцентованим замковим каменем, підвіконних табличок першого ярусу, трикутних сандриків на барокових кронштейнах, ширинкових лиштв і підвіконних табличок — другого, широкого фризу, відкресленого профільованими карнизами.

Головний візуальний акцент зосереджений на зовнішньому фасаді масивним балконом за мавританськими ґратами на чотирьох прикрашених бароковими закрутками та листями аканту кронштейнах, коринфськими пілястрами з вертикальними гірляндами, круглими картушами в складних розірваних сандриках, прямокутними та шестигранними табличками. Вінчає споруду масивний трикутний фронтон в профільованих фільонках з дентикульним поясом та овальним слуховим вікном в центрі тимпану, крилами якого виступають глухі парапети з декоративними напівбалясинами.

Всередині споруда досі зберегла дерев’яно-різьблене вбрання меблів, стінних панелів, сходів, лиштв.., старовинні віконні вітражі, мереживні ковані решітки, майолікові прикраси та велику камінну залу з вбраним в мармур головним предметом інтер’єру.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Вірменська, 14.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці). В місті Головною вулицею до перетину з вул. Кафедральною, (район Центральної площі), яка через квартал переходить у Вірменську з колишнім німецьким консульством на її початку.

Громадським транспортом залізницею до Чернівців, а потім – міським до Центральної площі. Далі пішки квартал по вул. О. Кобилянської, повернути на вул. Вірменську, друга будівля по парному боку — Чернівецька науково-медична бібліотека.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram