Губернське акцизне управління Полтави

Історія

Губернське акцизне управління Полтави по Соборності 24 Акцизне управління Полтави по Соборности 24

Передісторія двоповерхового будинку на розі Успенської та Іванівської (нині Соборності та Гоголя відповідно) почалася 4 червня 1861-ого з «Положення про акцизні збори», на підставі якого за рік було створене Полтавське акцизне управління. До його обов’язків входили виключно функції встановлення розміру акцизу (не прямий податок) на алкогольні напої, кондитерські та дріжджові вироби, тютюн, освітлювальні мастила, сірники, а також контролю стягнення його та патентного збору за їхнє виробництво і продаж.

З моменту свого створення губернське, спочатку питейно-акцизне, відомство за чотири десятиліття до кінця XIX століття трансформувалося з десяти округ до шести та встигло помандрувати містом, додавши в адресну книгу своїх прописок будинки Бартена на Сінній площі, Тораревої біля Белухінського скверу, Гебенштрейта на Поштамській… До речі, для зручності його функціювання на останній будівлі була встановлена поштова скриня. При чому управа 1-го округу Полтавського та Кобелянського повітів розташовувалася окремо в будинку Головні на Кладбищенській, а пізніше в 1-ому Полтавському казенному винному складі.

Декор завершення зовнішнього кута будівлі по Соборній 24 в Полтаві Декор завершення зовнішнього кута будівлі по полтавській Соборній 24

Ділянка ж на розі вже Олександрівської та Іванівської весь цей час разом з житловим будинком тоді №8 належала члену правління Полтавського сільсько-господарського товариства та Ревізійної комісії Полтавської управи Червоного Хреста, полковнику Федіру Івановичу Дабічу, а по його смерті — синам Миколаю та Сергію, які продали свою фамільну резиденцію десь між 1898 та 1899 роками.

Новим власником її став почесний громадянин Полтави, піклувальник церковно-парафіяльної школи при Преображенському соборі та дитячих притулків, член Полтавського товариства Взаємного кредиту купців, торгівельно-промисловниківт і сільських господарів та Полтавського міського присутствія по квартирному податку, Федір Максимович Греков.

З метою збільшення корисної площі будівлі в самому серці тодішнього жвавого торгівельного центру (саме кутове розташування ділянки до цього спонукало) в 1900-ому році новий власник починає велике будівництво чи-то з використанням наявних конструкцій, чи без них, можливо за проектом працювавшого в той час в Полтаві архітектора Олександра Івановича Ширшова (1865 – 1932).

І хоча будівля до кінця сезону була зведена під дах, облаштування приміщень всередині тривало весь наступний сезон. Тому головний і спочатку єдиний орендатор майбутнього комплексу по Олександрійській №8, Полтавське акцизне управління, зміг розташуватися в свіжопофарбованих приміщеннях лише десь між 1902 та 1903 роками.

Колишній будинок Грекова по Олександрівській 8 в Полтаві Будинок Грекова по Олександрівській 8

Після смерті Федіра Максимовича, будівлю успадкувала його єдина донька, викладачка малювання, російських мови та історії в Полтавському інституті шляхетних дівчат, місцевих гімназіях Олександри Петрівні Вахниной та Варвари Петрівни Ахшарумовой, Ганна Федірівна Грекова. При чому до Акцизна управа, духовно продовжуючи традиції попередніх власників, частиною приміщень поступилося на користь місцевого Управління товариства Червоного Хреста.

Ці дві організації так і діяли в стінах будинку Грекової пліч-о-пліч, попри Першу світову війну, аж до самого падіння імперії Романових. А після поновлення московської окупації під червоними прапорами, коли Управління акцизів припинило своє існування разом з іншими державними інститутами, будівлю ради реквізували на користь «держави» та прилаштували під своє потреби.

Приміщення колишній будівлі Полтавського губернського управління поталанило встояти у вогняному вирії Другої світової війни, щоб у повоєнний час окупаційна радянська влада пристосувала його перший поверх під торгівельні цілі, а верхні — використовувалися пля житлових потреб.

Фактично в такій якості будівля за сучасною адресою Соборності 24 використовується після відновлення українського суверенітету в 1991-ом і донині, з тією лише різницею, що у квартир та крамничок з’явилися приватні власники; хоч загалом сама будівля і набула Розпорядженням Полтавської обласної адміністрації статусу пам’ятки архітектури 15 жовтня 2020 року.

Архітектура

Кутовий ризаліт колишнього дома Грекових за Олександрівською 8 в Полтаві Кутовий ризаліт колишнього дома Грекових в Полтаві

Кутова г-подібна (скошений зовнішній кут) двоповерхова цегляна нетинькована будівля Грекових на розі сучасних Соборності та Гоголя розташована вздовж червоних ліній забудов обох вулиць. Виконана в неокласичному архітектурному стилі (всі елементи створені методом фігурної кладки) вона і зараз, не втративши своєї актуальності, складає невід’ємну частину унікального історичного забарвлення старої Полтави.

Декор розлогих зовнішніх фасадів споруди зстворюють французький руст та акцентовані замковим каменем прямокутні вікна першого поверху, балкони за кованими гратами на ступінчастих консолях та складний малюнок облямовування (підвіконня на сходинкових консолях, профільовані лиштви з геометричним малюнком верхньої частини на імпостах, котрі візуально тримають трикутний сандрик в фільонках) другого.

Архітектурними родзинками ж споруди виступають ризаліти бічних крил, що акцентовані порталом входів з напівквадратами колон, що утримують трикутні фронтони на високому антаблементі з парними консолями. Візуально ж їх спрямовують вгору витягнуті арки в архівольтах з замковим каменем, складні кутові пілястри доричного ордеру на високому стилобаті з ширинками та тригліфом в капітелі другого ярусу, глухі аттики на парних консолях з геометричним малюнком.

Ризаліт ж скошеного зовнішнього кута прикрашений спрощеними картушами на першому поверсі, тричетвертними канельованими колонами з перехопленням доричного ордеру, що тримають масивний дворівневий аттик на стилізованих консолях-машикулях, центральним елементом якого виступає аркове слухове віконце в барокових спливах увінчане зменшеною копією декору порталів входів бокових ризалітів.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Полтавська обл., м. Полтава, вул. Соборності, 24.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Е40) (Київ – Полтава – Харків). Містом: вул. Європейська — Корпусний сад — вул. Небесної Сотні) — вул. Гоголя, на перетині якої з Соборності розташований колишній будинок Грекових.

Громадським транспортом до станції Полтава, а далі — міським в центр до зупинки «Будинок побуту», в кварталі від якої по Гоголя знаходиться будівля колишнього Губернського акцизного управління Полтави.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram