Зимовий вітамінний коктейль. Вінегрет

Коли снігова королева-Зима розпочинає свій чаруючи-смертоносний бал в крижаних залах із завірюховими заметами по кутах, де в шаленому вбивчому вальсі людину кружляє безкінечний потік різноманітних хвороб та недугів, зупинити цю вакханалію може лише єдиний захисник-імунітет. Щоб допомогти йому якнайкраще впоратися зі своєю місією варто «прокачати» його мускули його по повній, про що прекрасно знали українські пращури всіма доступними в давнину засобами живлячи свої сили під час довгого періоду холодів.

Одно з тих майже магічно-чаклунських засобів і досі стоїть на озброєні сучасних господинь, як страва традиційної української кухні – унікальний за набором своїх властивостей, зимовий вітамінний коктейль, знаний зараз під пересічною назвою вінегрет.

Його чудодійний вплив на організм зумовлений оптимальним компануванням його складових, в яких міститься майже весь необхідний людині для повноцінного існування набір вітамінів та мікроелементів до того ж абсолютно рослинного походження дарованого щедрою українською землею (що особливо важливо для вегетаріанців та під час релігійних постів).

Традиційний рецепт українського вінегрету містить в рівних долях варені буряк, моркву, картоплю та квасолю, квашений огірок та свіжу цибулю. За смаком господинь в різних місцинах до класичної рецептури додаються ще консервований горошок, квашена капуста, солоний оселедець, зелена цибуля… Заправляється все це посолене багатство соняшниковою олією, іноді з додаванням оцту та цукру (залежно смакових вподобань та солодкості буряків і моркви).

Інгредієнти:

  • 1 морква
  • 1 буряк
  • 1 картоплина
  • 1 цибулина
  • 1 квашений огірок
  • 100г квасолі
  • соняхова олія для заправки
  • (квашена капуста, горошок, зелена цибуля, оселедець)

Приготування:

відварити корнеплоди (буряк, моркву, картоплю) до готовності (щоб вільно протикалися біля хвостика бадилля), квасолю прокип’ятити 20-30 хвилин та запареною потримати 2-3 години, за необхідності процедуру повторити (якщо не доварена). Все охолоти і нарізати мілкими кубиками, квасолю — навпіл. Додати подрібнений квашений огірок та цибулю. Досолити і заправити олією, перемішати.

Маленький секрет приготування вінегрету полягає в роздільному солінні і заправлянні олією всіх складових окремо, буряка — окремо і змішуванні їх разом останньої миті для збереження більш кольорової гами салату.

15-11-2023 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.