Неодмінний атрибут весілля. Шишки

Для їхнього приготування завжди відбиралося лише найкраще пшеничне борошно найвищого ґатунку, адже вони готувалися виключно на свято, яке споконвіку було раз в житті і фактично слугував своєрідним переходом до дорослого життя (адже в українській культурі вони виступали символому-ототожненням статевої зрілості та сили). Тому тільки найкращий рецепт, тільки найякісніші складові, тільки навправніші куховарки. Шишки різного розміру дбайливо виготовлялися з опарного здобного дріжджового тіста замішаного на самих лише яєчних жовтках та солодковершковому маслі для випікання весільного короваю.

Менші за розміром йшли на прикрашання самого головного атрибуту святкового столу, причому найкрасивіша та найпишніша з них вінчала центральну частину короваю та називалась «ружею» за рожевий колір («молода серед дружок»), в який її підфарбовували буряковим соком. Всередину ружи подекуди клали монету, щоб нова родина була заможною. Під час традиційного розрізання короваю ружа ламалася молодими між собою, вважалося: хто відламає більший шмат, той головуватиме в подальшому подружньому житті, кому дістанеться монетка — розпоряджатиметеся сімейним бюджетом.

Середні шишки використовувалися в якості послання-запрошення гостей на застілля весілля. А великі – безпосередньо на самому святі дарувалися в обмін на принесений молодятам презент до одруження. Вони ж служили ледь не єдиною подякою молодят своїм дружкам та боярам. В народі і досі існує приказка: «На весілля з хлібом, з весілля — з шишкою».

Виготовлялися традиційні пишки з раскоченої натонко стрічки двічі підішовшого та гарно вимішаного тіста, один край якої вздовж надрізався через рівні проміжки десь на одну чверть її ширини. Потім ця стрічка скочується роліком надсічками до гори. Надрізані кінці розправляються в різні боки для надання подоби шишки чи зліпляються трикутничками, надаючи готовому виробу форму їжачків.

Традиційний рецепт шишок:
Інгредієнти

1,5кг пшеничного борошна вищого ґатунку
300г солодковершкового масла
400г цукру
400г молока
30г сухих дріжджів (або 60-70гр мокрих)
6 яєць
дрібка солі

Спосіб приготування

Замішати тепле молоко, дріжджі та трошки борошна на опару (консистенція рідкої сметани), залишити на 10 — 15 хвилин в теплому місці, щоб дріжджі «прокинулися».

Домішати до опари лишки борошна, цукор збитий з яйцями та сіллю, масла. Місити допоки тісто не припинить липнути до рук. Дати йому вистоятися під рушником 40 – 50 хвилин до збільшення маси в півтора рази.

Розкочувати тісто в пласт, порізати на смужки рівної довжини, кожну смужку з одного боку посікти та скатати роликом розрізами гори. Розправити пелюстки шишки та покласти на застелений пергаментним папером лист, обмазати збитим жовтком з цукром та дати піднятися ще десь 10 — 15 хвилин.

Випікати до готовності при 180 градусах (залежно від пічки чи духовки — 20 — 30 хвилин). Охололі шишки за бажанням присипати цукровою пудрою.

14-05-2024 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.