Український домашній сир

В українській кухні домашній сир займає почесне місце на чолі столу, адже він виступає неодмінним інгредієнтом безлічі національних страв, хоч і в якості самостійної широко використовується і зараз прихильниками здорової їжі. Відносно не складне та не тривале його виготовлення при широкій варіації смакового набору забезпечує йому свою нішу в українській кухні сьогодення новими рецептами та способами застосування.

Сир — це смачнючі українські сирники, запіканки, вареники, млинців, налисники, пироги, печівка, пірамідальні великодні паски з додаванням родзинок, горішків, спецій, запашних трав чи просто политий медом чи сметаною за смаком смаколик. Ну як без цього можна уявити національну кухню? А зараз до них додалися варіації в солоному вигляді, як складова начинок для різноманітних закусок, салатів, птиці, а також намазок-закусок до хлібних виробів.

Корівка та кізка (і зазвичай не в одному екземплярі) споконвічно існували в кожному українському домогосподарстві, та й щедра на дари українська природа від души відсипала корму для них, тому його кількість в раціоні худоби вимірялася лише працьовитістю господарів, а працювати та гроші рахувати українці завжди вміли.

Приготування українського сиру дуже просте — коров’яче чи козяче молоко заливали в керамічну чи скляну ємність з відкритим горлечком та лишали до прокисання на світлі (перетворення рідини на загустілу субстанцію з прошарком вершків чи вже сметани нагорі, що залежало від фактору часу). Для пришвидшення процесу в нього кидали горбушку хлібу, яку по досягненні ефекту виймали та згодовували худобі «на здоров’я».

Далі ємність з кисляком зі збираною (для більш пісного сиру) чи ні сметаною ставили на складену в кілька разів тканину всередину ємності наполовину наповненої водою, створюючи тим самим ефект парової бані. Ємності на мінімальному вогні кип’ятили до повної абсорбції сиру від сироватки, коли перший акумулювався в верхній частині через свою жирність, в той час як друга — осідала вниз.

Наступним етапом іде відділення сироватки від безпосередньо сиру, для чого зварену суміш проціджували крізь бавовняну тканину (для козячого мілкофракційного – складену в кілька разів), яка після завершення процедури з сиром всередині гарно відтискалася та підвішувалася для досціджування зайвої вологи, чи використовувалась як готовий продукт для їжі в якості вогкої самостійної страви з додаванням меду, сметани, варення… або одного з інгредієнтів іншої, однією з яких був твердий домашній сир

Традиційний рецепт твердого домашнього сиру:

Інгредієнти

3л збираного коров’ячого молока
1 скибка хлібу
2 яйця
100гр вершкового масла
Сіль за смаком

Спосіб приготування

Молоко зкислити в банці виставленій на світло, кинувши для пришвидшення процесу скибку хлібу. На паровій бані абсорбувати сир від сироватки. Зцідити сироватку, а сир гарно відтиснути під пресом для максимального відділення вологи.

Готовий домашній сир перетерти крізь мілке сито. Яйця збити з сіллю в піну та ретельно вимішати з перетертим сиром. За смаком можна додавати різні спеції.

Масло розтопити в петельні на невеличкому вогні, викласти сирно-яєчну суміш та вимішувати допоки вона не перетвориться в єдину однорідну масу. Сир викласти в ємність зберігання, щільно притиснути та поставити в холодильник для набуття твердого стану.

15-08-2024 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.