Вілла Масловського (Фредро) у Львові

Історія

Львівська вілла Масловського (Фредро) Вілла Масловського (Фредро) у Львові

Землі на правому березі річки Полтви в безпосередній близькості від одного з центрів львівської стародавньої історії з костелом Марії Магдалини і монастирем святого Лазаря зі зникненням реальної військової загрози (Галицькі землі увійшли до складу Австрії) в першій половині XIX століття почали активно заселяться міський елітою.

Невелика ж ділянка під №73 по вулиці, що тоді носить назву Сикстуської, опинилася у володінні дворянської родини Фредро, з ініціативи якої, мабуть, тут і з’явилася перша будова у вигляді невеликого заміського палацу (раніше вся верхня ділянка вулиці належала родині Чарторийських).

В наслідок активної участі в революції 1848 року Олександра Фредро (1793 – 1876) сім’я під політичним тиском покинула на якийсь час батьківщину. Маєток же пустував, поки його власником, після деякої перебудови будинку в 1972 роки, не став видавець газети “Przeglad” Людвіг Масловський (1847-1928). Вибір його не був випадковим, адже наприкінці XIX століття вулиця Сикстуська була журналістською Меккою Львова, де розташовувалися більшість редакцій офіційних і не офіційних газет.

Саме примсі власника вілла зобов’язана своїм нинішнім неороманського одяганням – за проектом і під керівництвом польського архітектора Тадеуша Минниха вона була кардинально перебудована в 1889 – 1890 роках.

Флігель вілли Масловського (Фредро) у Львові Флігель львівської вілли Масловського (Фредро)

Після Першої світової, коли Галицькі землі знову були приєднані до Польщі, у будинку під №73 з’являється новий власник, але не з журналістської братії – політик Тадеуш Цеський (1856 – 1925), під наглядом якого маєток перебував до самої його смерті.

Нові зміни в долю колишньої вілли Фредро принесли результати Другої світової і входження до складу Радянського Союзу, коли в ході процесу урбанізації до Львова хлинув потік переселенців, що потребували житла, а скасування приватної власності звело будинок на перейменованій в Жовтневу вулиці (причому район отримав статус привілейованого) в ранг багатоквартирного, яким він є і зараз.

Архітектура

Комплекс будинку №73 по вул. Петра Дорошенка, що складається з триповерхового обсягу основної будівлі (периметром 15м х 25м з ризалітом) і невеликого одноповерхового флігеля (зменшений контур 8м х 6м) нині займає витягнуту прямокутну ділянку землі, затиснуту між багатоповерховими будинками пізнішого часу спорудження.

Не дивлячись на те, що пролетіли століття, колишня вілли Масловського і зараз не втратила своєї чарівності – все так само оштукатурена гладь її стін в обрамленні червоноцегляної кладки потопає в зелені саду, а миленький флігель несе варту у кованої огорожі з фігурно складеними з червоної ж цегли стовпчиками.

Виконані в одному архітектурному стилі обидві будівлі комплексу відрізняє велика кількість окремих виразних елементів, виконаних фігурною кладкою, з яких особливе місце займають маленькі надбудови – башточки і карнизи спадаючі з-під мощі покрівельного простору.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Львівська обл., м. Львів, вул. Петра Дорошенка, 73.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М06 (Е471) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий) / М09 (Е372) (Рава-Руська – Жовква – Львів) / М12 (Тернопіль – Львів) / М11 (Пшемишль – Городок – Львів) / М10 (Радимно – Яворів – Новояворівське – Львів), до Кільцевої. Далі прямувати в центр міста по головній до пр. Свободи, в західній частині якого бере свій початок вул. Петра Дорошенка (колишній заміський палац Фредро знаходиться наприкінці).

Громадським транспортом до залізничного вокзалу Львова, а потім – трамваєм або пішки уздовж вул. Степана Бандери; чи від проспекту Свободи вздовж вул. Петра Дорошенка пішою ходою 15 хвилин до колишньої вілли Масловського.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Вілла Масловського (Фредро) на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram