Водоспад Пробій

Історія

Водоспад Пробій в Яремче Водоспад Пробій

Вітри Часу мільйони років будуть малювати нові картини на цій землі в перфекціаністському прагненні ідеалу: єдиний всесвітній океан потрохи здасть свої позиції – і там де були його глибини розквітнуть зелені луки, де була рівнина – постануть з небуття високі скелясті гори, льодовик прийде та піде, сіра суворість каменю гірських вершин покриє м’яка ковдра зеленого оксамиту смерек. Це тривало з мезозойської ери аж до четвертинного періоду (66млн. – 2,5млн. років тому).

Десятки мільйонів років знадобиться природі, щоб досягти своєї мети зі створення високогірного раю на землі з м’якими контурами зелених пагорбів та полонин, кришталевим повітрям та головною родзинкою пейзажу – швидкоплинним потоком біля підніжжя прикрашеного чисельними порогами та водоспадами.

Пороги яремчанського водоспаду Пробій Пороги водоспаду Пробій в Яремче

Саме на ці благодатні землі в І тисячолітті до н.е. прийдуть кельти, які будуть поклонятися, як божествам, карпатським валунам, що давали їм захист, кров та їжу. Вони розпишуться в своїй першості на цій землі простими матеріальними артефактами із числа повсякденного вжиту, зброї та прикрас. А разом з ними про дивовижну карпатську долину дізнаються древні цивілізації від Єгипту до Риму. Але чи існував в ті далекі часи мальовничий водоспад на вигині річки з’ясувати неможливо за відсутності детального опису останньої.

Перші українські поселення, княжа доба, рух опору польській (пізніше австрійській) окупації… Лише наприкінці ХІХ століття, коли європейська цивілізація дійшла в своєму розвитку до тієї стадії свободи, коли в відпочинок почав ставати не привілеєм, а буденністю, невеличкий присілок Дори на цій хвилі відвойовував свої місце під туристичним сонцем Східної Європи, хоча автомобільний шлях через Прут вже існував тут кілька десятиліть.

Саме тоді, коли в Яремче активно забудовувалося великими та малими готелями і віллами для відпочинку, з’явилася цікавість місцевої влади до природних пам’яток, як одного з спонукальних мотивів для заохочення нових землевласників затишної долини вкладати кошти в подальшу розбудову та приваблення дедалі більшого числа відпочивальників. Водоспад Пробій став однією з визитівок міста, пішохідні маршрути до якої були облагороджені вже на той час для зручних оглядин панянками в довгих сукнях.

Яремчанський водоспад Пробій Яремчанський водоспад

Перша світова війна 1914 – 1918 років, її руйнівні наслідки для тоді ще селища (був підірваний залізничний міст, зруйнована частина будівель) та польська окупація мало відбилися на долі Пробою – республіка зберегла досягнення попередньої влади, використовуючи його в якості родзинки рекреаційного курорту.

Започаткована австріяками традиція відвідування та фотографування на пам’ять з яремчанським небезпечним водоспадом (часом за красиву світлину розплачуватися доводиться життям) пережила не тільки розпад останньої австрійської та радянської імперій і дві світових війни, а й досі лишається, в сучасному світі самостійної та незалежної України, продовжує жити, розширюючи обрії свої магії далеко за кордони країни.

Архітектура

Розташований у вигині Прута в низині каньйону на південній околиці Яремче водоспад Пробій створуюють виходи на поверхню ямненських пісковиків, аргілітів та алевритів, перепади висот з окремими брилами яких і створюють цей цікавий ефект каскадного бурхливого гірського потоку восьмиметрової висоти, спадаючого під кутом в 45 градусів.

Прут в районі яремчанського водоспаду Прут в районі водоспаду

Головна прутівська пам’ятка цієї місцевості – центр туристичного тяжіння, тому навколо неї зосереджені основні культурно-розважальні заклади, включаючи сувенірний ринок и музей-ресторан Гуцульщина, а також саме від мосту з водоспадом беруть свій початок чисельні туристичні маршрути, такі як Романтична променада та шлях на хребет Явірник.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Івано-Франківська обл., м. Яремче, (ориєнтир – вул. Петраша).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н09 (Мукачево – Івано-Франківськ – Львів) до південної околиці Яремче, за залізничною колією вздовж течії Прута знаходиться водоспад.

Громадським транспортом до залізничної/ автостанції Яремче, звідки пішки вздовж вул. Свободи в південному напрямку, за автомобільним під пішохідним мостом через річку розташований Пробій.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Водоспад Пробій на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram