Андріївський кафедральний собор в Запоріжжі

Історія

Запорізький Свято-Андріївський кафедральний собор Свято-Андріївський собор в Запоріжжі

Химерні, часом, фантазії пустунки-Долі, і не втомлюється вона вражати своїми метаморфозою будівель, вулиць і цілих міст. Часом і не вгадаєш по їхноьому безликому фасаду які пристрасті вирували в цих стінах колись…

У місті за Дніпровськими порогами, де скучили за мирними розвагами, в післявоєнний період активно впроваджується програма комуністичної партії під гаслом “З усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно”. Нові, ще пахнучи свіжою фарбою зали кінотеатрів повністю заповнені, а квитки на сеанс дістати – це те ще задоволення. На улюблені фільми ходять по багато разів поспіль, копіюючи одяг і зачіски улюблених акторів. Ніхто, напевно, тоді й подумати не міг, що пройде всього кілька десятиліть і атеїстичної країни рад просто не стане, і духовне запанує над матеріальним.

Дзвіниця Свято-Андріївського кафедрального собору в Запоріжжі Дзвіниця Свято-Андріївського собору

Так один з найбільш затребуваних кінотеатрів промислового району Запоріжжя – ім. Шевченко на заході другого тисячоліття (1990-ті), коли молода Україна тільки-но почала ставати на ноги, спіткала доля багатьох побратимів по нещастю – він животів на межі існування. У той же час паросток християнської віри, який сімдесят років намагалася задушити радянська влада вже міцно підняв голову, і 4 вересня 1995 року число християнських громад міста поповнила Свято-Андріївська.

Спочатку вона займала лише одне з приміщень кінотеатру Шевченка, яке була освячена на честь преподобного Серафима Саровського. До речі, завдяки сприянню саме генерального директора підприємства “Мотор Січ” В.А. Богуслаєва прописка у громади теж була місцева.

Однак, впливовий покровитель не міг змиритися з тим, що його улюблене дітище тулиться в мало належному його високій духовній сутності місці; і в 2000 році В’ячеслав Олександрович приймає на себе нелегку місію по відтворенню з стандартної будівлі кінотеатру радянського розливу собору Української православної церкви.

Центральний фасад кафедрального собору Андрія Первозванного в Запоріжжі Центральний фасад запорізького собору Андрія Первозванного

Сила, напористість і чималі фінансові вкладення дозволили новому величному храму запорізького Шевченківського району вже в наступному році святкуватиме день свого народження – в світле свято Різдва Христового Свято-Андріївський кафедральний собор був освячений, і в його стінах була проведена перша Літургія.

А ще через рік (2002) стараннями все того ж підприємства “Мотор Січ”, на цей раз в особі заступника генерального директора по кап.строітельству Михайла Наумовича Березовського внутрішнє оздоблення храму було завершено запрошеними майстрами сім’ї художників Жадан. Так що нині зовнішня і внутрішня сутність храму прийшли в рівновагу, і божественний дух відпочиває на його золотих куполах.

Архітектура

Складовими частинами комплексу запорізького кафедрального собору служать: хрестоподібний в плані (45м х 25м) двоповерхова центральнокупольна храмова споруда з незвично зверненим на північний захід притвором і трьома притварами (апостола Андрія Первозванного, преподобного Серафима Саровського, свята Благовіщення Пресвятої Богородиці), висока п’ятиярусна дзвіниця в південно-західній частині і образ Пресвятої Богородиці Валаамскої зліва від центрального входу.

Південний фасад собору на честь Андрія Первозванного в Запоріжжі Південний фасад собору Андрія Первозванного

Архітектуру витриманої в класичному стилі церковної будівлі відрізняє строгість ліній при простоті декоративних елементів: колони і пілястри іонічного ордера, розірвані декоративні фронтони з мальовничими зображеннями на біблійні теми, високі арки світлового барабана, декоративні главки осей трансепта, широкий лобовий карниз на кронштейнах, пологі арки тимпанів і скульптура святого Андрія над центральним входом. Внутрішній її простір відрізняє багатий розпис розділеного на дзеркала простору, триярусний іконостас і семиярусне панікадило.

Легкість силуету пятиярусной дзвіниці досягнута за допомогою все тих же архітектурних прийомів, що і в основній будівлі плюс яскраво виражене членування на яруси за допомогою складнопрофільних карнизів і різниці їх периметра: перші два – квадратні, 3-й – менший за обсягом прихований декоративними фронтонами, 4-й – восьмигранник з колонами доричного ордера, останній – коло, увінчаний напівсферичним куполом.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Запорожье, ул. 8 березня, 50.

Тел.: (061) 720-48-86

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). По місту: Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе до вул. Жовтневій, яка переходить в вул.8 березня, де розташований Свято-Андріївський храм.

У Запоріжжі – громадським транспортом, які проходитимуть у Шевченківський район до зупинки “Прохідна заводу Мотор Січ”.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Андріївський кафедральний собор на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram