Пам'ятник Нестору Махно в Гуляйполі

Історія

Пам'ятник Нестору Махно в Гуляйполі Пам'ятник Нестору Махно

Душа в пошуках вищої справедливості для рідної землі, яка до останнього боролася з її поневолювачами хто б вони не були. Романтик зі зброєю в руках перед лицем грізної військової машини держави. Переможець, який став переможеним. Його одіозна, сильна особистість залишила любов і шану в серцях прихильників та чорну мітку в радянському трактуванні історії – Нестор Іванович Махно (1884 – 1934), “Батько” як його звуть в Україні.

Гуляйполю самою долею судилося стати колискою талантів, чого варто лише довгий список його літературних визнаних на державному рівні обдарувань, але прославив його політик і військовий. Березень 1917-го, коли засуджений за безпідставним звинуваченням він повернувся з московської Бутирської в’язниці, став доленосним для запорізької землі, адже незабаром в столиці Російської імперії відбудеться більшовицький переворот і українську землю поглине громадянська війна.

Відразу включившись у військово-політичний процес Махно організовує “Селянські союзи”, які отримують земельні наділи великих власників, очолює раду робочих і селян, змусивши місцевих великих підприємців підняти вартість оплати праці. З початком бойових дій в кінці 1917 – початку 1918 років він підключається до битви з білогвардійцями на чолі ним же створених “сільських вільних батальйонів”. Однак, нечисленні загони Батька не могли витримати тривалого опору на два фронти, коли в гру включилися війська Троїстого союзу, і змушені були відступити на схід.

Батько Махно. Пам'ятник в Гуляйполе Батько Махно

Улітку 1918 року Нестор повертається в Україну і в якості командувача нечисленного загону “Чорна гвардія” вступає в переговори з Директорією УНР, а через лічені місяці допомагає червоної армії вибивати петлюрівців з Катринослава. Вибравши близький по духу революційний шлях, що сповідували комуністи, в рядах Української радянської армії Махно на початку 1919-го оголошує війну і Директорії, і Антанті, і денікінцям в боротьбі за право свободи для самовизначення для українців.

Фундаментальне розходження декларованих принципів і здійснюваних дій, коли комуністи, які ратували за рівноправність і свободу для початку відібрали у населення все майно, а проти неугодних почали проводити каральні операції, привели вождя “Революційного повстанського війська України” наприкінці 1919-го до боротьби проти всіх (в тилу у денікінців, з червоними загонами на передовій).

Невдоволення усіма сторонами громадянської війни з кожним днем збільшувало гуляйпільське військо, яке, граючи тільки на своєму боці, буде йти на зближення з більш слабкими для перемоги над сильними, щоб в 27 серпня 1921 року отримати остаточної поразки під Софіївкою і канути в Лету.

Бухарест, Варшава, Торунь, Данцинг, Париж, Венсенн… і смерть 6 липня 1934 року на чужині з останньою зброєю в руках – вмочненим в чорнило пером (статті в “Анархічному віснику”, “Справі праці” і спогади “Російська революція в Україні”).

Він був тим, у кого слова не розходилося з ділом, хто ратував і воював за волю, хто втратив всіх своїх рідних в цій боротьбі, хто отримав ім’я “Батько” як вище народне визнання заслуг перед Батьківщиною. Ось чому 2009 році в центрі поруч з міським Будинком культури Гуляйполя був встановлений пам’ятник Нестору Махно в рамках святкування Дня Незалежності України, створений завдяки Юрію Луценку та творчому об’єднанню “Ostannя барикада”.

Архітектура

Гуляйпільський пам'ятник Нестору Махно Пам'ятник Нестору Махно в Гуляйполі

Залізобетонна пофарбована скульптура знаменитого Батьки, який буквально на хвилинку присів відпочити на лавку під бурокою з планшетом через плече і патронним ящиком під ногами виконана настільки реалістично, що здається він ось-ось зірветься знову в бій і в справу піде вкладена зараз в піхви шабля з лівої руки.

Молодий орлиний пронизливий погляд з-під збитої трохи назад папахи, армійська форма і високі кирзові чоботи створюють цілісний образ того, за ким багато українців пішли в бій і повірили в свою мрію про свободу.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Запорізька обл., м. Гуляйполе, вул. Героїв України (перетин з вул. Шевченко).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Т0814 (Гуляйполе – Залізничне – Омельник) або Т0401 (Дніпропетровськ – Гуляйполе – Пологи – Мелітополь) до центру міста. Пам’ятник Нестору Махно розташований на перетині вул. Героїв України та вул. Шевченко біля Міського будинку культури.

Громадським приміським транспортом з Полог до Гуляйполя, а потім від автовокзалу вздовж вул. Героїв України до пам’ятника Батьку Махно.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Нестору Махно в Гуляйполі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram