Пам'ятник В'ячеславу Чорноволу

Історія

Скульптура В'ячеслава Чорновола на Губернаторських Валах у Львові Скульптура В'ячеслава Чорновола у Львові

Його шлях від студентської лави до трагічної загибелі тернист та звивист. У ньому були звільнення з ідеологічних міркувань, в’язниці суворого режиму, заслання і заборона в’їзду в улюблену Україну. Але борця в душі не можна зламати фізичними муками, бо вони ніщо в порівнянні з болем і муками серця. В’ячеслав Максимович Чорновіл (1937 – 1999) – символ і пророк нинішньої на ділі, а не на словах вільної України.

Коли на Київщині в звичайній родині сільських учителів Максима Чорновола (1909 – 1987) і Катерини Терещенко (1909 – 1985) з’явився малюк в страшному 1937-ому, ніхто й подумати не міг, що він стане пророком нації. Вже на третьому курсі університету сильний націоналістичний голос В’ячеслава Максимовича помітило недремне око правоохоронних органів тоталітарної країни рад, в зв’язку з чим він був змушений на деякий час виїхати в далекий Жданов (Маріуполь) на важке будівництво чергової доменної печі.

Потім буде блискуче закінчення факультету журналістики Київського державного в 1960-ому, кандидатська через чотири роки і престижна за мірками союзу робота в газеті “Молода гвардія”. Ось тільки сильна українська націоналістична позиція здатної впливати на уми людини “четвертої влади” будь то виступ проти гонінь на антирадянську українську інтелігенцію зі сцени кінотеатру “Україна” або книга про “шістдесятників” “Горе від розуму” не могла навіть по мірках брежнєвського застою залишатися безкарною – в листопаді 1967 року Чорновіл отримує свій перший шестирічний термін покарання за політичними мотивами.

Пам'ятник В'ячеславу Чорноволу у Львові Пам'ятник В'ячеславу Чорноволу

Дострокове звільнення через два роки, випадкові заробітки, підпільний журнал “Український вісник” і новий тюремний термін в важких умовах Мордовії і Якутії, які, як гарт булатного клинка холодом, зміцнили громадянську позицію пророка своєї батьківщини, діяльність якого вийшла на більш серозний рівень зі вступом через рік після виходу з в’язниці на свободу (22 травня 1979 року) до Української Гельсінкської группи.

Новий арешт, якутське ув’язнення і дострокове звільнення в 1983-му без права повернення в Україну. Але набираючий силу авторитет В’ячеслава Максимовича на політичній арені навіть при декларованій горбачовській “перебудові” не міг не турбувати комуністичний уряд, який в 1988 році спробував позбавити його громадянства.

Але колесо історії все розставило на свої місця, і створений за активної участі Чорновола на напівлегальній основі Народний рух зі здобуттям Україною незалежності в 1991-ому стає реальною силою, здатною вести за собою мільйони.

Яскрава політична кар’єра і смерть в автокатастрофі в 1999 році, що досі викликає питання, породили на світ людину-символ сучасної української національної ідеї, яку в 2002 році Львівська обласна рада вирішила увічнити в металі на одній з головних адміністративних площ серця Галичини – так на світ з’явився пам’ятник в сквері на Губернаторських Валах, відкритий в урочистій обстановці 28 грудня того ж року на честь свого першого демократично обраного голови.

Архітектура

Пам'ятник першому демократично обраному голові Львівської обласної ради В. Чорноволу Пам'ятник першому голові Львівської обласної ради В. Чорноволу

Надихаюча призивна поза зі скинутим до неба тризубом (три пальці) правої руки і символом непокірної волі (кулак лівої) пам’ятника В’ячеславу Чорноволу серед зелені скверу на східній околиці Старого Львова — майстерна творча робота з бронзи тандему архітектора Василя Каменяра і скульптора Івана Самотоса.

Натхненний силует з гордо піднятою головою і волоссям, що розвивається за вільним вітром, і сильна епітафія самому собі на гранітному камені п’єдесталу “Ми, українці, були, є і завжди будемо вільними!” представляє всю суть життя-боротьби цього видатного сина української землі, чудові епітети якому можна складати годинами, а слід його в історії настільки яскравий, що не померкне у віках.

додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Львівська обл., м. Львів, сквер на Губернаторських Валах (перед Львівською обласною радою).

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М06 (Е471) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий) / М09 (Е372) (Рава-Руська – Жовква – Львів) / М12 (Тернопіль – Львів) / М11 (Перемишль – Городок – Львів) / М10 (Радимно – Яворів – Новояворівське – Львів), а потім по головній до пл. Адама Міцкевича. Далі в східному напрямку по вул. Валовій, об’їхати квартал по вул. Володимира Винниченка – вул. Підвальна, на якій знаходяться Губернаторські Вали. Пам’ятник В’ячеславу Чорноволу знаходиться навпроти Обладміністрації.

Громадським транспортом до залізничного вокзалу Львова, а потім вулицями Замкова – Володимира Винниченка – Підвальна до скульптури першому львівському демократично обраному главі обласної ради.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник В'ячеславу Чорноволу на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram