Церква Різдва Богородиці в Андрушівці

Історія

Церква Різдва Пресвятої Богородиці в Андрушівці Андрушівська церква Різдва Пресвятої Богородиці

Коли в селі всього в сорока верстах від Житомира була заснована перша православна парафія Різдва Пресвятої Богородиці достеменно не відомо, але вже точно після Третього поділу Речі Посполитої в 1795 році, коли ця земля стала власністю російської корони, храм в Андрушівці, не дивлячись на володіння нею польського роду Бержинських, вже існував.

Так збереглися відомості про візитацію на церковні розташовані навколо села землі площею в сорок п’ять десятин (включаючи хутір, церковну садибу і оранку) від 1787 року та проект на них же від 1851-го як підтвердження приналежності Різдвяно-Богородичному приходу.

З придбанням же Андрушівки сім’єю цукрового магната Миколи Артемовича Терещенко (1819 – 1903) в 1869 році в історії храму було відкрито нову сторінку – вже через десять років на місці попереднього дерев’яного храму, який знаходився між Гуйвою і Чорної Рудою, побудована на гроші власників маєтку нова мурована святиня з дзвіницею, в підпорядкування якої входила також церква в сусідньому селі Гордишівка.

Куполи андрушівського храму Різдва Пресвятої Богородиці Куполи храму Різдва Богородиці в Андрушівці

Ось тільки існувати їй довелося лічені десятиліття… адже на горизонті вже майорів криваво-червоний прапор комуністичного перевороту, наслідуючи їй чорні дні громадянської війни 1917 — 1922 та атеїстичні гоніння на релігійні об’єднання будь-якого штибу, в запалі яких незліченна безліч пам’ятників храмової архітектури просто розтанули як дим. Не уникнув цієї сумної долі і терещенківський дар – в 1920-х храм було знищено, а місце його розташування – пізніше забудовано спорудами райспоживспілки.

Часи більшовицького безбожництва канули в Лету через сім десятиліть зі здобуттям Україною незалежності в 1991 році, з андрушевцев впали окови радянських атеїстичних заборон, що послужило поштовхом до увічнення пам’яті про ту першу православну святиню на цій землі в новому храмовому будинку, для якого було обрано ідеальне місце на березі одного з міських ставків навпроти садиби перших благодійників місцевої громади Різдва Богородиці.

Так що нині біла церковця купає своє відображення в кристально чистих водах Чорної Руди і служить надійною опорою місцевої християнської пастви, вибудувана і облагороджена її невсипущими працями, щоб назавжди засвоїти урок минулого і не повторювати його помилок в майбутньому.

Архітектура

Ставок з комплексом Різдвяно-Богородичної церкви в Андрушівці Ставок з Різдвяно-Богородичний комплексом в Андрушівці

Однонавова тричастинна церква Різдва Пресвятої Богородиці в Андрушівці являє собою храм з триярусною дзвіницею над бабинцем під шатровим дахом і гранованою апсидою, складений з білої силікатної цегли на правому березі ставка уздовж русла річки Чорна Руда.

Його основний обсяг увінчаний масивною зімкнутою покрівлею на високому світловому барабані з витягнутими арковими вікнами, а по кутах – маленькими доповненнями застигли чотири маленькі главки, які лише підкреслюють спрямований угору приземлений загальний силует. Всередині церкви завдяки вмілій руці майстра цвітуть райські квіти і лики святих дивляться на парафіян з небес.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Житомирська обл., м. Андрушівка, вул. Зозулинського.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах Р18 (Житомир – Попільня – Сквира – Володарка – Ставище). В районі Волиці повернути на Андрушівка. По місту: вул. Житомирська та вул. Зозулинського, остання з яких виходить до місцевого православного храму (в районі перетину ставка).

Міжміським транспортом з Житомира до Андрушівки, а потім – від вокзалу пішки 5-10 хвилин по вул. Зозулинського до церкву Різдва Богородиці.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Церква Різдва Богородиці в Андрушівці на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram