Пам'ятник князям Острозьким

Історія

Острозький пам'ятник князям-засновникам Пам'ятник князям-засновникам в Острозі

Без них історія була б зовсім іншою як і політична карта Східної Європи, без їх діянь країна була б менше освіченою, а католицтво на цих землях поглинуло б православ’я ще в середньовіччі, вони нащадки київських князів, вони, в якому б підданстві не народились і яким би правителям не служив – і є європейська Україна. Їх ім’я – Острозькі, їхня віра – православ’я, їх земля – українська.

Яскраве життя під прапором правди і добра рідної української землі, в реєстрі якого гучні перемоги над католицькою Польщею (в наслідок якої остання позбулася Волині і Галичини), успішна політична кар’єра при дворі двох різних носителях корони Великого князівства Литовського, толерантне ставлення до різних християнських релігійних громад та захід життя в схимі Києво-Печерського монастиря. Федір Данилович Острозький (1360 – 1446) став першою знаковою фігурою роду, яка заклала морально-етичні норми його існування на багато поколінь вперед.

Видатний полководець свого часу в чині Великого гетьмана, який навіть перед обличчям смертельної загрози відмовився порушити слова своєї присяги на вірність Литовського князівства, десятирічний бранець московського царизму, переслідуваний католицької знаттю за своє православне віросповідання, але під надійним захистом свого короля, багаторазовий переможець кримських татар і пленітель Перекопського хана Менглі Гірея (1445 – 1515) разом з трьома синами, визволитель з мусульманського полону сорока тисяч християн. Костянтин Іванович Острозький (1460- 1530) – втілення всієї непохитної стійкості, рішучості і відваги роду, народженого на берегах Вілії.

Пам'ятник князям Острозьким в серці їх земель Пам'ятник князям Острозьким

Маршлок Волинський, вічний щасливий противник кримського війська на ратному полі, затятий борець православ’я проти церковної унії в Речі Посполитій, захисник народних прав українців, благодійник всіх гнаних з релігійних чи політичних мотивів, меценат і громадський діяч. Найпочесніше звання, яке він сам собі забезпечив створенням знаменитої Острозької академії під керівництвом грецького вченого, що пізніше приміряв константинопольську патріаршу митру Кирила Лукариса (1572 – 1638) – просвітитель. Костянтин Василь Острозький (1526 — 1608) – голос вікової мудрості, що звучить в кожній людині творення.

Три стовпи православ’я і народу, який довірив їм Господь, стали символом надії на майбутній схід сонця української свободи для того, щоб нащадки могли вистояти через століття війн, кривавих тиранів, гонінь, червоного терору… і, розкинувши жовто-блакитний прапор над руїнах чергової московської імперії, світлою пам’яттю згадати про них на початку Третього тисячоліття, коли їх творіння святкуватиме свій 900-й рік народження від Різдва Христового.

Так, 30 вересня 2000 року президент України Леонід Кучма на центральній площі Острога відкрив пам’ятник князям-творцям для того, щоб пам’ять людська і подяка поколінь нарешті знайшли своє матеріальне втілення.

Архітектура

Фігури трьох найвидатніших князів Острозьких Фігури трьох князів Острозьких

Три мідних фігури такі різні і такі схожі у своїй непохитній вірі в перемогу справи справедливості та добра на тлі п’яти арок очищення і відродження: єдиний за своїми національно-культурними цінностями народ, православна віра, загальна освіта, могутня армія і мудра влада, які і становлять сильну державу – майстерно виконаний задум заслуженого художника України Сергія Леонідовича Чумакова.

Центральна свята фігура старця в схимі зі складеними на грудях руками (Федір Данилович), лицар у сяючих обладунках, що спирається на довгий меч (Костянтин Іванович) та просвітитель з книгою мудрості в руках (Костянтин Василь Костянтинович) – як відокремлені якості кожного гідного представника роду Острозьких, хоча в кожному з них вони йшли рука об руку, разом створивши українську сім’ю-легенду.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Рівненська обл., м.Острог, сквер 40-річчя Перемоги (пр. Незалежності).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р26 (Острог – Радивилів) або Р05 (Городище – Рівне – Острог – Шепетівка – Старокостянтинів), яка по місту проходить по пр. Незалежності. У його центральній частині в сквері (40-річчя Перемоги) поруч з центральною міською площею розташований пам’ятник князям Острозьким.

Громадським транспортом до центральної міської площі (орієнтир Райадміністрація), поруч з якою в сквері розташований пам’ятник.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник князям Острозьким на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram