Президентський кравець

Останнє спокійне десятиліття перед великою катастрофою. Маленьке мальовниче закарпатське село Павлово, де верхівки вікових сосен цілує вітер свободи, а могутні вершини Карпат назавжди вдихають всю силу мужнього творення збережену тінями забутих предків в душу тих, хто хоч раз пізнали їх. Благополучна сім’я інженера Грунфеля, і довгоочікувана радісна звістка про народження сина нареченого Максиміліаном 9 серпня 1928 року.

Налагоджений міщанський побут, зачаровує краса природи … і Європа над прірвою – червона і коричнева недоімперіі, самовпевнено вирішили розділити світ навпіл, повергнувши його в хаос. Самостійність Карпатської України та анексія 1939 року Угорщиною, що виступала на боцы агресорів стали початком кінця мирного життя сім’ї Грунфелей.

1942 рік. Освенцим. № А4406 на руці. Мудре рішення батька розділиться, котре в кінцевому підсумку врятували 14-річному Максиміліану життя (його батьки, дві сестри і інші близькі родичі згинули в катівнях). І при цьому безцінний досвід кравецького майстерності, який передали йому старі єврей в концтаборі.

Залишатися в кривавій тоталітарної країні рад, що анексувати Західну Україну, для обдарованого юнака не було сенсу. Сірість і посередність як головні гасла люмпена ставили під загрозу існування будь-якого обдарування. Тому в 1947-ому його новою батьківщиною стає Америка. Балтімор, Нью-Йорк, нове ім’я Мартін Грінфілд і перша робота посильного за 35 доларів на тиждень в чотириповерховій будівлі швейної фабрики GGG Clothing на Вірить-стріт, де працювали 565 кравців.

Талант, відповідальність і педантичність незабаром звели Мартіна на вершину фабричної ієрархії, так що ні для кого не стало сюрпризом, що замовлення на пошиття костюма для Дуайта Ейзенхауера довірили саме йому. Грінфілд залишиться кравцем 34-го президента США і після його інавгурації, причому в своєму завзятті зробити Америку краще кравець підкладав в кишені нових костюмів Ейзенхауера записки зі своїми політичними пропозиціями.

Потім будуть костюми для Біла Клінтона, Барака Обами, Дональда Трампа, Майкла Блумберга, кардинала Едварда Ігана, Коліна Пауелла, а ще для американських зірок шоу-бізнесу та спорту вже в якості голови та власника (з 1977 року) тієї самої фабрики, тільки вже під ім’ям «Martin Greenfield Clothiers». Причому 42-й президент США на першій примірці попередив Мартіна, щоб він не залишав своїх зовнішньополітичних ідей в кишенях новопошітих костюмів, а відправляв йому факсом за вказаним номером.

Зараз майстерня Грінфілда, де він працює зі своїми синами Тодом і Джеєм в Брукліні – останній представник сімейного бізнесу подібного роду в Нью-Йорку. Його невелика за мірками глобалізації фабрика, де трудяться 135 емігрантів, кращі з кращих в кравецькій справі, шиє близько шістдесяти костюмів найвищої якості в день, додатково співпрацюючи з такими відомими американськими брендами як Band of Outsiders, DKNY, Rag & Bone.

Так що присудження Мартіну Грінфілду почесного звання доктора наук нью-йоркського університету Йешва – гідна нагорода людині, яка зробила сама себе та змінила життя мільйонів з найкращою епітафією з власної автобіографії: «Кожен чоловік є бездоганним. Я повинен виготовити костюм, який допоможе повірити, що він зможе досягти своєї мрії».

11-08-2017 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.