Будинок з атлантами в Одесі

Історія

Комплекс Вейнштейн - Фальц-Фейна в Одесі Комплекс будинку з атлантами в Одесі

Коли в 1875-ому вперше в анналах історії на місці армійських казарм з’явилася ділянка у спільній власності Кранцфельда та Калиновського, ніхто і припустити не міг, що зовсім скоро міські околиці Бульварного стануть центром жвавого міста, а його архітектурна домінанта з легкої руки видавництва “Оптимум “- візитною карткою Одеси.

Через два десятиліття після, проходження через власність Калиновського, ділянка опинилася в руках того, хто огранив цей безцінний діамант – десь в 1895-ому багатий магнат Григорій Еммануїлович Вейнштейн (1860 – 1929) заклав будинок для своєї родини в нідерландському стилі на його просторах за проектом українського архітектора Льва Львовича Влодека (1842 – 1913) у співавторстві з Семеном Андрійовичем Ландесманом (1860 – 1919).

Причому нова архітектурна перлина використовувалася Вейнштейн не тільки в якості одеської резиденції, а й слугувала головним офісом сімейної справи “Еммануїл Вейнштейн і сини” після переїзду з Надежнінськой 11. Головою сім’ї та фірми в той час був купець I-ї гільдії Григорій Еммануїлович.

Скульптурна група "Атланти" прибуткового будинку Фальц-Фейна Скульптурна група "Атланти" будинку Фальц-Фейна

А через три роки ділянку в 0,2 га було розділено на дві частини під однією адресою: південна належала попередньому власнику, а північна перейшла у власність Анатолія Олександровича Фальц-Фейна, проект будівництва будинку якого був розроблений тим же автором в тому ж стилі, що забезпечило візуальну комплексність обом архітектурних об’єктів.

При прийнятті даного рішення зіграло роль те, що наприкінці XIX століття господарем обох ділянок був вже Фальц-Фейн. І якщо Ванштейни використовували будову для власного житла і бізнесу, то новий господар – виключно для проживання. Його комерційним проектом стала нова будівля, яка отримала широку популярність завдяки реалістичністі скульптурної композиції атлантів утримуючих на своїх плечах всесвіт Товія Лазаревича Фішеля (1869 – 1913) поруч, використовуваний в якості прибуткового.

Переворот 1917-ого привів в стіни будівлі на Гоголя нових господарів з пролетаріату, які віддали його під житло для своїх адептів, а також ці стіни ненадовго стали притулком для місцевого клубу водників, де проводилися масові заходи в тому числі профспілкові конференції, де виступали керівники нової країни рад.

Кутовий еркер будинку Венштейна в Одесі Кутовий еркер будинку Венштейна

Пізніше було вирішено поміняти спеціалізацію будівлі №5 на інтернат для школи фабрично-заводського учнівства, що містилася тут після реконструкції 1927-ого аж до початку бойових дій Другої світової війни.

Під час румунської окупації Одеси 1941 – 1944 всі мешканці будинку з атлантами були виселені, а квартири у зв’язку із привілейованостю будинку віддані під розквартирування офіцерського складу армії-агресора.

У післявоєнному світі магнатська резиденція знову ступила на шлях творення, коли в її просторих квартирах були були розселені в тому числі діячам культури і мистецтва, про одного з яких і зараз нагадує пам’ятна табличка Юрію Володимировичу Знатокову на фасаді. У цій іпостасі він існує і донині, хоча нижні яруси з огляду на зручність останнім часом перейшли в розряд адміністративних.

Архітектура

Північний корпус одеського комплексу з атлантами Північний корпус комплексу з атлантами

Комплекс Вейнштейн – Фальц-Фейна фактично є двома об’єднаними за допомогою візуальних і фізичних елементів в єдине ціле будівель в голландському стилі.

Більш стара будівля, що зараз рахується під №5, є двоповерховим асиметричним периметром під мансардною покрівлею з обробкою у вигляді масивної рустовки на тлі червоноцегляної кладки, масивних віконних лиштв, розеток рослинного орнаменту з маскаронами, балконом кутових веж, домінуюча з яких увінчана витонченим завершенням.

Знаменитий будинок з атлантами – чотириповерховий з мансардою і аркою в південній частині будинок стилістично повторуючий прототип: та ж червоноцегляна кладка, масивний руст, кутова вежа, балкони за витонченими балясинами, хоча маскарони відрізняють більш різка форма виконання і замковий камінь, що вторить їх виконанню. Домінантою ж його служить прямокутний кутовий еркер, що спирається на всесвіт у вигляді земної кулі з зірками, підтримувану двома атлантами.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Одеська обл., м. Одеса, вул. Гоголя, 5-7.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах Е95 (М05) (Київ – Одеса), Е87 (М15) (Одеса – Ізмаїл), Е58 (М16, М14) (Маріуполь – Мелітополь – Херсон – Миколаїв – Одеса – Первомайськ), М22 (Одеса – Іллічівськ). По місту прямувати: спуск Маринеско – вул. Софіївка – пров. Некрасова до вул. Гоголя, в першому кварталі якої розташований будинок з атлантами.

Громадським транспортом до Одеси, а далі – в центр Старого міста, друга паралельна вулиця від Приморського бульвару – Горького, де проти Шахського палацу знаходиться знаменитий комплекс Фальц-Фейна.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок з атлантами в Одесі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram