Одеське товариство взаємного кредиту

Історія

Будівля Одеського товариства взаємного кредиту Одеське товариство взаємного кредиту

Своїм існуванням імпозантний будинок на Пушкінській №10 зобов’язан, як часто буває в цьому світі, комерційним інтересам і економічній вигоді, успішність яких найчастіше визначає зовнішній вигляд їх притулку. Так що храм Гермесу повинен уособлювати в собі надійність, стабільність і впевненість у майбутньому згідно сформованих канонів архітектурних уподобань людей від комерції.

Хоча фактично його передісторія почалася фактично 12 квітня 1867 року з першого засідання ради Одеського товариства взаємного кредиту в стінах приватних апартаментів Ф.І. Сухомлинова, переданих в якості штаб-квартири нової організації на добровільній і безкоштовній основі її господарем, а також їм же запозиченої суми на первинні витрати.

А 28 листопада 1867 року статут новоствореної одеської фінансової організації, що передбачав надання позикових коштів для ведення комерційної діяльності в сумі згідно благонадійності позичальника, був затверджений найвищим наказом Олександра II (1818 – 1881).

На перших порах Товариство взаємного кредиту квартирувало в різних орендованих приміщеннях, поки в кінці XIX століття не придбало для будівництва власного офісу ділянку на перетині Грецької та Пушкінської у представників купецької сім’ї Бернштейн. Так станом на 1898 рік у реєстрі власників значився вже новий господар.

Центральний вхід банку "Порто-франко" в Одесі Центральний вхід банку "Порто-франко"

Для будівництва контори звичайно ж був обраний відомий в Бессарабії архітектор Олександр Йосипович Бернардацці (1831 – 1907). Роботи зі зведення та фінішної обробки закінчено всього за два роки – в 1903-му нова кредитна установа відчинила свої двері перед торгівельно-комерційним інтересами Одеси.

Після захоплення Одеси червоними більшовиками і остаточного встановлення радянської влади будівлю вирішено було пристосувати під потреби Державного банку, для чого в 1928-му була проведена її перебудова.

Однак головна фінансова структура країни рад затрималася тут недовго – за дев’ять передвоєнних років тут квартирували міський партійний комітет, міськком комсомолу, уповноважений комісії партконтролю при центральному комітеті компартії по Одеській області.

Розв’язана червоними радами і фашистською Німеччиною Друга світова війна один зі своїх смертоносних ударів завдала по українській Одесі, залишивши його сліди в тому числі і на зовнішності будівлі товариства взаємного кредиту, так що в 1948-му для її відновлення архітектором Д.М. Ліхтенштулем був розроблений проект, хоча тут вже два роки як працював Будинок політичної освіти ім. Кірова.

Після закінчення відновлювальних робіт і аж до закінчення радянського періоду в стінах Політосвіти розташовувалася обласна організація товариства “Знання”, яке поховала під своїми руїнами країна рад.

У бога торгівлі виявилася хороша пам’ять, і через сім десятиліть він повернув собі храм вже в якості головного офісу банку “Порто-франко”, під прапором якого ці стіни знову стали уособленням могутності, стабільності і впевненості в завтрашньому дні.

Архітектура

Тимпан порталу центрального входу Одеського товариство взаємного кредиту Тимпан порталу центрального входу товариство взаємного кредиту

Вибудувана в стилі історизму триповерхова будівля Одеського товариства взаємного кредиту замикає собою червону лінію забудови північно-західного кварталу перехрестя Грецької та Пушкінської. Воно має п-подібний із прибудовою з боку внутрішнього двору.

Весь ансамбль складного периметру організований навколо домінуючого квадратного обсягу центрального входу з рустом нижніх ярусів, розділовими карнизами, архівольтом люнета в рослинному декорі, мавританським балконом на спарених напівколонах іонічного ордера, атлантами, що підтримують фриз з тригліфами, арками з замковим каменем другого ярусу і звичайно круглими слуховими вікнами фризу, центральне з яких – під охороною грифонів.

Центральні фасади відходячих від нього крил – класика монументальності, в якій величезні аркові вікна в обрамленні архивольтів на імпостами з лиштвами і прикрашеними рокайлем замковими каменями, комбінований руст, таблички з мавританськими вензелями підвіконного простору та звичайно ж модільони лобового карнизу великого виносу.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Одеська обл., м. Одеса, ул. Пушкінська, 10.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е95 (Київ – Одеса), Е87 (Одеса – Ізмаїл – Рені), Е58 (Тирасполь – Одеса – Миколаїв – Херсон – Мелітополь – Маріуполь). По місту уздовж вулиць Приморської – Польської – Жуковського – Пушкінській, на перетині якої з Грецькою розташована колишня будівля Одеського товариства взаємного кредиту.

Громадським транспортом до Одеси, а потім громадським – (маршрутне таксі) до банку “Порто-франко”.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Одеське товариство взаємного кредиту на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram