Прибутковий будинок Заблудовського в Одесі

Історія

Одеський прибутковий будинок Заблудовского Прибутковий будинок Заблудовского в Одесі

Витоки минулого ділянки під сучасним під №14, як і його сусідів у перших кварталах по Надежнінській (нині Гоголя) губиться десь наприкінці XVIII століття і мають армійсько-казармене коріння, входячи в зовнішнє лінію міської оборони, коли схили балки були власністю військового відомства, хоча документи і не зберегли достеменних відомостей про конкретний вид її забудови.

Не дивлячись на те, що громадська забудова вулиці почалася ще в 1860-х, на сторінках історії перша згадка ділянки з’являється лише з початком будівництва прибуткового будинку для купця Заблудовського в 1890 році. Проект його належав тандему архітекторів Павло Ульріхович Клейн – Бруно Альбертович Бауер (1870 – 1930-е) і складався з чотириповерхової будівлі вздовж червоної лінії забудови вулиці з розкішними апартаментами, висота стель яких сягала чотирьох метрів з поповерховим зменшенням.

В наслідок яких життєвих подій будинок-калейдоскоп, як його називають місцеві, став власністю Сергія Володимировича Золотницького на початку ХХ століття достеменно невідомо, але саме з його волі за проектом того ж Бруно Бауера у великому внутрішньому дворі в 1906-ому з’явився семиповерховий флігель зі скромними апартаментами для прислуги.

Атланти центрального ризаліту будинку Заблудовского Атланти центрального ризаліту

Про престижність одеського “зефірного будинку” говорить той факт, що одну з його розкішних квартир пов’язують з ім’ям місцевої знаменитості, що стояла біля витоків вітчизняної авіації – Сергієм Ісаєвичем Уточкіним (1876 – 1915).

Останнім приватним власником прибуткового комплексу Заблудовського ймовірно був В.І. Костін, майно якого, як і інша приватна власність, була реквізована на користь молодої країни рад після більшовицького перевороту 1917-ого. В рамках загальної ревізії одеської архітектури в 1929 році був складений проект реставрації будівлі, що так і залишився ймовірно на папері.

При цьому при радах і в незалежній Україні, недоторканим переживши всі негаразди ХХ століття, будинок по Гоголя 14 так і залишався частиною житлового фонду з тією лише різницею, що з 1971-ого Одеським обласним виконавчим комітетом за ним було закріплено статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

Архітектура

Унікальний вигляд прибуткового будинку Заблудовського, що замикає західну перспективу Сабанєїва мосту, забезпечив нестандартний підхід архітекторів до вирішення питання його декорового оформлення, в якому переплелися яскраво виражена еклектика з нотками модерну. При цьому завдяки варіюванню висот внутрішніх приміщень головної чотириповерхової будівлі (до 4м) і складних прибудов флігелів, що сягають семи поверхів при висоті стель в два метри, комплекс візуально є єдиним цілим. Також складний профіль прибудов забезпечує йому два внутрішні двори.

Верхні яруси прибуткового будинку Заблудовського по Гоголя 14 в Одесі Верхні яруси прибуткового будинку по Гоголя 14 в Одесі

Домінантні акценти будинку по Гоголя 14 зосереджені на його центральному фасаді, виконаному в поліхромній колірній гамі, яку забезпечують жовта цегла основної площини стін, пурпурна об’ємна рельєфна кладка геометричного орнаменту відтінена кахлями і білих елементів класичної архітектури.

Симетричний фасад з трьома ризалітами підкресленими двоярусними напівколонами коринфського ордера і пілястрами іонічного (верхній), вінчає парапет з глухою балюстрадою розчленований навпіл декоративними фронтонами (напівкруглий центрального, трикутні бічні). Вишуканою прикрасою будівлі служить кахельні аттик з модильйонами прикрашеними маскаронами. Класичні атланти, що підтримують балкони другого поверху, каріатиди, служать опорними стійками – верхнього, гірлянди, маскарони, балюстради, сандрики в поєднанні з модерном і створюють той унікальний вигляд, який виділяє його серед іншої забудови кварталу.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Одеська обл., м. Одесса, вул. Гоголя, 14.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах Е95 (М05) (Київ – Одеса), Е87 (М15) (Одеса – Ізмаїл), Е58 (М16, М14) (Маріуполь – Мелітополь – Херсон – Миколаїв – Одеса – Первомайськ), М22 (Одеса – Чорноморськ). По місту: спуск Маринеско – вул. Софійська – пров. Некрасова – вул. Гоголя, в другому кварталі якої знаходиться колишній прибутковий будинок Заблудовського.

Громадським транспортом до Одеси, а потім – міським, що прямує по вул. Гоголя до зупинки “Сабанєїв міст”, яка розташована навпроти будинку-калейдоскопу.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Прибутковий будинок Заблудовського в Одесі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram