Прибутковий будинок лікаря Бравермана в Умані

Історія

Прибутковий будинок лікаря Бравермана в Умані Прибутковий будинок Бравермана в Умані

Колись давно, коли Умань після створення знаменитої Софіївки в другій половині XIX століття твердо ступила на шлях свого перетворення на великий центр на межі Наддніпрянщини та Східного Поділля, ці землі були частиною величезної садиби пані Дейнової (від однойменної вулиці (зараз Суровцової) і аж до яру з колишнім Нагорним провулком).

Після смерті господині її землі були по частинах продані приватним особам. Ділянка на розі з Садовою опинилася в руках лікаря С.Ф Бравермана. Саме його коштом десь на початку ХХ століття тут був зведений двоповерховий кутовий особняк в стилі українського модерну з чисельними приміщеннями для здачі в найом.

Вигідне місцерозташування зовсім поруч із міським адміністративним центром центром приваблювало чимало заможних орендарів — так в 1912-ому тут винаймала приміщення контора газети “Провінційний голос”, а двома роками пізніше до неї приєдналася друкарня “Енергія” Баренбойма і Перельштейна.

Південне крило прибуткового будинку по Садовій 9 в Умані Південне крило прибуткового будинку по Садовій 9

Напередодні розв’язаної за співучасті Московської імперії Першої світової війни (1914 рік) прибутковий будинок Бравермана значився офіційною адресою таких поважних закладів як кабінет фельдшер-фармацевт Т.Г. Сула, електрична контора та склад В.Н. Бакаянова, майстерня з пошиття чоловічого одягу Арона Квитка, а інші – винаймали приватні особи для власного проживання.

Перед самим початком української визвольної війни за незалежність 1917 року ці стіни стали притулком для дитячого садочку та підготовчого училища С.Л. Новіцької, але невдовзі московити влаштували криваву бійню за українські землі задля приховання найбільшої брехні сучасності — справжньої історії Московського каганату Золотої Орди. В травні 1919-ого лікар Браверман був убитий.

Його майно, яке радянська влада в тому числі експропріювала в межах націоналізації всієї приватної власності України, стало державною майстернею з пошиття одягу (до 1925-ого). А потім знов Московія-окупант занурила українські землі у вогнище най кровопролитнішої війни новітньої історії, протягом німецької окупації якої воно служило Бюро праці.

Східне крило Управління праці та соціального захисту Уманський міської ради Східне крило Управління праці та соціального захисту Умані

Після війни, як один з повністю вцілілих в центральній частині міста, прибутковий будинок лікаря Бравермана завдяки своєму адміністративному плануванню використовувався місцевим міським виконавчим комітетом для розміщення різних установ свого підпорядкування: архітектурне управління, інвентаризаційне бюро, інспекція центрального статистичного управління, міський відділ охорони здоров’я, редакція радіомовлення, фінансовий відділ.

Пізніше, в 1957-ому, їх змінили інспекція державного страхування, управління уманського комунального господарства та міський відділ соціального захисту населення, а 1970-ті привели в ці стіни відділ народної освіти, бюро технічної інвентаризації та державний архів.

Ці останні установи на стільки міцно закріпилися в цих стінах, що пережили падіння тоталітарного режиму червоного терору та перші важкі роки відновлення української незалежності. І зараз в оновлених з міського бюджету стінах продовжують зберігатися місцеві архіви та надаватися соціально-правова допомога мешканцям міста.

Архітектура

Зовнішній кут прибуткового будинку лікаря Браверман в Умані Зовнішній кут прибуткового будинку Браверман в Умані

Фарбований по цегляній кладці г-подібний двоповерховий периметр із скошеним зовнішнім кутом під вальмовим дахом розташований на розі нинішніх вулиць Садової та Суровцової. Причому місце його розташування на доволі крутому схилі пагорбу зумовлює високий цоколь з півночі.

Зведеному в популярному на початку ХХ століття стилі українського модерну, йому притаманні всі його архітектурні прийоми виконані методом об’ємної цегляної кладки як-то: лопатки зі стилізованими зображенням віночка (окружність з трьома стрічками, що закінчуються намистинами) з’єднані між собою такими ж стрічками по фризу, масивне обрамлення із замковим каменем коробових віконних арок, міжярусний карниз. Зовнішній кут на першому поверсі підкреслений три четвертною круглою нішею з широкою брівкою-архівольтом, а другий — простим балконом за кованими гратами.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Садова, 9.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів – Соборності до повороту на вул. Садову, на куту другого кварталу якої розташований прибутковий будинок лікаря Бравермана.

Громадським транспортом до Умані, а потім – міським до головної Соборної площі, в другому кварталі по вулиці Садовій розташоване Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Прибутковий будинок лікаря Бравермана в Умані на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram