Прибутковий будинок Грінберга в Умані

Історія

Уманський прибутковий будинок Грінберга Прибутковий будинок Грінберга в Умані

Коли головна міська вулиця Умані тільки-но почала потроху причепурюватися новомодними будівлями з їхнім різномаїттям форм, кольорів та стильових вишуків в дусі початку ХХ століття, ділянка між готелями Бристоль та Регіна опинилася у володінніх Бориса Марковича Грінберга.

Чи він був ініціатором та фінансовим інвестором будівництва тут компактної двоповерхової будівлі – достеменно не відомо через втрату левової частки міського архіву в полум’ї бойових дій Другої світової.Однак згідно збережених світлин будівель поруч початку ХХ століття, де ця споруда ще відсутня, опосередковано можна зробити висновок, що – так.

Вперше прибутковий будинок Грінберга з’являється на уманських документальних сторінках в 1911 році в якості резиденції новомодного електротеатру “Модерн”, а також крамниці з торгівлі побутовими товарами В. Ясіновського. За два роки до них приєднався нотно-музичний магазин А.А. Дубінського.

Центральний вхід прибуткового будинку Грінберга в Умані Центральний вхід прибуткового будинку Грінберга

На місці електротеатру в березні 1914-ого облаштувався Уманський літературно-художній гурток, а в липні того ж року сталася велика біда – задня стіна споруди обвалилася. На час відновлювальних робіт орендатори з’їхали, але повернувся назад після відкриття не всі – крамниця Ясіновського вже не значиться в наймачах того часу.

Буремні події 1917-ого з підняттям української самосвідомості з проголошенням акту автономії (згодом – незалежності) поставили на паузу комерційну діяльність, а на злобу дня замість піднесено-одухотвореного літературного гуртка прийшов Український політичний клуб з обговорення гострих питань.

Після першої радянської окупації з початком політичних переслідувань українців за національною ознакою в 1920-х небезпечний для нової влади клуб небайдужих мислячих патріотів звичайно ж був зачинений, а сама колишня приватна власність в рамках тотальної експропріації та націоналізації окупантами пристосована під Дитячу бібліотеку з цензурованою літературою.

Центральний фасад колишнього електротеатри "Модерн" в Умані Центральний фасад колишнього електротеатри "Модерн"

Розташована в самому центрі будівля, майже не постраждала під час бойових дій розв’язаної Москвою та Берліном Другої світової війни 1939 – 1945 років, в 1944-ому була признана радянською окупаційною владою придатною для розміщення телефонного переговорного пункту, який за рік поповнився поштовим відділенням.

З будівництвом в центрі Умані самостійної великої споруди Будинку зв’язку в 1967-ому стіни колишнього прибуткового будинку знов спустіли. Новим постояльцем став міський Будинок піонерів, який існує тут і донині після відновлення української незалежності двічі змінивши ім’я (Будинок школяра з 1992-ого, Будинок дитячої та юнацької творчості – десятиліттям пізніше). Він продовжує виконувати свою високу місію з розвитку талантів підростаючого покоління уманчан заради реалізації їхнього творчого потенціалу в майбутньому.

Архітектура

Уманський Будинок дитячої та юнацької творчості Будинок дитячої та юнацької творчості

Двоповерховий цегляний прямокутний периметр під чотирисхилим дахом вздовж червоної лінії забудови вулиці Небесної Сотні затиснений між сусідніми триповерховими будівлями, і тим не менш зовсім не губиться на їхньому парадно-претензаційному фоні завдяки унікальному декоровому оформленню свого центрального фасаду в стилі модерн.

Загальна врівноважена симетрія при асиметричному абстрактному малюнку декоративних елементів, що великими мазками застигли навкруги коробових та напіварочних вікон першого ярусу в підкреслено-білому кольорі виділяють його на загальному тлі. Окрім цього центральний фасад прикрашають виконані методом об’ємної кладки другого поверху тригліфи підвівконного простору, імпости (ширинковий і профільований) та замковий камінь прямокутних вікон, фриз з дентикулами, профільований лобовий карниз. Вхід до будівлю захищає металевий маркіз на кованих консолях.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Небесної Сотні, 12.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів, яка в районі площі Свободи проходить повз колишній прибутковий будинок Грінберга.

Громадським транспортом до Умані, а потім – міським до головної Соборної площі, в двух кварталах від якої по вул. Небесної Сотні 12 розташований міський Будинок дитячої та юнацької творчості.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Прибутковий будинок Грінберга в Умані на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram