Будинок садівників Софіївки в Умані

Історія

Східний фасад уманського будинку садівників Східний фасад будинку садівників

Він більш цікавий в якості історичного об’єкту та архітектурної особистості, а ніж його документальна історія, що не дуже пістрявить яркими постатями, які б увійшли на сторінки місцевих літописів. Він – один з чисельних пересічних обивателів уманської житлової забудови, яких так багато по вулиці, що спускається до головної пам’ятки, дендропарку Софіївка, але є одна відмінність…

Саме в контексті всесвітньовідомої перлини садово-паркового мистецтва ця будівля на пагорбі і цікава, бо була зведена для комфортного проживання сімей головного садівника і його помічників, на плечах яких лежав весь тягар відповідальності за належний догляд і турботу за величезним зеленим різноманітністю головної прикраси Умані (на той час власницею саду значилася імператриця московська).

Західний фасад будинку по Садовій 51 в Умані Західний фасад будинку Садова 51

Причому зведена вона була в ті далекі часи, коли після конфіскації маєтностей Олександра Потоцького (1798 – 1868) за участь в антимосковському повстанні окупаційна влада тільки-но перетворила місто на військове поселення (з 1838 року). Хоча з плином часу точну дату побудови та автора проекту за відсутності наявних документів (міський архів згорів в 1941-ому) встановити не можливо, однак існує думка, що останнім був головний міський архітектор І. Макутіна, якій віддав багато років створенню тогочасного образу міста.

Фактично будинок по Садовій 51 залишився в житловому фонді і після скасування статусу військового поселення в 1857-ому, а також передачі парку в підпорядкування переведеного сюди училища садівників два роки потому.Хоча виведення колишнього будинку софіївських садівників з-під адміністративного контролю мало свої наслідки – десь наприкінці XIX століття з боку з’явилися дві симетричні прибудови-тераси, а в більш пізній час зникла лоджія між еркерами центрального фасаду.

Практично весь період радянської окупації будівля так і виступала в якості житлових апартаментів (при чому наприкінці 1980-х північна тераса була розібрана), а після повернення української незалежності її квартири перейшли в приватну власність. До того ж десь наприкінці 2000-х – на початку 2010-х її відремонтували, що дало можливість цьому історичному об’єкту достойно стрічати чисельних гостей міста.

Архітектура

Будинок софіївських садівників в Умані Будинок садівників в Умані

Прямокутний червоноцегляний двоповерховий периметр з двома гранованими еркерами з парадного фасаду та невеличкою терасою із західного кута двору під чотирисхилим дахом розташований в глибині приналежній йому ділянки на схилі пагорбу, який спускається до головного південного входу в дендропарк Софіївка.

Як представник класичного архітектурного стилю будинок садівників Софіївки в реєстрі своїх шат має ширинки підвіконного простору в фільонках, складнопрофільні карнизи, кутові лопатки, аркатуру, модильйони, коробові віконні арки, профільовані лиштви еркерної частині при невибагливому декорі площини стін – лише ширинки без фільонок та карнизи.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Садова, 51.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів – Соборності до повороту на вул. Садову, по якій прямувати до перетину з вул. Олександрівською, де розташований будинок софіївських садівників.

Громадським транспортом до Умані, далі – міським до площі Слави, а потім по Садовій в напрямку Софіївки до будинку №51.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок садівників Софіївки в Умані на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram