Стара ратуша в Умані

Історія

Стара уманська ратуша Стара ратуша в Умані

Імпозантна будівля за архітектурою більше схожа на представника Пізнього Середньовіччя, а ніж сучасника, з’явилася ще за давніх часів господарювання на уманських землях Олександра Потоцького (1798 – 1868), якого в 1831-ому окупаційна московська влада позбавила всіх титулів та спадкового майна за участь в антицарському повстанні. На момент побудови це був економічний магазин із складом.

Останні п’ять років існування Умані в підпорядкуванні відомства військових поселень Київської та Подільської губернії, яке було ліквідоване в 1857 році, зручну будівлю колишнього складу було перекваліфіковано на головний адміністративний центр міста з виконанням функцій ратуши, при якій діяли будівельний комітет, міщанська управа, пожежна служба та поліцейська управа з арештантськими камерами.

Після спорудження в 1912 поруч нової будівлі Міської управи та переведення всіх служб в її стіни, стара ратуша продовжувала виконувати роль скарбниці, чому сприяла наявність глибоких льохів колишнього складу, та пожежної частини, а спорожнілі приміщення віддали місцевій громадській бібліотеці, товариству добровільних нічних чергувань лікарів та місцевій газеті “Провінційний голос”, які діяли тут до початку Першої світової війни 1914 – 1918 років, а деякі і довше.

Центральний фасад колишньої уманської скарбниці Центральний фасад уманської скарбниці

Після озброєного захоплення влади в України московським червоним люмпеном тут недовгий час містилося Центральне бюро профспілок та робітничий клуб, а потім зручні приміщення адміністративного планування переорієнтували на медичні рейки – центральна робітнича амбулаторія, що пізніше стала поліклінікою.

Вистоялу в важкі роки розпочатої Москвою та нацистською Німеччиною Другої світової війни ще до 1954-ого колишня уманська ратуша служила притулком міських пожежників, а після їхнього переведення до нового комплексу майже десятиліття стояла порожня.

В нових реаліях колишній скарбниці довелося приміряти сучасну роль – у зв’язку з катастрофічною нестачею приміщень розташованого в колишній міській управі Уманського педагогічного інституту будівлю переобладнали під його студентський гуртожиток, в якості якого він діяв протягом пів-століття.

Відновлення української незалежності в 1991-ому дало педінституту можливість підвищити свою кваліфікацію до державного університету, що вимагало в тому числі розширення адміністративної бази. Саме тому в 2007-ому нарешті в будівлі за теперішньою адресою Небесної Сотні 27 був проведений капітальний ремонт, після якого сюди переїхали господарська частина, медичний кабінет, відділ кадрів, бухгалтерія, осередок цивільної оборони, юридичний відділ та кафедра іноземних мов цього вищого навчального закладу.

Архітектура

Східний фасад старої ратуші в Умані Східний фасад старої уманської ратуші

Простий витягнутий прямокутний периметр в два поверхи заввишки представляє собою спрощений силует в класичному стилі з цегли з подальшим тинькуванням під вальмовим дахом. Зі сходу до нього прибудований невеличкий прямокутний одноповерховий периметр більш пізніших часів спорудження. Із стриманого декоративного архітектурного оздоблення старої ратуші можна відзначити лише широкі прості карнизи (між’ярусний та лобовий), що візуально членують будівлю вздовж, та прості віконні лиштви прямокутних вікон з імітацією трикутного сандрика в верхній частині.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Небесної Сотні, 27.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів. На початку Алеї Героїв біля площі Слави розташована колишня ратуша.

Громадським транспортом до Умані, а потім – міським до центру, поруч із яким біля площі Слави знаходиться колишній головний адміністративний будинок міста.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Стара ратуша в Умані на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram