Менонітський банк в Молочанську

Історія

Банк (Kreditanstalt) в Молочанську Менонітський банк в Молочанську

Найбільше менонітське поселення на річці Молочній, адміністративний центр колонії, великий промисловий осередок… станом на 1842 рік Гальбштадт був власником чисельних титулів. Саме завдяки останньому, який став можливим завдяки втіленню в життя новітньої програми підтримки місцевої приватної підприємницької ініціативи розробленої головою Аграрного товариства, Йоганном Корнісом (1789 – 1848), в сільськогосподарському від початку існування містечку одне за одним з’являються малі і великі виробництва.

Але підприємницька ініціатива та фінанси завжди йдуть поруч, бо до початку виробництва та отримання виручки завжди є якись підготовчий період вкладання коштів, і чим крупніше підприємство готується до запуску, тим він довший, а сума грошей – більша. З метою вирішення проблеми фінансування нового та вже існуючого молочанського бізнесу аграрного та промислового в середині ХІХ століття була створена суспільна кредитна спілка (Kreditanstalt).

Північне крило менонітської суспільної кредитної спілки Гальбштадту Північне крило кредитної спілки Гальбштадту

Не дивлячись на всі злети та падіння колонії (неврожай, від’їзд частини німецьких поселенців до Північної Америки, зміна національного складу громади, адміністративна реформа), справи у головної молочанської фінансової установи йшли доволі непогано, що змусило адміністрацію колонії наприкінці ХІХ століття замислитися над будівництвом для нової презентабельної будівлі в самому серці Гальштадту.

Приблизною датою спорудження білоцегляного красеня в стилі українського модерну навпроти будівлі волосного управління називають 1894 рік. Так банківська установа, в головному операційному залі якої завжди кипіла робота, ще два десятиліття стабільно забезпечувала зростання і розквіт Гальбштадту та його поселень.

А потім будуть Перша світова, гоніння на менонітську діаспору, перейменування міста на Молочанськ, відновлення української влади… і радянська озброєна окупація України з мовчазної згоди світу. Влада червоного люмпену експропріювала на захоплених теренах всю приватну та комерційну власність. Не уникла цієї сумної участі і будівля молочанської кредитної спілки – її приміщення окупанти в довоєнний період використовували під потреби різних адміністративних установ.

Дворовий фасад менонітського банку в Молочанську Дворовий фасад молочанського менонітського банку

Чудом вціліла у вирії розпочатої Москвою та Берліном Другої світової війни 1939 – 1945 років банківська споруда ще якісь час приміряла на себе адміністративні функції, аж допоки не було винайдена в якості вирішення проблеми відсутності у сусідньої середньої школи №2 спортивного залу, для чого був переобладнаний внутрішній простір та без урахування архітектурно-історичної цінності дах замінений на пологий двосхилий із знищенням всіх оздоблювальних елементів.

Після повернення Україною незалежності в 1991-ому колишню будівлю Kreditanstalt, як продовження поганої радянської традиції, віддали під розміщення єдиної в районі дитячо-юнацької спортивної школи, в якості якої вона діє і донині (всередині проведений плановий ремонт наприкінці 2010-х).

Архітектура

Білоцегляний п-подібний (за рахунок зміщення бокових крил вглиб двору) одно – двоповерховий (зумовлено особливостями ландшафту) симетричний периметр менонітського банку з центральним входом з боку двору навпроти центральної міської площі – гарний взірець стилю українського модерну виконаний методом фігурної кладки, що був широко розповсюджений наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття (в радянський час знищений величний парапет з пологою аркою франтону та тумбами складної конфігурації).

Декор парадного фасаду молочанської менонітської кредитної спілки Декор парадного фасаду молочанської кредитної спілки

Центральний обсяг споруди має складну внутрішню структуру: з боку парадного фасаду він одноповерховий із високими вікнами – колишній операційний зал прикрашений міжвіконними пілястрами, бокові з яких мають стилізоване зображення колонії – молоти та книжку на щиті (символи праці та науки відповідно), а центральні – французький руст. Розділовим декором міжвіконного простору парних та строєних вікон служить відмінна ознака стилю – кругла гладка розетка з трьома канелюрами (символ українського віночку). Дворовий двоярусний фасад оброблений більш скромно – ризаліт центрального входу з парним та великим вікнами в французькому русті, як логічне продовження декору міжвіконного стінного простору.

Бічні крила, одноповерхові на високому цоколі з одномаршевими сходами входів, з центрального фасаду прикрашає пара акцентованих тригліфів на консолях складної барокової форми, боковий – кутові ризаліти, а дворовий – пілястри, в яких продовжує свій малюнок французький руст.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Молочанськ, вул. Шевченка, 97.

Як дістатися

Автошляхом Т0401 (Дніпро – Токмак – Мелітополь), яка через Молочанськ проходить головною вулицею (Шевченка), в центральній частині якої розташована споруда колишньої менонітської кредитної спілки.

Міжміським транспортом, що прямує з Дніпра / Мелітополя через Молочанськ (від залізничного вокзалу по Шкільній) до головної міської площі, північно-західну перспективу якої замикає колишній банк Молочанської колонії.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram