Школа медичних сестер "Марія" в Молочанську

Історія

Школа медичних сестер "Марія" в Молочанську Школа медичних сестер в Молочанську

Ініціатива створення, втім як і фінансування будівництва споруди для нового навчального закладу з підготовки персоналу для медичних закладів діаспори були цілковитою ініціативою місцевої молочанської менонітської громади. Усвідомлення нагальності потреби в кваліфікованих кадрах забезпечили швидкий збір благодійницьких внесків на побудову першої споруди училища медсестер «Марія» (Diakonissenheim «Morija») в кількох кварталах від адміністративного центру колонії (зараз Шкільна, 13).

Так основні будівельні роботи тривали лише пів року (з травня по 3 грудня 1909-ого), хоча освячення закладу під офіційною назвою “Марія – громада євангельських сестер милосердя» сталося лише 23 травня наступного року. Він мав найсучасніші досягнення прогресу того часу: холодне та гаряче водопостачання, ванні кімнати, централізоване опалення та електрику.

Ось тільки вже за два роки стало зрозуміло, що наявних приміщень для організації нормального навчального процесу катастрофічно не вистачає, тому було прийняте рішення про продаж будівлі під житло (викупив Йоганн Шрьодер), а в парі кварталів на вільній ділянці серед приватної забудови звести нову, більш об’ємну двоповерхову споруду з флігелем.

Північно-західний фасад училища медичних сестер Гальбштадту Північно-західний фасад медичного училища Гальбштадту

Справа вирішилася швидко – наприкінці 1912-ого новий притулок училища медсестер «Марія» була готова, а з наступного року перші три з половиною десятки учениць почали навчатися за новітньою освітньою програмою з підготовки середнього медичного персоналу з проходженням трирічної практики в профільних менонітських установах Орлово та Мунтау, сирітському притулку Гроссвейде, психіатричному закладі Віфанія в Бетані…

Три роки, пролетять як мить, і московська окупаційна влада в «кращих» своїх традиціях втягне українські землі в Першу світову війну, розпочавши гоніння на німецьких колоністів, яким раніше вона ж гарантувала свободу та захист.

Повернення української незалежності в 1918-ому подарувало менонітам надію на відновлення справедливості, а радянська окупація остаточно її поховала – нова влада червоного люмпену оголосила всю приватну власність поза законом. Так молочанська школа медичних сестер фактично припинила своє існування.

Північний ризаліт громади менонітських євангельських сестер милосердя Північний ризаліт громади євангельських сестер милосердя "Марія"

В більш пізній період радянського існування споруду, якій пощастило встояти у вогняному смерчі розпочатої Москвою та Берліном Другої світової війни 1939 – 1945 років, переобладнали на комунальний, згодом восьмиквартирний будинок, в якості якого він існував донедавна.

Після відновлення української незалежності 1991-ого та зняття обмежень на історичну правду на повістці Молочанської ради все частіше стало підніматися питання архітектурної цінності місцевого менонітського надбання, тому в другій половині 2010-х в життя поступово почала втілюватися програма повернення останнього в комунальну власність задля перетворення на німецький культурно-туристичний центр, доскладу якого була включена в тому числі споруда колишньої медичної школи «Марія».

Архітектура

Двоповерхова прямокутна червоноцегляна з білим декором споруда на високому цоколі та прибудовою одноповерхового господарського флігелю з ганком (замикає перспективу південного боку внутрішнього двору) є одним з самобутніх взірців популярного наприкінці ХІХ – на початку ХХ століть українського модерну виконаного методом об’ємної цегляної кладки (на зараз втрачені люкарна центрального входу та черепичний дах).

Південний ризаліт менонітського медичного училища Молочанська Південний ризаліт менонітського медичного училища

Унікальний декор училищної споруди на молочанській Садовій складають: загальний французький руст стін, пілястри зі стилізованим під український віночок геометричним малюнком (гладкі дворівневі розетки з трьома стрічками) і тригліфами в нижній третині, широкий сандрик з акцентованим замковим каменем великих прямокутних вікон першого поверху і лиштви з тригліфами та розетками – другого, широкий відкреслений профільованими карнизами фриз з табличками та розетками. Вінчавють споруду пологі арки декоративних фронтонів з напіварками кутових колон. Ганок високих сходів флігеля має огорожу у вигляді червеноцегляної шахової кладки.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Молочанськ, вул. Садова, 18.

Як дістатися

Автошляхом Т0401 (Дніпро – Токмак – Мелітополь). В Молочанську з головної (Шевченка) повернути на Садову (друга від центральної площі). Колишня школа медичних сестер розташовується в середині кварталу серед приватного житлового сектору.

Міжміським транспортом, що прямує з Дніпра / Мелітополя через Молочанськ (від залізничного вокзалу по Шкільній) до головної міської площі, а далі по Шевченка – Садовій до менонітського училища «Марія».

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram