Будинок Шашкевича у Бережанах

Історія

Колонний портик центрального входу будинку Шашкевича у Бережанах Колонний портик центрального входу будинку Шашкевича

Побудований на одній з найстаріших вулиць Бережан всього в парі кварталів від знаменитого замку на початку XIX століття на сторінках історії будинок в стилі класицизму на Вірменській 4 з’являється в 1820-ом в якості резиденції канцеляриста Кудрикевича.

Мабуть, саме його щирій гостинності зобов’язаний був дахом над головою Маркиян Семенович Шашкевич (1811 – 1842), який квартирував тут в 1828 – 1829 роках в бутність свою студентом місцевої гімназії. Цей період став одним з етапів початкового формування особистості і поглядів майбутнього пророка-будителя української національної ідеї, в пам’ять про що за його тимчасовим притулком назавжди закріпилося ім’я цього видатного просвітителя.

Згідно з достовірними відомостями, яких історія залишила дуже мало, пізніше (друга половина XIX століття) будинок поряд з Вірменською церквою належав професору А. Пащинському, який викладав все в той же бережанської гімназії.

Будинок Шашкевича на Вірменській 4 в Бережанах Бережанський будинок Шашкевича

Пройдуть роки, які приховають під своєю плащаницею долі пов’язані з маленькою архітектурною перлинкою в самому серці старого міста, поки в книзі історії Галичини доля не відкриє чорні листи радянського терору – з 1940 по 1941 роки сюди вселилася комендатура кривавого ката радянського режиму, прихованого під сумнозвісною абревіатурою НКВC.

Після того як українська земля трохи оговталася від всіх спіткали її жахів страшних воєнних років Другої світової війни (1939 – 1945), колишні апартаменти Пащинського в 1950-60-х роках зайняли кабінети Будинку вчителя, при якому був організований знаменитий учительський хор В. Куліковой-Епік (дружина репресованого письменника).

До початку третього тисячоліття в будівлі, яка остаточно перейшла в ранг адміністративних, змінюючи один одного перебували райком компартії і комсомолу, відділ соцзабезу і навчальний корпус Бережанського агротехнічного інституту, що дозволило їй зберегтися у відносно непоганому стані.

2004 рік, нарешті, перевів “Будинок Шашкевича” в історичне русло, коли тут розмістився офіс утвореного за два роки до цього Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани, який об’єднав під своїм крилом всю міську архітектурну спадщину минулих століть.

Архітектура

Головний фасад бережанського будинку Шашкевича на Вірменській 4 Головний фасад будинку по Вірменської 4 в Бережанах

Прямокутна (15м х 10м) симетрична в шість вікон по фасаду одноповерхова будівля під чотирисхилим дахом на перетині вулиць Вірменської та Лепких Бережан (навпроти Парафіяльної костелу) являє собою зразок класичної архітектури початку XIX століття.

Головною ж архітектурною домінантою будинку Шашкевича є центральний фасад з чотириколонним портиком коринфського ордера під масивним трикутним фронтоном на кронштейнах в обрамленні складнопрофільних фільонок. Основний периметр його оперезаний декоративним фризом з фігурними кронштейнами, що підтримують лобовій карниз.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м. Бережани, вул. Вірменська, 4.

Офіційний сайт: http://www.diaz.org.ua

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е50 (Р05) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк), яка проходить через місто вздовж вулиці Тернопільській. Потім повернути на вул. Вірменську, де розташований колишній будинок Шашкевича.

Громадським транспортом на маршрутних таксі / з-д транспортом зі Львова / Тернополя до Бережан. Від станції прямувати по вулицях Привокзальній – Тернопільській – Вірменській (орієнтир – Парафіяльний костел) до офісу державного історико-архітектурного заповідника.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок Шашкевича у Бережанах на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram