Звіринецька брама

Історія

Не дивлячись на неспокійний час на стику XVI і XVII століть та створення за розпорядженням Станіслава Жолківського (1547 – 1620) потужного оборонного укріплення навколо нової фамільної резиденції, Звіринецька брама була створена без урахування фортифікаційних потреб фортеці, а просто для відпочинку господарів, адже вони вели в улюблене місце спокою – розташований на двох терасах регулярний парк, який був закладений на самому початку XVII століття.

Звіринецька брама Жовковської оборонної фортеці Звіринецька брама фортеці у Жовкві

Створена в період спорудження основного оборонного периметра (1613 – 1621) вона відкривала шлях у інший світ, де за кам’яною балюстрадою нижче другої алеї перебували просторі вольєри для диких тварин, а неподалік від воріт біля альтанки дзвеніли кришталеві краплі мармурового фонтану.

Розквіту ж свого Жовківський парк набуває вже під час перебування у володінні сім’ї Собеських, один з представників якої, відомий як Ян III (1629 – 1696), зійшовши на польський престол, зробив Жовкву своєю королівською резиденцією, а зелене море біля підніжжя замку – одним із шедеврів паркової архітектури в англійському стилі: сотні рідкісних порід дерев, за пишними кронами яких ховалися мальовничі альтанки, багата екзотичними фруктами оранжерея, витончені павільйони і вольєри для звірів, що створювали ілюзію природності.

Так Звіринецька брама стали надійною перешкодою між світом суєти людських пристрастей і зеленим гармонійним царством Флори. Але благоденство це швидко зійшло нанівець у XVIII столітті з втратою інтересу до міста-фортеці його поточних господарів, яким було вже все одно, що заростає бур’яном доріжка в чудовий сад.

Все рідше і рідше було чути скрип відчинення воріт, який тужливим відлунням нагадував про колишню велич парку-звіринця, поки до нього не прокинувся інтерес вже в другій половині ХХ століття, коли Жовква стала невід’ємною частиною Української РСР. Тоді-то знов розбили парк на колишньому місці під історичною назвою, відкривши доступ всім бажаючим, який існує тут і донині.

Архітектура

Прямокутна в плані однопрогонова з наскрізною аркою в центрі Звіринецька брама цегляної кладки була включена при плануванні в південно-східну систему оборони Жовківської фортеці за рахунок з’єднання зі східною вежею замку і фортечною стіною.

Їх зовнішне оздоблення складає обробка рустом під трикутним фронтоном з акротеріями і круглим віконцем за ажурним плетінням решітки, а напівциркульний звід на распалубках цієї фортифікаційної споруди спочиває під черепичним дахом.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Львівська обл., м. Жовква, пл. Вічева (біля східної вежі замку).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М 09 ( E372 ) (Львів – Жовква — Рава-Руська). Містом – дорога Т1425 (Івано-Франкове – Жовква – Кам’янка-Бузька), яка проходить вздовж північно-західної частині Вічевої площі, на якій розташований комплекс Звіринецьких воріт.

Громадським транспортом до вокзалу Жовкви. Далі – пішим ходом 10 – 15 хвилин (у напрямку до центру міста) до стін замку Жолкевських, поруч зі східною вежею якого відкривається шлях в парк.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Звіринецька брама на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram