Статуя святого Миколая в Олесько

Історія

Надія – то що живить душу, коли життєві негаразди позбавляють людину всього дорогого серцю, затягуючи його в прірву зневіри. Віра в спокутування і заступництво вищих сил – те, що народжує сили для подальшої боротьби. Саме тому спрадавна на узбіччі доріг людина встановлювала матеріальні символи віри для захисту мандрівників від усіх злигоднів дороги.

Олеський пам'ятник святому Миколаю Пам'ятник святому Миколаю в Олесько

Шанований ж у всьому світі святий Миколай вважається наймогутнішим небесним покровителем торговців і дітей. Саме це, ймовірно, і послужило приводом до спорудження на безкрайніх стрічках шляхів його численних статуй, біля яких і в літню спеку, і в зимову холоднечу не в’януть квіти, покладені незримою рукою тих, хто просить про захист.

У, тоді ще австро-угорському, Олесько статуя святого Миколая з’явилася 22 травня 1910 року (про що свідчить пам’ятна напис) стараннями і на кошти місцевих жителів А. Левицького, І. Волуйко, Т. Волуйко, В. Данилевича, А. Підвального і інших. І, не дивлячись на вогненний смерч двох світових воєн, що прокотилися цією землею протягом ХХ століття, небесний покровитель і зараз зберігає одну з перлин української архітектури, граючи первозданною красою.

Архітектура

Розташована зовсім поруч з Троїцьким костелом в Олесько пам’ятник святому Миколаю представляє статую небесного покровителя торгового люду і дітвори з тіарою на голові та правої рукою підведеною в благословляючому жесті, одягненого в пурпурову мантію.

Скульптурне зображення покоїться на квадратному в плані чотирисходовому постаменті наростаючого об’єму декорованом карнизами складного профілю, на самій об’ємної частини якого вигравірувано звернення-молитва до святого: “Святий отець Миколай, великий чудотворець, бережи нас від злого і благослови нас”. У підніжжя ж пам’ятника збереглася пам’ятна табличка з іменами фундатора і жертводавців будівництва, а також датою урочистого відкриття.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Львівська обл., смт Олесько, вул. Шевченко.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е40 (М06) (Львів – Дубно – Рівне – Житомир – Київ – Лубни – Полтава – Харків – Ізюм – Слов’янськ – Луганськ) до смт Олесько. По населеному пункту – 5 хвилин їзди вздовж вул. Замкової, а потім – вул. Шевченка до пам’ятника.

Громадським транспортом на маршрутних таксі зі Львова в напрямку Бродів до Олесько (автостанція), біля якої в напрямку замку і розташована скульптура святого Миколая.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Статуя святого Миколая в Олесько на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram